Podłoże JBL MANADO
Podłoże JBL MANADO
Cześć czy używał ktoś z was lub używa podłoża JBL MANADO ? Cenka jest zachęcająca . Jak to sie ma do AS II ? Które lepsze? Czy to prawda że słabo się zatapia i czy to prawda że przed włożeniem do akwa należy je zaparzyć ciepłą wodą ( gdzieś wyczytałem w necie taką opinię ).
Arek
Nie słuchaj bzdur o płukaniu... chodź niby producent zaleca... ale raczej takie rzeczy to z piaskiem czy żwirkiem... substrat jest gotową mieszanką. Manado podobno jest dobrze połączyć z Aquabasis które dajesz pod spód. Ogólnie to kolorek ma fajny i granulację. Totalna wada to byle mały ruch i masz tornado w zbiorniku oraz to, że bardzo barwi wodę na początku. Jak wszyscy wielcy tego forum polecam ASII. Troszkę drożej ale uważam, że warto chodź na JBL'u jak się uporasz w pływającym syfem i nie będziesz grzebać to też będzie extra a przy tym cena niższa.
Ostatnio zmieniony 2010-11-03, 13:07 przez Prospero, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam.
Używam "Manado + AquaBasis plus" ok. 11 tygodni, z tego co wiem AS II na samym początku oddaje do słupa wody sporą ilość nawozów w nim zawartych. Manado nie, bo ich niema. Które jest lepsze nie wiem, Manado jest dosyć krótko na rynku, dlatego mało jest opinii na jego temat. AS II nie miałem więc skali porównawczej nie mam. Ja swoje wypłukałem w ciepłej wodzie kilka razy, pozbywając się pyłu i lekkich ziarenek. Zatapia się dobrze, choć jest dosyć lekkie. Ja jestem zadowolony.
Używam "Manado + AquaBasis plus" ok. 11 tygodni, z tego co wiem AS II na samym początku oddaje do słupa wody sporą ilość nawozów w nim zawartych. Manado nie, bo ich niema. Które jest lepsze nie wiem, Manado jest dosyć krótko na rynku, dlatego mało jest opinii na jego temat. AS II nie miałem więc skali porównawczej nie mam. Ja swoje wypłukałem w ciepłej wodzie kilka razy, pozbywając się pyłu i lekkich ziarenek. Zatapia się dobrze, choć jest dosyć lekkie. Ja jestem zadowolony.
Mam zalane 56l na Manado z ziemią pod spodem. Podłoża nie płukałem i praktycznie zmętnienia nie było. Fakt niektóre "kuleczki" są niedopieczone i wypływają, ale to bardzo mały procent. Podłoża nie płukałem i nie widzę takiego sensu - wody nie barwi, zaraz po zalaniu było bardzo znikome zmętnienie(gdybym ostrożniej lał wodę pewnie by w ogóle nie było....) - choć to zależy pewnie od tego czy jest ono pokruszone.
Samo Manado nie ma za wiele składników odżywczych, dlatego AS czy ADA są pod tym względem o wiele lepsze.
Co do ukorzeniania się roślin - bajka jednym słowem. Wszytsko dostaje korzonki po 2 dniach, a to za sprawą tego że Manado jest bardzo leciutki. Mocniejszy zakręt czy wywijas bojownika i już robi się dołek.
Samo Manado nie ma za wiele składników odżywczych, dlatego AS czy ADA są pod tym względem o wiele lepsze.
Co do ukorzeniania się roślin - bajka jednym słowem. Wszytsko dostaje korzonki po 2 dniach, a to za sprawą tego że Manado jest bardzo leciutki. Mocniejszy zakręt czy wywijas bojownika i już robi się dołek.