Witam,
przymierzam sie do zakupu akwarium 60x30x30 z zamiarem czyto dekoracyjnym :] czyli albo mini holender albo jakis biotop z mala iloscia ryb. Standardowa pokrywa ma 1x15 ztem na pewno bede musial albo przerobic albo zamowic juz gotowa i tu mje pierwsze pytanie
- czy zamówic pokrywe T5 2x24 czy T8 2x 15?
Przy T5 bedzie prawdziwa iluminacja :D ale jesli byly by to T5-tki to na pewno kazda osobno miala by zasilanie aby mozna kontrolowac badz, przy np biotopie jakims wogole jej nie wlaczac.
Druga sprawa to filtr. Mysle o kubelku ale nie wiem czy nie wystarczyla by jakas kaskada. Generalnie chce miec sprawna filtracje i tu moje pytanie
- czy kupic EHEIM PROFESSIONEL 2222 czy moze kaskade: HEIM LIBERTY 150 - 2041?
Przymiarki pod 54L
- megalomaniacc
- Moderator
No to masz duży problem. Jeśli nie do końca wiesz co chcesz mieć trudno będzie powiedzieć jakie oświetlenie czy filtracja byłaby lepsza. IMHO jeśli chcesz mieć akwarium roślinne to lepiej dać 2x24W włączane osobno + filtr kubełkowy (może być ten 2222, ale równie dobrze sprawdzi się jakiś classic np 2213) . Ważne przy roślinniaku tez jest czym będziesz zasilał rośliny. Podłoże w tego typu akwarium to połowa sukcesu.
Reasumując określ co chcesz mieć i dopiero dobieraj pod to sprzęt. Jeśli nie jesteś do końca zdecydowany inwestuj jak najlepiej, potem nie będzie problemu aby przejść stopień wyżej.
Reasumując określ co chcesz mieć i dopiero dobieraj pod to sprzęt. Jeśli nie jesteś do końca zdecydowany inwestuj jak najlepiej, potem nie będzie problemu aby przejść stopień wyżej.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- megalomaniacc
- Moderator
No tak zamierzam, zainwestowac i miec pozniej wiecej opcji, a oswietlenie i filtr to cos co jest jednym z nawazniejszych rzeczy tym samym jesli mial bym 2x24 moglbym miec np rolsinne a jak mi sie znudzi przy osobym zasilaniu 1x24 i mam pod biotop. Nad filtrem mysle jeszcze o modelu ecco 2233, sa na allegro w miare tanie, ale nie wiem jak sie sprawdzaja.
Przy tak malym baniaku podloze to bedzie sprawa mniej porblemowa bo na pewno bedzie jakies ADA.
Byc moze nzjadzie mnie ochote wrzucic same galezie i liscie a z ryb dac jedna apre jakich apisto :d a moze bede chcial zrobic zielniaka jak mnie najdzie :D.
Przy moim obecnym akwa (250) takicg manewrow nie moge zrobic - zbyt duze koszty by to byly
Przy tak malym baniaku podloze to bedzie sprawa mniej porblemowa bo na pewno bedzie jakies ADA.
Byc moze nzjadzie mnie ochote wrzucic same galezie i liscie a z ryb dac jedna apre jakich apisto :d a moze bede chcial zrobic zielniaka jak mnie najdzie :D.
Przy moim obecnym akwa (250) takicg manewrow nie moge zrobic - zbyt duze koszty by to byly