Pomoc i porady w budownie 112l akwarium

ODPOWIEDZ
NiskiPL

Pomoc i porady w budownie 112l akwarium

Post autor: NiskiPL »

Cześć, jestem Michał.

Zakładam ten temat, gdyż chce doskonalić swoją wiedzę w dziedzinie akwarystyki.
Od jakiegoś miesiąca mam małą kostkę 30l, założyłem ją z zamiarem otworzenia krewetkarium. Kupując do niej osprzęt wiedziałem, że prędzej czy później będę chciał wrócić do mojego baniaka 112l, którego hodowle musiałem kiedyś zaniechać.

Otóż nastał ten dzień. Z garażu wyciągnąłem szafkę i akwarium już dumnie stoi w pokoju.
Teraz zaczynają się pytania do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów z forum.

Zacznę od góry, mam taką oto pokrywę:
https://zapodaj.net/d72aa544f73af.jpg.html
chciałbym to przerobić na oświetlenie LED, jednak potrzebuje pomocy czy w ogóle się da to zrobić oraz jakie podzespoły do tego wybrać.

Albo może w ogóle nie bawić się w pokrywę tylko dać listwę/lampki?

Idąc dalej, na jaki system filtracji się zdecydować, najbardziej mi się podobają kaskady jednak może zewnętrzny filtr będzie lepszym pomysłem jeśli chodzi o wydajność.

Z porad sprzętowych do baniaka to chyba na tyle.

Pora na tą trudniejszą część, a mianowicie nad wyborem podłoża, wszelkiej maści preparatów, flory i fauny.

Jeżeli chodzi o aranżację to marzy mi się coś z korzeniem który imituje drzewo i łączką z traw. Ot takie dziecinne marzenie.
Bardziej do tego chciałem poradzić się jaki mech jest najlepszy do tego typu sztuczki oraz jakie inne rośliny i inne kryjówki dodać aby rybom było dobrze.

Przechodząc do najważniejszego jaką obsadę wybrać do takiej aranżacji? Myslałem nad ławicą neonów inessa, czy do dobry wybór? Co jeszcze będzie dobre?
Ostatnio zmieniony 2017-02-21, 18:49 przez NiskiPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Witaj kolego. Ja zajme sie tylko sprawami technicznymi i ciut reszta. Pierwsze i najwazniejsze pytanie po przeczytaniu twojego osta jest takie. Ile to szklo stalo w garazu i bylo niezalane woda. Jesli dosc dlugo i jestes odwazny oraz ubezpieczony to smialo zalewaj. Jesli nie to zainwestuj w nowe. Szklo im dluzej stoi niezalane w piwnicy, garazu, na dworze to silikon laczacy szyby traci swoje wlasciwosci. Wiedziales o tym? Jesli tak to fajnie, jesli nie to przemysl to czy warto scierac jakies 100l wody z podlogi ;) Co do pokrywy, hmm samo przerobienie na LEDy to koszt min 200zl. Oplaca sie? Nie wiem. Moze i tak. Ja w swojej 240 mam 4 swietlowy. Przerobienie na LEDy jeden gosciu wycenil mi na 390zl. Podziekowalem. Zreszta co kto lubi. Co do filtra. Aby zalozyc kaskade musisz wyciac w pokrywie dziure. Polecam filtr zewnetrzny. Do 112l nada sie juz hw-302 gdzie mozna go juz zakupic od okolo 170zl.
Teraz ta flora, fauna i podloze...
Podloze... zalezy jakie chcesz miec ryby denne. Niektore wymagaja piasku a na piasku znow nie wszyztko urosnie ;) Co do Twojego marzenia z drzewem. Wystarczy zakupic ciekawy korzen imitujacy je i do tego galezatki. Nabijasz je na wystajace odnogi korzenia i cos w stylu drzewa juz powstanie. Jednak to tylko taka mala pomoc w tym. Tu na forum sa lepsi specjalisci w tym temacie wiec poczkaj na ich wypowiedzi.

T34M

Post autor: T34M »

Nie jestem specjalistą od drzewek w akwarium, ale wiem, że większość aranżacji tego typu powstaje z mchu xmas (christmas moss).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”