240l. otwarte obsada?
240l. otwarte obsada?
Planuje wprowadzenie do mojego zbiornika 120x40x50 nastepujacych gatunkow ryb:
brzanka sumatrzanska
brzanka mszysta
brzanka purpurowa
brzanka odeska
kirysek spizowy
otosek
Akwarium bedzie otwarte dlatego tez nie wiem czy dobrza proponuje obsade, czy ww. ryby nie maja tendencji do wyskakiwania ze zbiornika?
brzanka sumatrzanska
brzanka mszysta
brzanka purpurowa
brzanka odeska
kirysek spizowy
otosek
Akwarium bedzie otwarte dlatego tez nie wiem czy dobrza proponuje obsade, czy ww. ryby nie maja tendencji do wyskakiwania ze zbiornika?
- paluszekrybny
to fatalnie, bede musial pomyslec nad inna obsada, bo siatka nie wydaje mi sie zbyt reprezencyjna, a taka role ma spelniac moje akwarium. Licze na wasza pomoc. Na razie akwarium stoi puste, mam tylko filtr i oswietlenie, jestem w trakcie kompletowania reszty niezbednych akcesoriow. Start planuje po powrocie z wakacji tz. polowa lipca.
No cóż. Ja myślę, że ogromna większość rybek potrafi wyskoczyć z akwarium, gdy się czegoś wystraszy. Czasem wystarczy, że coś ciężkiego ci upadnie w pokoju, albo ryby po prostu będą się gonić.watan pisze:to fatalnie, bede musial pomyslec nad inna obsada, bo siatka nie wydaje mi sie zbyt reprezencyjna, a taka role ma spelniac moje akwarium.
Może nie napełniaj akwarium tak bardzo i zostaw jakieś 7-10 cm. Taką wysokość to chyba już tylko niektóre gatunki potrafią pokonać.
u mnie w pracy brzanki są w otwartych akwariach i nie wyskakują warunek minimalne źródło światła musi być stale zapewnione nawet lampka mała 1watowa załatwi sprawę ryby wyskakują głównie ze strachu przy gaszeniu i zapalaniu światła. Jak chcesz Azję to dałbym jakiegoś czyściciela dna z Azji np. mułojad, węgorzyki, piskorek sumatrzański, sumiki szkliste i może troszkę z innej bajki ale też ciekawe przylgi chińskie. Kiryski olej 
zamiast otosa możesz dać amano tylko takie podrośnięte najlepiej, maran ma w sklepie takie większe sztuki mają sklep teraz na retkińskiej koło cmentarza wpadnij do nich to może ci coś podpowie ma też szkrzeczyki karłowate i pręgowane to też idealne ryby do twojego akwa
Z bocji bym zrezygnował chyba że karłowate(mam je w pracy jak chcesz to ci załatwię) inne bocje to agresywne ryby dość, będą podgryzały brzanką płetwy zwłaszcza odmianom welonowym.
Ogólnie jak chcesz akwa tanio wystartować i bezawaryjnie z gwarancją to się polecam
Ostatnio wystawiłem ofertę
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=4489
Widzę że nikt tam zbytnio nie zagląda, a szkoda przygotowałem korzystną ofertę kompleksowego zaopatrzenia na start i utrzymanie akwarium
mam w zasadzie wszystko co potrzebujesz więc jak coś to dryndnij pomyślimy nad roślinami, podłożem, i rybami 889551279

zamiast otosa możesz dać amano tylko takie podrośnięte najlepiej, maran ma w sklepie takie większe sztuki mają sklep teraz na retkińskiej koło cmentarza wpadnij do nich to może ci coś podpowie ma też szkrzeczyki karłowate i pręgowane to też idealne ryby do twojego akwa

Z bocji bym zrezygnował chyba że karłowate(mam je w pracy jak chcesz to ci załatwię) inne bocje to agresywne ryby dość, będą podgryzały brzanką płetwy zwłaszcza odmianom welonowym.
Ogólnie jak chcesz akwa tanio wystartować i bezawaryjnie z gwarancją to się polecam

http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=4489
Widzę że nikt tam zbytnio nie zagląda, a szkoda przygotowałem korzystną ofertę kompleksowego zaopatrzenia na start i utrzymanie akwarium

mam w zasadzie wszystko co potrzebujesz więc jak coś to dryndnij pomyślimy nad roślinami, podłożem, i rybami 889551279
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 08:57 przez king, łącznie zmieniany 5 razy.
- paluszekrybny
otos, kirys panda, kirys sterby,kirys pigmej, 20 miedziki, 5-10 drobnoustków, do tego jeszcze dałbym 10-30 żwawiki rathbuniego może z 10-20 ornatusów white fin lub zwykłych ewentualnie bystrzyki pereza i masz obsadę jak z bajki:)
u mnie masz to za:
otos(3,8zł szt),kirys panda(5zł/szt) kirys sterby(5zł/szt) kirys pigmej (2,5 zł/szt), 20 miedziki (3zł/szt), 5 drobnoustki (5zł/szt za beckfordy i 7 za obrzeżone), do tego jeszcze dałbym 10 żwawiki rathbuniego(4,5zł) może z 10 ornatusów white fin lub zwykłych (5zł/szt)
u mnie masz to za:
otos(3,8zł szt),kirys panda(5zł/szt) kirys sterby(5zł/szt) kirys pigmej (2,5 zł/szt), 20 miedziki (3zł/szt), 5 drobnoustki (5zł/szt za beckfordy i 7 za obrzeżone), do tego jeszcze dałbym 10 żwawiki rathbuniego(4,5zł) może z 10 ornatusów white fin lub zwykłych (5zł/szt)
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 14:31 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.