Ze względu na to że nie mam doświadczenia z AS II+ i RO/destylka mam dylemat jak odpalić zbiornik. Ogólnie ma 3 scenariusze.
1. Podłoże AS II+ a woda 100% destylki jako dodatek do niej Aqua Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral i może dodatkowo Aqua Art Planta Gainer Pro Macro.
Zastanawia mnie sprawa parametrów jakie wtedy osiągnę.
Producent na swojej stronie pisze
"Przy dawkowaniu zgodnie z instrukcją, po całkowitym rozpuszczeniu daje GH ok 4 i KH ok 2-3. Ponadto jeżeli stosuje się równolegle Planta Gainer Macro - ze względu na jego zasadowość - przy zrównoważonym dawkowaniu podnosi on dodatkowo KH nieco ponad 1 stopień, więc przy używaniu całego zestawu Planta Gainer PRO otrzymuje się GH na poziomie ok 4 stopnie niemieckie i KH na poziomie ok 4 stopnie niemieckie."
2. Podłoże AS II+ a woda: 50 kranówki (parametry ok. KH 15, GH 17, pH ~8) + 50% destylki i do tej destylki Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral
3. Podłoże bazalt 2-4 mm, a woda 100% destylki jako dodatek do niej Aqua Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral i może dodatkowo Aqua Art Planta Gainer Pro Macro.
W baniaku planuje Yellowki niby nie są bardzo wymagające, niektórzy przyrównują je do redek ale mimo wszystko chciałbym zadbać o jakieś 'normalne' parametry.
Do tego wszystkiego jeszcze dochodzi kwestia podmiany wody, zarówno podczas dojrzewania zbiornika, jaki na dalszym etapie jego funkcjonowania.