Wytrzymałość akwarium, kiedy konieczny jest "remont&quo

ODPOWIEDZ
Mike_M2

Wytrzymałość akwarium, kiedy konieczny jest "remont&quo

Post autor: Mike_M2 »

Witam,

moje akwarium 119l robione było na zamówienie w sklepie akwarystycznym w Łodzi (róg Zachodniej i Więckowskiego), około 10 lat temu (szkło 6mm, czarny silikon). Kształt akwarium to trapez prostokątny z jedną szybą profilowaną (wygiętą).

Akwarium "działało" przez 7 lat. Następne 3 lata przetrwało z 1/3 wody w środku, bez ryb, roślin i działającego sprzętu wewnątrz. Po długiej przerwie chciałbym uruchomić akwarium na ponownie.

Obawiam się jednak czy po takim czasie akwarium to wytrzyma? Czy powinienem oddać je do remontu (np. tak, aby sklejone zostało nowym silikonem)? Czy może mogę bezpiecznie z niego korzystać? Jakie są Wasze doświadczenia, co byście mi poradzili?

Pozdrawiam,
Michał.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Remontować (wymieniać silikon) się nie kalkuluje, zapłacisz niewiele więcej za całkiem nowe szkiełko, a zyskasz przynajmniej pewność. Co do żywotności akwarium to miewałem też i starsze zbiorniki i problemów z nimi nie miałem. A czy po tylu latach uda ci się pozbyć kamienia naleciałego na szyby?

Mike_M2

Post autor: Mike_M2 »

Dziękuję za odpowiedź.
Z kamieniem nie ma żadnego problemu. Szkło jest wolne od kamienia i cały czas nieźle się prezentuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”