pomoc w obsadzie akwarium 60 l

zigi

pomoc w obsadzie akwarium 60 l

Post autor: zigi »

Planuję zakup średniego akwarium max 60 litrów.

Jestem początkujący i proszę o pomoc w doborze rybek pod każdym względem, czyli na początek chciałbym obsadzić akwarium ładną (kolorową) i łatwą w hodowli rybką:)

W przyszłości chciałbym aby moje akwa było zbiornikiem towarzyskim, dlatego pod tym względem proszę też o pomoc w doborze gatunków.

Zaczynam praktycznie od zera, wiec porady odnośnie wyposażenia w filtr, żwirek i roślinek mile widziane.

Miejsce w którym będzie stało akwarium będzie raczej słabo nasłonecznione.

Myślałem na początek o rasborze galaxy http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/ ... o-perlowy/ z tej strony czerpię wiedzę o niej

No i coś coś co pływa przy dnie czyli kirysek panda http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/kirysek-panda/

Zastanawiam się nad wyborem żwirku i roślinek, oczywiście w miarę łatwych w hodowli - dopiero zaczynam.

Czy jesteście w stanie podpowiedzieć mi gdzie w Łodzi, okolicach dostanę te gatunki ryb, roślinek na które się zdecyduję ?

Dziękuję za wszelkie porady i sugestie !

Może taka roślina na początek? http://rybyakwariowe.eu/roslina-akwario ... rubin-red/
Ostatnio zmieniony 2014-10-14, 11:16 przez zigi, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

W wiekszosci sklepow zoologicznych, gdzie maja ryby zakupisz je. Rowniez w niedziele na gieldzie na Starcie. Jesli planujesz miec kirysy to tylko piasek na dno.

T34M

Re: pomoc w obsadzie akwarium 60 l

Post autor: T34M »

zigi pisze: Myślałem na początek o rasborze galaxy
Tej pięknotki w łodzi nie widziałem, nawet na "starcie" z kirysków polecam julii lub sterby i jak kolega post wyżej piasek na dno.
Ostatnio zmieniony 2014-10-14, 12:30 przez T34M, łącznie zmieniany 1 raz.

zigi

Kurcze myślałem o jakimś ładnym żwirku na dnie... Może jakiś biały z domieszką ciemnego... A może jakieś inne rybki polecicie, które przebywają przy dnie i nie miałyby problemu ze żwirkiem ?

Zależałoby mi na tej Rasborze... A może macie jakiś namiar lub moglibyście mi spróbować odsprzedać kilka sztuk, oczywiście gdy tylko już skompletuję cały zestaw...

T34M

Post autor: T34M »

Jak żwirek to ewentualnie jakiś drobny zaokrąglony bez ostrych krawędzi, kirysy mają delikatne pyski i wąsiki podatne na uszkodzenia.

zigi

http://allegro.pl/najbielszy-piasek-kwa ... 66509.html

Znalazłem coś takiego na allegro, myślę że to coś odpowiedniego dla mnie :) nie zmienia parametrów wody co na początek przygody byłoby chyba najlepszym rozwiązaniem :) no i bardzo ładnie prezentuje się kontrastując z tapetą dookoła akwarium;)

Pytanie tylko, gdybym zdecydował się na roślinność żywą czy musiałbym pomyśleć nad roślinkami i ich ukorzeniem się i nie tylko... Czy w takim pisku roślinność nie miałaby problemu ze wzrostem.... ??

zigi

Do 60 litrowego akwarium 60x30x33 cm ile potrzeba wyżej podanego piasku ??

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Po piasek jedź do OBI <piasek do piaskownic>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

zigi

Ale ten biały jednak bardziej mi się podoba, patrzyłem dziś w KAKADU i jest opakowanie 2 kg za 4,9 zł troche drogawo... i znalazłem tam razborę galaxy :) akurat poszła ostania sztuka ale można zamówić bo mają ten gatunek )

Awatar użytkownika
Bolek1984

Piasek z OBI jest równie biały
Obrazek

Zrobisz jak chcesz <cena 19,99 za 20kg>

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Na starcie chyba niecale 2zl za paczke. Do 60l powinny wystarczyc 4 gora 5 workow.

maurro

Post autor: maurro »

Razbory galaxy ostatnio byly na starcie sam zakupilem :)
co do podloza to polecam czarny zwir, przerabialem juz rozne i ten jest najlepszy.

zigi

A dlaczego akurat czarny ? Czy dla kirysków czarny będzie miał odpowiednią wielkość ? Czy szukać czarnego z w najmniejszej gramaturze ?

Ten z OBI jest sprzedawany tylko w 20 kg workach czy można kupić mniejszą ilość?

Awatar użytkownika
Bolek1984

zigi pisze:Ten z OBI jest sprzedawany tylko w 20 kg workach czy można kupić mniejszą ilość?
tylko 20kg

Pozdrawiam
Romek

zigi

Czytałem gdzieś, że najlepiej zacząć od gupików, jeśli te rybki żyją i zachowują się normalnie to zbaczy że z wodą wszystko OK. Dlatego chciałem na samym początku właśnie zakupić jednego samca i ze trzy samiczki do akwa, aby potrzymać je tak dwa trzy tygodnie dla przetestowania mojego akwarium.

Myślę że później dokupię pewnie kiryska i rasborę galaxy (5 stuk), i to pewnie będzie max jeśli chodzi o 60 l... więcej nie przwiduję na tak małe akwa ;)

Myślę że dobrze dobrałem rybki ?

Jakie roślinki byście polecili do takiego zestawu ? Chciałem, za nim zakupie rybki potrzymać akwa bez zarybienia. Także czeka mnie sadzenie roślinek i pewnie przygotowanie podłoża, jaki nawóz do roślinek byście polecili ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”