Obsada do 375l akwarium

ODPOWIEDZ
lopuch

Obsada do 375l akwarium

Post autor: lopuch »

Potrzebuje pomocy w doborze obsady do mojego akwarium 375l (135x50x60h). Początkowo miało to być akwarium na paletki ale chwilowo chyba porzucę ten temat. Obecnie che mieć jakieś mniejsze rybki z biotopu Ameryki Południowej. Obecnie w akwarium mam:
ok 45 neonów czerwonych
ok 10-15 razbor klinowych (raczej chce sie ich pozbyć)
ok 10 kirysków
2 kosiarki (tez raczej wylatują)
bocja wspaniała (tez chce się pozbyć)
i mnóstwo krewetek (głównie redki i babueti i coś kolo 12-15 amano)

Myślałem o dołożeniu jakiś pielęgniczek ale poza ramirezkami, kakadu i agaziza (te dwie ostatnie podobno bardzo agresywne) nic wiecej mi nie przychodzi na myśl. A nie chciałbym zakupic rybek i mieć wieczną wojnę w akwarium. Proszę o pomoc. Jeżeli są potrzebne dodatkowe informacje proszę pytać.

Parametry wody:
Temperatura obecnie 27 stopni ale będę ja powoli obniżał do 26
pH 6,2-6,4
TwO 6-7
TwW 2
NO3 5-10
NO2 0
PO4 0,6-0,8

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Pielęgniczki są agresywne wobec siebie i innych pielęgniczek, natomiast to zalezy również od zbiornika. Mnie wszyscy odradzacli c. reganii i d. filemetosus. Regani to drapieżne małe pielęgnice ale w obecnym zagraceniu zbiornika nic się nie dzieje. W klubie mamy agassiza fire red więc zapraszam do obejżenia.

Masz spory zbironik zatem nie będzie problemu jak bys miał 2-3 gatunki pielęgniczek oczywiście jeśli będziesz mieć wystarczająco zagracony zbiornik
Obrazek

lopuch

W tym tygodniu mam wolny czwartek to może wejdę. W jakich godzinach w czwartek można wejść i zobaczyć?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Mamy spotkania we wtorki od 17 do okolo 20. Ja jeszcze dodatkowo jestem w poniedziałki po 18 zazwyczaj. W czwartek też ktoś jest ale nie wiem w jakich godzinach. Jesli chodzi o pielęgniczki to polecam standardowo www.apisto.pl tam masz kilkanaście najpopularnieszych gatunków.

Dla klubowiczów dostępna jest biblioteka gdzie mamy atlasy MARGUSA, są tam 2 tomy poświecone samym pielęgniczkom
Obrazek

lopuch

Dziekuje za podpowiedz postaram sie zajrzec na to drugie forum i poczytac.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

tzn apisto.pl to strona forum to apisto.pl/fa ;). Jeśli nie miałeś do czynienia z pielęgniczkami to na poczatek polecam wlaśnie ramirezy, kakdu, boreli, mcmasteri.
Ramirezy sa najspokojniejsze i na początek nie radze ich trzymac z kakadu
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”