Dzikie ryby !!

ODPOWIEDZ
behemoth

Dzikie ryby !!

Post autor: behemoth »

Witam ! Chciałbym się dowiedzieć ,czy też tak macie,mam bańkę 160 l ,oświetloną 3x39 w t5,oczywiście z co2 i 100% dna jest obsadzone ,tak że naprawdę jest gęsto zarośnięta.
Mieszkańcy to rosbory brigitae szt 15 i danio chorpae szt 14,oprócz tego dużo krewetek red cherry i babuliti.
Ryby zachowują sie jak dzikusy ,cały czas siedzą w roślinach,wypływają tylko przy karmieniu.
Już mnie to denerwuje ,bo ryby ładne a wcale ich nie widać .
Szkoda mi krewetek bo bym kupił ze 2 -3 pary ramirez i by zrobiły z nimi porządek.
Może macie jakieś porady, sugestie?.
Pozdrawiam.

zami84

Post autor: zami84 »

Taka ilość trzymałem w 3 razy mniejszym akwarium.... Podejrzewam, że zwyczajnie ich stado jest zbyt małe.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Gr4b3Q

Post autor: Gr4b3Q »

Tak jak kolega wyżej pisał - stadko za małe. Miałem tak samo z pyszczakami - ciągle się chowały, po dokupieniu kilku sztuk więcej poczuły się jak u siebie :)

behemoth

Też tak podejrzewałem.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Silne światło je płoszy - rzuć trochę rogatka może coś pomoże. Inna sprawa to zdziczenie spowodowane np. tym, że przez cały dzień nikt nie chodzi przed akwa oraz karmienie "wrzutowe".

behemoth

Światło faktycznie ,jak świecę wszystkie świetlówki to jest ponad 1w\litr,ale niestety musi tak być ,bo inaczej z trawnikiem może być słabo ,oczywiści ,z niechodzeniem przed akwa nie ma problemu raczej jest to nie możliwe,bo jest 6 letnia córa ,która jest wszędzie.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

behemoth pisze: 6 letnia córa ,która jest wszędzie
Gratulacje

Ryby można oswoić karmiąc je wielokrotnie w ciągu dnia minimalnymi porcjami, ale tylko wtedy, gdy są przegłodzone. Po jakimś czasie kojarzą, że to zamieszanie , które widzą nie jest groźne, ale smaczne i wydziela endorfiny. Oczywiscie Choprae jako dzikusy będą się trudniej przyzwyczajać, ale przynajmniej nie uciekają. U mnie danio to trzyma się górnej granicy roślin, co miałem okazję stwierdzić przycinając wysokie moczarki - ryby pływają tuż nad polem anubiasa - jak mi się rozrosła wgłębka śmigały po całym akwa.
Jako trudny przypadek, ale możliwy przytoczę fakt oswojenia jednej piranii czerwonej. W ciągu 3 miesięcy przeszła od stanu totalnej paniki na widok jakiegokolwiek ruchu do stanu pełnej ignorancji w przypadku nawalania dziecka w szybę w stylu "rybcia, rybcia".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”