200L vs. VOX Modern

Prospero
Administrator

200L vs. VOX Modern

Post autor: Prospero »

Jest sobie komoda 2-drzwiowa firmy VOX seria modern o wymiarach w sam raz dla zbiornika 100x40x50 :-> a wygląda tak...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

szerokość głębokość wysokość
101,4 cm 45,8 cm 102,8 cm

aktualnie dźwiga na swoich barkach akwarium ale jeszcze w wersji "light" - czyt. puste całość wygląda dość masywnie i jest sztywne. Trzeba sporej siły aby to drgnęło. Może ktoś z Was miał do czynienia z owym meblem i przetestował na żywym organizmie jak sprawa będzie się miała z nośnością owej komody z obsadzonym akwarium? Planuje wystartować z tym zbiornikiem w przyszłym tygodniu ale nie wiem czy nie będzie tragedii :-/ bo mieszkam na ostatnim piętrze :-P
Ostatnio zmieniony 2010-08-11, 22:39 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Ja bym nie ryzykowa bo ta komoda nie ma na środku ani jednej pionowej pyty<ciężar będzie spoczywa tylko na dwóch skrajnych plytach>a tyl komody jest z plyty? ja mam 160 litrów na komodzie z czterema pionowymi plytami i w planach większe akwarium i napewno będę wzmacnial jakoś komode<chyba że chcesz mieć powódź w mieszkaniu>
Ostatnio zmieniony 2010-08-12, 06:17 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 2 razy.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

ja mam taką komodę, tylko że dłuższą, i ma 2 dodatkowe płyty pionowe po środku a pomiędzy nimi szuflady, a stoi na tej komodzie akwarium, 80x40x40 co daje 128l netto, i szczerze bałbym się włożyć większe akwarium na nią bez wzmocnienia. Może i by wytrzymała, ale mimo wszystko nie ma np wzmocnionej tylnej ściany, ma tylko cienką płytę z 3mm jako zamknięcie tyłu. Tak wiec, lepiej uważaj... lub wzmocnij są porządnie...

Prospero
Administrator

Mam właśnie takie obawy czy wytrzyma dlatego zapytałem o zdanie. Chodzi mi od pewnego czasu po głowie delikatne zmodyfikowanie konstrukcji. Podstawa to dodanie od wew. strony "pleców" z pełnej płyty gdyż jak widać za ilustracjach blat opiera się tylko na pionowych elementach odsuniętych od krawędzi o 10cm. Dodatkowo jako wzmocnienie środkowej części blatu wymyśliłem sobie, że wstawię chromowane rurki :-P chyba najmniej będą przeszkadzać w codziennym użytkowaniu komody!? To tyle moich wizji. A teraz proszę o konstruktywną krytykę.

Ps. obija mi się gdzieś tam po głowie aby dodakowo pod ten zbiornik dać jeszcze dodatkową płytę na blat ale czy to ma sens? I tak to już teraz wygląda na klamot... bo akwarium straszy, bo puste :lol:
Ostatnio zmieniony 2010-08-12, 10:33 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

Matrixowo

ja bym dał na tylną ścianę pełną płytę, do tego można w środku wzmocnić blat, lub jak wspomniałeś dać dodatkowy blat, to na bank go wzmocni znacząco...

Prospero
Administrator

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak dokupić troszkę płyty wenge + rurkę :mrgreen: i można modyfikować komodę. Aha dodam jeszcze na samym dole może dodatkową listwę celem dodania kolejnego miejsca podparcia z podłogą. Tylko gdzie ja kupię wenge w Łodzi? W marketach raczej tego koloru nie widziałem... najwyżej coś dodam ala ciemny orzech ale to i tak kicha... no nic poszukam i zdam relację.

Matrixowo

płyty w kolorze Wenge znajdziesz u każdego stolarza zajmującego się meblami tak jak i w marketach tez powinni mieć spokojnie...

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Proponuje stolarza naprzeciwko Almy na piłsudskiego, taka zielona buda. Porządny facet
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Prospero
Administrator

Jutro się tym zajmę... czas ucieka a chcę wystartować w przyszłym tygodniu z baniaczkiem jak tylko dojadą ostatnie elementy "słoika". Mimo wszystko i tak mam obawy czy to wystarczy!?

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Pamiętaj tylko że kolor płyty wenge jest różny więc najlepiej weź drzwiczki z komody to dopasuje kolor. A i nie żałuj wzmocnień podstawy szafki. Najlepiej dodaj jakieś pełne nóżki od spodu lub paski płyt bo Ci wygnie spód komody po środku

Prospero
Administrator

Co do koloru wenge to jasna rzecz, że się nie dobierze bo co producent to... ale już kupione tragedii nie ma szczególnie, że to ma być w środku. Co do samej podstawy szafki to przewidziałem to i kazałem dociąć dwie listwy na wzór z innej większej szafki gdzie sam producent przewidział, iż przy takiej długości potrzebne jest wzmocnienie dolnej części. U mnie to wzmocnienie będzie miało wygląd litery H. Dodatkowo dojdzie pionowa płyta na sam środek co dodatkowo jeszcze usztywni sam blat.

update:

Komoda zmodyfikowana. W tej chwili problemem jest chyba jak u wszystkich :) "równa" podłoga.
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 21:43 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

Prospero
Administrator

W jakim stopniu poziomujecie swoje większe zbiorniki?

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Co znaczy w jakim stopniu ? No poziom musisz mieć wzdłuż baniaka oraz w poprzek. U mnie te dwa poziomy trudno było zgrać ale się udało :). Też wzmacniałem komodę pod 300 baniak i prędzej się wyprowadzę niż coś ruszy tą komodę ;-)

Prospero
Administrator

U mnie w każdą stronę delikatnie bąbelek ucieka (ale tylko troszkę) - mowa tu o jednoczesnym pomiarze obu wartości. Tak patrzyłem właśnie, że w jedną stronę to musiałbym coś podłożyć pod szafkę tak na min. 2mm może góra 4 i nie wiem czy to dużo czy mało? Może przesadzam bądź nie ale już mi się śnią po nocach te filmiki z youtube'a z przeciekającymi baniakami :shock:
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 23:08 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

no ja więcej podkładałem z jednego rogu, jutro zmierzę to na piszę lub fotkę wrzucę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”