pytanie o dobór świetlówki

yoor45

pytanie o dobór świetlówki

Post autor: yoor45 »

j.w.
Akwa 100x40x40 = 160l
2x30W (sylvania aquastar + no własnie co do tej sylvani dorzucic ? )
flora :
Nurzaniec Olbrzymi
Anubiasy
Mecha Jawajski
Zabienica Amazonska
Mikrozorium(nie wiem nawet jakie:P)
Brak nawozenia i CO2 ,aczkolwiek są tutaj pielęgnice które naturalnie nawożą w sporych ilościach ;-)

Wcześniej jako druga była zwyczajna świetlówka z pokrywy Wromaka (pollamp bodajże) ale nadszedł czas na zmianę. Ja myślałem o zwykłym Sun-Glo Hagena (nie ukrywam ,że cena odegrała znacząco rolę) ale może jesteście w stanie polecić coś lepszego w zbliżonej cenie ?

PS. sory za spam :P

arek17ap

Post autor: arek17ap »

Dobrze spisują się philipsy aquarelle(jako dla roślin) a także masters 865,965(cena jak na taką jakość b. dobra; kupowałem w hurtowni po niecałe 30zł za aquarelle).

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Pod co dobór tej świetlówki,bo ja pytania nie rozumie?
Moje pytanie kieruje sugerując sie Twoją obsadą roślinną i mocą oświetlenia,bo nie wiem co chcesz uzyskać dobierając świetlówke.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

yoor45

Post autor: yoor45 »

wysiadła mi świetlówka i muszę ja wymienić. Chciałbym ,aby była jak najlepsza dla roślin i ładnie odwzorowywała kolory ryb (Akary Pomarańczowopłetwe).

PS. Orientujecie się czy w Castoramie albo Praktikerze można dostać te świetlówki philipsa?(865.965 albo aquarelle)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

lepiej wybrać sie do hurtowni dla Ciebie chyba najbliższa tu lumier przy skrzyżowaniu dąbrowkiego kilińskiego tam powinni mieć.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

yoor45 pisze:(sylvania aquastar + no własnie co do tej sylvani dorzucic ?
Skoro już masz jedną ukierunkowaną właśnie na roślinki to ja polecam Ci Philips 865 lub 965. Drugą, którą również poleciłbym to SERA-Brilliant Daylight. Ładnie będą się komponować kolorystycznie. Chodzi mi o Ra... ;-)

Lukiki

Na Akare,to nie żadne 865 i 965,Ty potrzebujesz świetlówke o niebieskim widmie czyli np:Hagen Power Glo o temperaturze barwowej 15000K ,a nie 6500K.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:nie żadne 865 i 965,
Tu się z Tobą Lukiki nie zgodzę, weź pod wzgląd i rośliny i właśnie wspomniany Ra. A jaki ma Power Glo?
Lukiki pisze:Power Glo o temperaturze barwowej 15000K
Tutaj też się nie zgadzam...ma 18000K :-P
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 21:00 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

krzych0062 pisze:Tu się z Tobą Lukiki nie zgodzę, weź pod wzgląd i rośliny i właśnie wspomniany Ra. A jaki ma Power Glo?
Na jakie rośliny? :mrgreen: na anubiasa,nurzańca no co ty.
Żeby to jakiś holender z wymagającymi roślinami był, to bym zrozumiał ,by o RA tu chodziło.
krzych0062 pisze:Lukiki napisał/a:
Power Glo o temperaturze barwowej 15000K

Tutaj też się nie zgadzam...ma 18000K
Z palca sobie tego nie wyssałem,a z tej strony http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... 0c3dc9dd0c
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Z palca sobie tego nie wyssałem,a z tej strony
Ja też nie...bo z opakowania tej świetlówki :-)
Lukiki pisze:Na jakie rośliny?
No my to wiemy... ale kolega wyraźnie napisał:
yoor45 pisze:aby była jak najlepsza dla roślin i ładnie odwzorowywała kolory ryb (Akary Pomarańczowopłetwe).
Dlatego też ma "dwa w jednym"...świetlówkę dla roślin i doskonale oddającą barwy-tu mówię o 965. Najwyższe Ra wśród świetlówek dostępnych w normalnym handlu. :-D

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Witam.
No ja też nie rozumiem, czemu do akary porańczopłetwej ma być najlepszy ten przewatowany Hagen? Bo do niebieskich ryb trzeba niebieskich swietlówek? A do czerwonych co - 2700K? Akurat ta akara (wcale nie niebieska), moim zdaniem jedna z najładniejszych, ma tyle barw, że trzeba podkreślic wszystkie. Zreszta kolory powinno być jak najnaturalniejsze. Podzielam zdanie przedpisców, że polecałbym właśnie 965, 865 a nawet może 950. Jeśli autorowi wątku odpowiada światło tego Aquastara, to także ciemniejsza Aquarelle. Świetlówki 865 (zwłaszcza Osram/Sylvania) powinny być w hipermarketach, aczkolwiek z 30W może być problem. Pozostałe, to chyba tylko hurtownie i internet. Ja akurat jestem fanem oswietlania z mozliwie wysokim Ra. I jeśli to mozliwe, to mieszania różnych swietlówek, żeby uzupełnić widmo. Akurat slogan typu "podkraśla niebieskie barwy" do mnie nie trafia – znaczy co? Pozostałe kolory są przekłamane, ukryte. Współczynnik Ra to akurat jest ważny dla mnie, nie dla roślin. Poza tym od czasu do czasu fotografuje i walka z balansem bieli mnie nie bawi.
Pzd
P.

Lukiki

Krzych, 965 czyli 6500K nie odwzoruje ubarwienia Akary pomarańczowopłetwej,a wręcz przeciwnie,bo nie naniesie na nią niebieskiego widma,czego Akara potrzebuje,by pięknie się prezentowała.
Niech teraz autor wątku sobie w spokoju przeanalizuje dyskusje,a my już nie będziemy dociekać swoich racji,bo mu jeszcze w głowie za bardzo namieszamy :)
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Pigul71 pisze:Ja akurat jestem fanem oswietlania z mozliwie wysokim Ra.
Ja również, dlatego ta 965 :-D
Pigul71 pisze:Współczynnik Ra to akurat jest ważny dla mnie, nie dla roślin.
Dlatego dla roślin jest Aquastar lub Aquarella, którą poleciłeś. A obie mają 10000K, więc są porównywalne :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Krzych, 965 czyli 6500K nie odwzoruje ubarwienia Akary pomarańczowopłetwej,a wręcz przeciwnie,
Nie wiem jak to rozumieć? Przecież Philips 965 tak jak napisałem ma najwyższy stopień oddawania barw wśród dostępnych świetlówek (ok. 98% wierności kolorów) Jeśli chcesz użyć innej świetłówki to barwy "podbijesz" w nienaturalny sposób... No jeśli się Tobie i autorowi tematu taki manewr podoba to przecież ja nie wzbraniam tego... Wyrażam tylko swoją wiedzę i opinię... ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 21:46 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Pigul71 pisze:Akurat ta akara (wcale nie niebieska)
No tak wcale nie niebieska,tylko,że 75% tego koloru stanowi jej ciało.
Obrazek
Pigul71 pisze:No ja też nie rozumiem, czemu do akary porańczopłetwej ma być najlepszy ten przewatowany Hagen?
Nie najlepszy,tylko lepszy niż 965,a to,że świetlówka jest droga (no bo specjalistyczna) jest właśnie skreślana przez akwarystów.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”