Dwa Pytanka
Dwa Pytanka
1.Witam mam Akwarium 126 L i nie wiem który piasek będzie lepszy czy od 1 do 2 mm czy ten mniejszy potrzbuje około 6 kg i gdzie na giełdzie można kupić najtaniej ( giałda na STARCIE )?
2.Gdzie moge kupicć w łodzi najtaniej Pielęgnice Ramireza?
2.Gdzie moge kupicć w łodzi najtaniej Pielęgnice Ramireza?
Ja kupiłam na starcie. Kilka osób miało ramirezki, wybrałam te najładniej wybarwione (a nie te blade). Jeśli dobrze pamiętam kosztowały 5zł/szt. Trzymały się zdrowo i wielokrotnie składały u mnie ikrę, z której nic się nie wykluło bo nie było ku temu w moim akwarium odpowiednich warunków.
Co do podłoża piaskowego, to ja już 4 raz założyłam akwarium na zwykłym piasku z lasu. Tzn w lasach iglastych często spotyka się takie wyrwy z pięknym żółtym, jasnym piaskiem. Jest on drobniutki, ale pięknie się prezentuje moim zdaniem. No i jest za darmo. Nie preparowałam go jakoś specjalnie, tylko dokładnie płukałam (chyba najgorsze zajęcie podczas zakładania akwarium). Za żadnym razem nie miałam problemów z glonami, czy padaniem ryb, czy jakimikolwiek dziwnymi sytuacjami. A i rośliny które miałam i mam dobrze w takim piasku rosną. Pełzają też w nim ślimaki świderki.
Co do podłoża piaskowego, to ja już 4 raz założyłam akwarium na zwykłym piasku z lasu. Tzn w lasach iglastych często spotyka się takie wyrwy z pięknym żółtym, jasnym piaskiem. Jest on drobniutki, ale pięknie się prezentuje moim zdaniem. No i jest za darmo. Nie preparowałam go jakoś specjalnie, tylko dokładnie płukałam (chyba najgorsze zajęcie podczas zakładania akwarium). Za żadnym razem nie miałam problemów z glonami, czy padaniem ryb, czy jakimikolwiek dziwnymi sytuacjami. A i rośliny które miałam i mam dobrze w takim piasku rosną. Pełzają też w nim ślimaki świderki.
Rafał, mówiłem Ci, że możesz jeśli będziesz miał dobrze zaaranżowane akwarium (tzn. dużo kryjówek) bo podczas tarła są terytorialne.
Ogólnie to jesteś początkujący i lepiej byłoby jakbyś zaczął od apistogramma borelli...
Ogólnie to jesteś początkujący i lepiej byłoby jakbyś zaczął od apistogramma borelli...
Ostatnio zmieniony 2010-02-12, 16:54 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
IMHO drobny zwir lepiej wyglada (zawsze). Ale to kwestia gustu... No i wiadomo, ze wszystko zalezy tez od ryb... "Złota rybka" przekopie dno jak bedzie nawet z cegiel. ;) Ale jakas drobna apisto bedzie sie czula lepiej moc kopac w drobniejszym żwirku...
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja