Akwarium - aranżacja - Wasze propozycje

ODPOWIEDZ
maurro

Akwarium - aranżacja - Wasze propozycje

Post autor: maurro »

Cześć,

mam do Was pytanie, prosiłbym o napisanie co z n/w rzeczy byście zastosowali, co ew. dokupić i jak zrobić.
Kombinuję już któryś raz z akwarium i zawsze pod górkę...
Co chciałem osiągnąć - akwarium z roślinnością + niewielka ilość ryb + krewetki

Co udało mi się do tej pory osiągnąć za każdym razem dużą ilość glonów :(

Dlatego proszę Was doświadczonych akwarystów byście choć trochę poprowadzili mnie za rączkę :P Mam już coraz mniej zapału ale nie chcę się poddawać...

A więc tak wyposażenie akwa jakie posiadam:

Akwarium profil 54l popularnie zwane 60.
Akwarium 15l bez oświetlenia, szklana pokrywa.
Standardowa pokrywa (plastik) ze zmodyfikowanym oświetleniem - 2x24W
Ok. 5 kg czarnego żwiru bazaltowego
Filtr Aquael Fan-1
Filtr Aquael Mini
Filtr Aqua szut mini
Napowietrzacz Aquael AP-100
Jakiś kamień napowietrzający
Grzałka z termostatem Aquael 50W
Grzalka z termostatem Hailea
Skorupa kokosa
Mały korzeń - z wydrążona kryjówką
Kamień ok 10x10cm
Bimbrownia

Obsada:
Razbora Klinowa - 6 szt.
Razbora Galaxy - 3szt.
Otos - 3szt.
Krewetka Amano - 10szt.

Roślinność:

Anubias
Ludwiga
A reszty nie znam (widoczne wszystkie na zdjęciu)

Chemia:

Makro - Podwodne Ogrody
Mikro - Podwodne Ogrody
Kulki torfowe
Z aukcji: (KLIK )
Aqua Plast Carbo
Aqua Plast Gainer
Aqua Plast Makro

Easy Balance
Bakterie w płynie na nowe zbiorniki
Uzdatniacz do wody

Chciałbym wykorzystać jak najwięcej rzeczy jakie posiadam, ale też nie wykluczam jakiegoś zakupu np. podłoża

Zdjęcia:
Obecne, przed atakiem glonów... :(
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-10-24, 17:19 przez maurro, łącznie zmieniany 2 razy.

behemoth

Post autor: behemoth »

Witam! Generalnie jest kilka rzeczy do poprawki.

1.Na pewno ten bazalt nadaje się do wywalenia,zamiast tego możesz kupić żwir kwarcowy gradacji 3-5mm i kupić jakąś podsypkę pod niego dla roślin ,np.jbl aquabasis plus.
Substratu ci nie proponuje ,bo trzeba mieć już jakieś doświadczenie ,i nie każdy sobie daje z nimi rade.

2.Przy twoim świetle przydałaby się mała butla do co2 ,wtedy nie masz skoków co2 tak jak to ma miejsce z bimbrowni.

3.Te filtry które posiadasz to się na dają o kant tyłka potłuc,że tak powiem,bo nie dość żę zabierają ci miejsce w akwarium ,to jeszcze pęcherzyki powietrza wytrącają cenne co2 z wody.
Jeżeli nie masz kasy na filtr zewnętrzny kubełkowy ,to kup jakąś wydajną kaskadę i tyle.

4.Z chemii na początek bakterie na start,jak najbardziej i macro z potasem podwodne ogrody , reszta dopiero będzie potrzebna za jakiś czas.
Ale co do tego co masz lać i kiedy zacząć to pytaj na forum ,od początku na pewno potas i nic więcej.

To tak w skrócie chyba wszystko na początek,po zalaniu akwarium od początku podajesz co2 plus potas,oświetlenie ok 6 h na dobę i stopniowo co tydzień dodajesz ,tak żeby dojść do optymalnego czasu oświetlania .

behemoth

Zapomniałem jeszcze dodać że na start jak najwięcej szybkorosnącego zielska by się przydało ,takiego prostego,czyli rotala ,hygrophilia polysperma ,ludwigia ,mogą być też inne.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

behemoth pisze:1.Na pewno ten bazalt nadaje się do wywalenia,
Dlaczego? Możesz rozwinąć myśl? Sam planuję akwarium na bazalcie i interesują mnie opinie każdego bardziej doświadczonego akwarysty :-)

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Miałem bazalt. Wady to ostre krawędzie, wątpliwa czerń (tylko zwilżony wodą jest czarny, suchy jak i zalany wodą staje się grafitowy, szaro-czarny i matowy). Przeważnie jest dość dużej granulacji i ciężko sadzić w nim cokolwiek.
Zalety - jedno z niewielu naturalnych, ciemnych podłoży.

maurro

Dobrze więc jak możecie to powiedzcie co mi proponujecie aby wykorzystać to co mam i dołożyć powiedzmy 200zł.
Jakie podłoże zakupić?
Na butlę CO2 na razie mnie raczej nie stać więc musi zostać bimbrownia, kaskada to nie wiem czy się nadaje do standardowej plastikowej pokrywy bo raczej nie założę jej kiedy bym zainstalował kaskadę

behemoth

Kaskadę zainstalujesz ,musisz tylko lekko wyciąć ,żeby było na nią miejsce w pokrywie i tyle,co podłoża to chyba bezpieczniej będzie jakiś żwir 3-5 mm i jakiś podkład ,podsypka pod niego i tyle.

maurro

No ale właśnie jaki żwir albo jakie podłoże, chciałbym zachować czarne podłoże a nie wiem co wybrać. wiem że może proszę o wiele ale czy bylibyście w stanie podrzucić jakieś linki z produktami jakie proponujecie w kwocie o jakiej wspomniałem?

Obecne akwa musi przejść przeobrażenie bo mam tak masakryczny wysyp glonów że ani czyszczenie ani podmiany nie wiele pomagają :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”