Wybór filtra do zbiornika 30 litrów
Wybór filtra do zbiornika 30 litrów
Witam wszystkich,
mam dylemat co do wyboru filtra do zbiornika 30 litrów skierowanego dla krewetek.
Zastanawiam się osobiście nad następującymi filtrami: (Po kliknięciu na nazwę filtra jest przekierowanie na stronę z opisem o nim)
Eheim Pick Up 2006
Fan mini plus
Tetra Easy Crystal
Przede wszystkim chodzi o to żeby był jak najlepszy dla krewetek, co za tym idzie posiadał napowietrzacz ewentualnie.
Filtry które przedstawiłem są filtrami nad którymi się zastanawiam, jednakże wezmę pod uwagę wszystkie rady jednak chciałbym żeby był wewnętrzny a nie kaskadowy.
Pozdrawiam.
mam dylemat co do wyboru filtra do zbiornika 30 litrów skierowanego dla krewetek.
Zastanawiam się osobiście nad następującymi filtrami: (Po kliknięciu na nazwę filtra jest przekierowanie na stronę z opisem o nim)
Eheim Pick Up 2006
Fan mini plus
Tetra Easy Crystal
Przede wszystkim chodzi o to żeby był jak najlepszy dla krewetek, co za tym idzie posiadał napowietrzacz ewentualnie.
Filtry które przedstawiłem są filtrami nad którymi się zastanawiam, jednakże wezmę pod uwagę wszystkie rady jednak chciałbym żeby był wewnętrzny a nie kaskadowy.
Pozdrawiam.
Re: Wybór filtra do zbiornika 30 litrów
...uzasadnij ... :)Maric pisze:a nie kaskadowy..
-
żaden z tych filtrów nie nadaje się do krewetkarium, bo nie ma możliwości zatkania dziur, którymi krewetki wejdą lub nawet zostaną wessane do środka filtra. jak już nie chcesz kaskady, to najlepszy będzie turbo filter 350 (możesz zastosować samą gąbkę). jednak z własnego doświadczenia uważam, że najlepsza byłaby jakaś mała kaskada z gąbką na wlocie.
Idąc już tematem kaskady. Zbiornik w jakim ma być filtr to będzie kostka aquaela, która posiada na górę szybkę.
1. Czy da radę zamontować kaskadę bez wyciągnięcia szybki ?
2. Jak z napowietrzaniem w kaskadach, czy posiadają one go ? Czytałem na wielu forach, jedni twierdzą że krewetki potrzebują napowietrzacz, inni że nie.
3. Woda którą kaskada pobiera rurką zanurzoną w wodzie, zostaje "wyrzucona" na zasadzie wodospadu?
4. Czy nie wciągnie krewetek ?
1. Czy da radę zamontować kaskadę bez wyciągnięcia szybki ?
2. Jak z napowietrzaniem w kaskadach, czy posiadają one go ? Czytałem na wielu forach, jedni twierdzą że krewetki potrzebują napowietrzacz, inni że nie.
3. Woda którą kaskada pobiera rurką zanurzoną w wodzie, zostaje "wyrzucona" na zasadzie wodospadu?
4. Czy nie wciągnie krewetek ?
Da się. Jeśli ustawiasz 30 litrów dla krewetek, to znaczy, że ustawiasz w mieszkaniu. Tam, gdzie pracujesz, uczysz się, a może i śpisz. Nie chcesz kaskady, prawdopodobnie nie masz obok planowanego zbiornika zbyt dużo luźnego miejsca. Filtr do takiego miejsca musi być wydajny, zajmować mało miejsca i być cichym. Nie dostaniesz takiego filtra w sklepach, ale kosztem 20 złotych możesz go bez żadnych problemów zrobić samemu.mat114 pisze:Już nic prostszego się nie da od hamburga
Jeśli Cię interesuje jak, daj znać na pw lub gg, dostaniesz opis. Mieszkasz w Aleksandrowie, ja na Teofilowie - masz niedaleko. Możesz obejrzeć u mnie, jak to działa na żywo. Chodzi 9 filtrów w trzydziestolitrowych zbiornikach, spełniają wszystko, czego od filtra można wymagać - z ochroną biologiczną włącznie - a cisza jest taka, że nie słychać ich nawet nocą, gdy tło akustycznie nie istnieje.