witam wszystkich forumowiczów
mam pewien problem otóż po zalaniu akwarium wodą zabarwiła się ona na zółtawy kolor, nie wiem czym to może być spowodowane. Czy może to być przez tło strukturalne? czy może przez korzeń, który zakupiłem na giełdzie na równej a nie był on gotowany? Wykluczam żwir gdyż był bardzo dokładnie płukany.Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
zabarwiona woda
Sól kuchenna działa odkażająco gotuj śmiało potem dokładnie wypłucz korzeń pod bieżącą wodą albo wygotuj jeszcze raz w czystej wodzie
Moje szkiełko
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
Po takim gotowaniu dobrze by było żebyś tez troszkę pofiltrował z węglem aktywnym. Bardzo ładnie klaruje wodę, chociaż... wg specjalistów nie wpływa za dobrze na roślinki w akwa. Niemniej jednak mi pomogło, też nie mogłem się z wodą dogadać. jak wpuścisz węgiel najlepiej w filtr na dwa dni to i roślinkom nic nie będzie.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)
- Witek Miszczak
- Posty: 402
- Rejestracja: 2010-03-18, 12:37
- Lokalizacja: Brzustów/Będków
Fakt, sprawdzone na barwiących korzeniach, przeciętych na dwie części. Ta wielokrotność nie jest wielka, mieści się mniej więcej między 2 a 3 dla twardych korzeni, do 4 dochodzi przy korzeniach o miękkiej powierzchni.Witek Miszczak pisze:... gotowanie barwiącego korzenia ... powoduje otwarcie sie warstw powierzchniowych, co powoduje przedłużenie okresu barwienia, powiedzmy, wielokrotnie. Chętnie zweryfikuję ten pogląd - napisz jeżeli się mylę.
Ostatnio zmieniony 2010-11-30, 13:14 przez nemrod, łącznie zmieniany 1 raz.