Do 112 litrów sugestie

ODPOWIEDZ
seba81

Do 112 litrów sugestie

Post autor: seba81 »

Witam Wszystkich
Mam zamiar dla córki założyć mały zwierzyniec. Po ostatniej wizycie w palmiarni w dziale akwarystyka zapragnęła większego akwarium. Dotychczas mamy kule 15l z Neon Innesa x 6 sztuk i Danio pręgowany x 4 sztuki. Teraz mam zamiar kupić akwarium wymiary: 80cm x 35cm x 40cm 112litrów. Do niego na pewno muszą wejść pielęgnice kakadu 1 samiec +2 samice, pielęgnica ramireza 1 samiec +2 samice i w/w Neon Innesa x 6 sztuk i Danio pręgowany x 4 sztuki. Coś do tego zestawu ktoś coś innego proponuje lub jakieś ma uwagi? Zastanawiałem się również zamiast jednego z wymienionych gatunków pielęgnic dodać na ich miejsce pyszczaka Saulosa 1 samiec +2 samice. Za pomoc z góry dziękuję.

discus6

Post autor: discus6 »

seba81 pisze:Neon Innesa x 6 sztuk i Danio pręgowany
seba81 pisze:pyszczaka Saulosa 1 samiec +2
Neony i danio trochę nie komponują się z pyszczakami :-) .
discus6

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Uważam, że trzymanie dwóch gatunków pielęgnic w tak małym akwarium skończy się katastrofą dla jednej z nich. Pielęgnice to gatunki terytorialne i muszą mieć trochę swojego miejsca. To , że o niektórych gatunkach piszą, że są łagodne to raczej określenie mające porównanie do innych pielęgnic a nie do ryb ogólnie.

Jeśli akwarium dla córki to ma cieszyć oko ładną rybą. Może warto do owych neonków dokupić jeszcze z 20 sztuk, danio oddać do sklepu a na dno wpuścić kiryski ? Bardzo ładne i drobne kirysy Panda lub inne małe odmiany. Jakiś ślimak typu ampularia i słynny "glonojad" zwany zbrojnikiem i macie piękne akwarium. Zadbać o rośliny i jakiś korzeń/kamień i jest super.

Pyszczaki w ogóle odpadają wymagają innej wody niż ryby o których mówisz.
Pozdrawiam
Piotr

seba81

Post autor: seba81 »

dziękuję za odpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”