Wybór filtra do zbiornika 30 litrów

Maric

Wybór filtra do zbiornika 30 litrów

Post autor: Maric »

Witam wszystkich,
mam dylemat co do wyboru filtra do zbiornika 30 litrów skierowanego dla krewetek.

Zastanawiam się osobiście nad następującymi filtrami: (Po kliknięciu na nazwę filtra jest przekierowanie na stronę z opisem o nim)

Eheim Pick Up 2006

Fan mini plus

Tetra Easy Crystal

Przede wszystkim chodzi o to żeby był jak najlepszy dla krewetek, co za tym idzie posiadał napowietrzacz ewentualnie.

Filtry które przedstawiłem są filtrami nad którymi się zastanawiam, jednakże wezmę pod uwagę wszystkie rady jednak chciałbym żeby był wewnętrzny a nie kaskadowy.

Pozdrawiam.

jabol

Re: Wybór filtra do zbiornika 30 litrów

Post autor: jabol »

Maric pisze:a nie kaskadowy..
...uzasadnij ... :)

Maric

Po prostu nie podobają mi się, nie jestem do nich przekonany, irytuje mnie to że odstają od akwarium i masa powodów które są tak naprawdę niczym konkretnym a wynikają z gustu :)

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Ale za to nie zajmują miejsca w zbiorniku <a w 30 litrach to każdy kawałek miejsca na wage złota> ale o gustach się nie dyskutuje i każdy ma swój.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

furious tomash

Post autor: furious tomash »

a z tych trzech to jak dla mnie aquael;
wydajniejszy zawsze lepszy (według mnie)
bla bla bla...

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

żaden z tych filtrów nie nadaje się do krewetkarium, bo nie ma możliwości zatkania dziur, którymi krewetki wejdą lub nawet zostaną wessane do środka filtra. jak już nie chcesz kaskady, to najlepszy będzie turbo filter 350 (możesz zastosować samą gąbkę). jednak z własnego doświadczenia uważam, że najlepsza byłaby jakaś mała kaskada z gąbką na wlocie.

Awatar użytkownika
shamanldz

Post autor: shamanldz »

Nie rozumiem czemu nie polecicie czegoś konkretnego z wewnętrznych, napisał że nie chce kaskady

Bierz Eheima
"Margines? Perły zawsze leżą na dnie, parias klałnie, czuję się wyjątkowo elitarnie."

Awatar użytkownika
s050197

przecież zasugerowałem konkretny filtr!!!

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

shamanldz pisze:Nie rozumiem czemu nie polecicie czegoś konkretnego z wewnętrznych
Co mam polecać skoro sam bym nie kupił do tak małego akwarium filtra wewnętrznego <więc ciężko coś zasugerować>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zrób sobie hamburski matowy i będziesz miał spokój na parenaście miesięcy
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Maric

Filtr hamburski to nie zabawa dla mnie. Chodziło mi o prosty filtr wewnętrzny, no cóż sam dokonam wyboru, dziękuję za dobre chęci.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Już nic prostszego się nie da od hamburga :-P
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Maric

Idąc już tematem kaskady. Zbiornik w jakim ma być filtr to będzie kostka aquaela, która posiada na górę szybkę.

1. Czy da radę zamontować kaskadę bez wyciągnięcia szybki ?
2. Jak z napowietrzaniem w kaskadach, czy posiadają one go ? Czytałem na wielu forach, jedni twierdzą że krewetki potrzebują napowietrzacz, inni że nie.
3. Woda którą kaskada pobiera rurką zanurzoną w wodzie, zostaje "wyrzucona" na zasadzie wodospadu?
4. Czy nie wciągnie krewetek ?

Awatar użytkownika
s050197

1. nie da rady
2. napowietrzanie jest poprzez ruch tafli wody (wystarcza)
3. tak
4. wciągnie (dlatego trzeba założyć na wlot gąbkę)

nemrod

Post autor: nemrod »

mat114 pisze:Już nic prostszego się nie da od hamburga :-P
Da się. Jeśli ustawiasz 30 litrów dla krewetek, to znaczy, że ustawiasz w mieszkaniu. Tam, gdzie pracujesz, uczysz się, a może i śpisz. Nie chcesz kaskady, prawdopodobnie nie masz obok planowanego zbiornika zbyt dużo luźnego miejsca. Filtr do takiego miejsca musi być wydajny, zajmować mało miejsca i być cichym. Nie dostaniesz takiego filtra w sklepach, ale kosztem 20 złotych możesz go bez żadnych problemów zrobić samemu.

Jeśli Cię interesuje jak, daj znać na pw lub gg, dostaniesz opis. Mieszkasz w Aleksandrowie, ja na Teofilowie - masz niedaleko. Możesz obejrzeć u mnie, jak to działa na żywo. Chodzi 9 filtrów w trzydziestolitrowych zbiornikach, spełniają wszystko, czego od filtra można wymagać - z ochroną biologiczną włącznie - a cisza jest taka, że nie słychać ich nawet nocą, gdy tło akustycznie nie istnieje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”