Problem z woda

ODPOWIEDZ
chuck66

Problem z woda

Post autor: chuck66 »

Witam wszystkich :-)
Mam pewien bardzo pospolity problem z wodą. Tak więc...
Dostałem od brata akwarium 200L. Stało ono nie używane ok 3 lat. Umyłem je dokładnie (oczywiście bez użycia detergentów) wyczyscilem filtr zewnętrzny (jego wkłady także tzn ceramikę, torf i gąbki). Zapałem wszystko woda. Zalaczyłem filtr i grzałkę i tak chodzi już 4 dzień. Problemem jest właśnie mętna woda. Napowietrzam ja. Dodałem uzdatniacza oraz bakterie aby coś zmienic. Ale niestety lipa.. nic nie dało.. rośliny są dopiero dobę. Jedna to cryptocoryna rubella, micranteum umbrosum i mech z hodowli invitro. Ozdoby to kamienie i dwa kawałki korzeni które oczywiście wyparzylem.
Apeluję o pomoc!

Krzychu
Kontakt:

Post autor: Krzychu »

Pozostaje czekać. Bakterię nitryfikacyjne się mnożą, wszystko idzie ku stabilizacji. Musisz poczekać aż cały baniak się ustabilizuję. Poczytaj trochę o tym :)

chuck66

Post autor: chuck66 »

Krzychu pisze:Pozostaje czekać. Bakterię nitryfikacyjne się mnożą, wszystko idzie ku stabilizacji. Musisz poczekać aż cały baniak się ustabilizuję. Poczytaj trochę o tym :)
Rozumiem że najlepiej bez oświetlenia napowietrzam baniaczek? Na szczęście nie spieszę się z rybami. Poczekam na spokojnie aż baniak się ustabilizuje tak jak mówisz i dopiero na pewniaka zacznę dobierać ryby:-)

Krzychu
Kontakt:

Post autor: Krzychu »

Możesz ze światłem, nie wiem jakie tam masz. Zbadaj sobie co jakiś czas No2 i No3, nie zaszkodzi także Ph i Gh :) jak wszystko nabierze rozpędu sam zobaczysz różnice :) Posadź teraz, np. rogatka. Będzie wchłaniał dużo związków, lepiej się ustabilizuje akwarium :)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Być może ten torf pyli? Ja bym na twoim miejscu tego torfu nie płukał, tylko wywalił jak był używany i wsadził nowy jeżeli już potrzebujesz tak kwaśną wodę. Co chcesz tam hodować? Jak pisze chuck66 warto zmierzyć podstawowe parametry, żeby śledzić cykl azotowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”