Hejka,
Ponieważ w jednym akwarium pojawił mi się zakwit pierwotniaków postanowiłem uruchomić znalezioną na strychu lampę UV. Niestety ze starości, albo i nie, padła świetlówka. Wszystko jest sprawne bo sprowadzałem z inną świetlówką. I teraz pytanie czy mogę tam załadować np taka świetlówkę? http://allegro.pl/zarowka-do-lamp-uv-9w ... 79196.html . Moc je ta sama 9W.
Pytam bo niektóre świetlówki UV są białe a niektóre przeźroczyste. Czemu ? Czy to robi różnicę?
Lampa UV
Lampa UV
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Moc może być taka sama ale może być różnica w długości świetlówki. Co do białej czy przezroczystej to wydaje mi się że jak z żarówkami, nie ma większego znaczenia,
Moja była Tanganika -
A mi się zdaje że ma znaczenie. Poszukam jakichś informacji i napisze co znalazłem :)
No i znalazłem. Więc tak jak wiadomo promieniowanie UV dzieli sie na UV-A UV-B i UV-C
Do sterylizacji stosuje się UV-C w naturalnym środowisku praktcznie niewystępujące bo jest ono pochłaniane przez powłokę ozonową tylko ono ma właściwości bakteriobójcze.
Promieniwanie UV-B jest bardzo pospolite w terrarystyce i tu cytat z forum terrarystycznego
• UVC (220-290 nm)
• UVB (290-320 nm)
• UVA (320-400 nm)
Żarówka z aukcji jak widać :
http://allegro.pl/swietlowka-zarnik-uv- ... 84149.html
tu masz bardziej wiarygodny żarnik. Wydaje mi się, że to, że są one przeźroczyste to nie jest bez powodu :)
No i znalazłem. Więc tak jak wiadomo promieniowanie UV dzieli sie na UV-A UV-B i UV-C
Do sterylizacji stosuje się UV-C w naturalnym środowisku praktcznie niewystępujące bo jest ono pochłaniane przez powłokę ozonową tylko ono ma właściwości bakteriobójcze.
Promieniwanie UV-B jest bardzo pospolite w terrarystyce i tu cytat z forum terrarystycznego
A promieniowanie UV-APromieniowanie UVB jest najważniejszym promieniowaniem w terrarystyce. Jest ono bodźcem uruchamiającym proces syntezy w konsekwencji, którego powstaje witamina D3. Jego brak prowadzi do zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforowej, co może być powodem licznych chorób, np. krzywicy, która w rezultacie prowadzi do śmierci jaszczurki w męczarniach.
Wiec jak można łatwo wywnioskować tylko UV-C jest bakeriobójcze. Ze względu na długość fali podział wygląda tak :Promieniowanie UVA stanowi 95 % całego promieniowania ultrafioletowego docierającego do powierzchni Ziemi. Powoduje pigmentację skóry, czyli opaleniznę.
• UVC (220-290 nm)
• UVB (290-320 nm)
• UVA (320-400 nm)
Żarówka z aukcji jak widać :
mieści sie w UV-A więc jest to bynajmniej podejrzane, kolejka kwestią jest czas pracy 500-600h to troche mało jak na żarówkę która ma świecić 24h na dobę co da Ci niby ok 25 dni pracy.Specyfikacja:
Czas pracy: 500-600h
Wymiary: dł. 16,5cm
Oznaczenie: UV-9W 365nn
http://allegro.pl/swietlowka-zarnik-uv- ... 84149.html
tu masz bardziej wiarygodny żarnik. Wydaje mi się, że to, że są one przeźroczyste to nie jest bez powodu :)
Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 22:44 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin, konkretnie napisałeś, ale czy z tego wynika faktycznie że biały żarnik nie może być UV-C to nie jestem przekonany. Może do Osrama lub Philipsa napisać maila, może coś powiedzą więcej, w końcu mają w swojej ofercie takie rzeczy. Ja mam osobiście Philipsa i akurat przezroczystego
Moja była Tanganika -
Jak się ma do tego przeźroczystość to ja dokłądnie nie wiem, ale ja tez osobiscie nie widziałem nigdy lampy dezynfekcyjne która była by matowa. Tak samo nigdy nie widziałem UV-B która byłaby przeźroczysta. Więc mogę tylko wnioskować że sterylizacyjne UV-ki są przeźroczyste.
Ta żarówka którą Alchemik pokazał na 99% nie jest tym co chce kupić.
Ta żarówka którą Alchemik pokazał na 99% nie jest tym co chce kupić.