Za duży strumień wody w akwarium

ODPOWIEDZ
Raku

Za duży strumień wody w akwarium

Post autor: Raku »

witam,

mam akwarium o wymiarach 120X40X50.

Zamontowalem w nim filtr zewnetrzny jbl e900, takze raczej nie jest za duzy.
Mimo tego wydaje i sie ze mam zbyt duzy strumien wody...w miejscu gdzie jest deszczownica molinezje maja spory problem z plywaniem...moze zle umiescilem deszczownice?
Wyloty z deszczownicy sa skierowane na przednia szybe, tak powinny byc?
Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja bym deszczownie ustawił po długiej osi akwa, przynajmniej ja tak mam i jest bardzo dobrze.Możesz jeszcze kupić dłuższą deszczownie
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

ewentualnie wylot pod kątem do góry, może trochę woda pluskać :-)

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

spoko za 2 miesiace bedziesz narzekal ze filtr jest za slaby do akwa :)
ale tak na powaznie. Ja bym zamontowal deszczownice na boku akwarium, to jeden.
Po drugie, to ze molinezje maja problem plywac w bezposrednim strumieniu wody z filtra to nic zlego, raczej normalne.
Nie ma sie czym przejmowac!

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

ja bym dał napewno na krótki bok tą deszczownice i albo puścił wodę lekko w góre, albo wyjął z neij kocową zaślepkę i puścił z niej wodę w przednią szybe. Woda sie wtedy rozbija na szybie i nie ma nigdzie mocnego strumienia, ja tak mam i jestem zadowolony.

Raku

niestety deszczownica jest za dluga...gdy ja skrecam strumien wody jest jeszcze wiekszy
moze zmniejszyc poprzez regulacje na filtrze?
Ostatnio zmieniony 2009-11-05, 21:52 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.

grafipl

Post autor: grafipl »

ja bym zmniejszył na filtrze, tylko spróbuj na wejsciu zmniejszyc moze.

Raku

grafipl pisze:ja bym zmniejszył na filtrze, tylko spróbuj na wejsciu zmniejszyc moze.
wg zalecen producenta,mozna na wyjsciu tylko zmniejszac....

baq
Kontakt:

no wiec zmniejsz na wyjsciu
albo jeszcze lepiej poprostu skroc deszczownice tak by pasowala na bok akwa iuprzedzajac twoje pytanie .. tak stracisz gwarancje (na deszczewnice :) ) ale filtra nie zepsujesz :)
Ostatnio zmieniony 2009-11-05, 22:27 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

mozesz jeszcze powiekszyć dziurki w deszczownicy to woda z niej nie bedzie tak mocno leciała.

baq
Kontakt:

ale wtedy rowniez straci gwarancje :)
ps.
naprawde poczekaj troche i naprawde docenisz to ze napoczatku filtr tak mocno "dmuchal"

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

dokładnie, ciesz się dobra cyrkulacją wody w akwarium, bo z mojego doświadczenia jest to o wiele ważniejsze niż CO2 w akwarium i nawozy w ilości wiaderka.

Ja musiałem specjalnie kupić dodatkowy filtr aby polepszyć cyrkulację wody w akwarium, co się okazało strzałem w 10 w walce z glonami. A uwierz mi, miałem wszystkie rodzaje glonów jakie istnieją.

Po prostu jak widzisz, że masz pralkę to zmniejsz lekko na filtrze i nic nie kombinuj, albo załatw sobie drugą deszczownicę, połącz ją kawałkiem wężyka i zamontuj na całej tylnej szybie, przepływ z lekka ci spadnie, ale będziesz miał najlepsze ze wszystkich rozwiązań.

Ale jak roślin ci nie wyrywa, ryby dają sobie radę z prądem w miarę, to nic nie zmieniaj, bo tylko pomoże w walce z glonami, albo w ogóle ich nie będzie.

Takie moje spostrzeżenia z własnego doświadczenia.

Raku

dzieki za rady.

narazie poczekam...zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie;)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Filtr z czasem się przypcha i będzie mniejszą pralkę robił. Skieruj na razie strumień tak, żeby leciał na tą ściankę, na której wisi deszczownia (lekko ku górze). Wtedy woda będzie się rozbryzgiwać a więc i hamować a dzięki skierowaniu ku górze będzie poruszać taflą i natleniać.

Raku

Kubiszon pisze:Filtr z czasem się przypcha i będzie mniejszą pralkę robił. Skieruj na razie strumień tak, żeby leciał na tą ściankę, na której wisi deszczownia (lekko ku górze). Wtedy woda będzie się rozbryzgiwać a więc i hamować a dzięki skierowaniu ku górze będzie poruszać taflą i natleniać.
Dzieki, przetestuje ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”