Witam
Jak bardzo ważne jest to by sól była niejodowana? Ponieważ ciężko znaleźć takową w sklepie,a nie którzy w swoich opisach preparowania nie wspominają nic o tym czy jodowana czy nie to może jednak można użyć normalnej soli z kuchni jodowanej?
Pozdrawiam
Preparowanie korzenia - sól
Preparowanie korzenia - sól
200l 4xAkara Błękitna (młodziaki), 3xOtoski
25l 4xRC
25l 4xRC
Moim zdaniem nikt nie zwraca uwagi czy jest to sól jodowana czy niejodowana, ponaddto jak nikt w opisach preparacji nie zaznacza jaką sól trzeba wybrać więc zapewne nie jest to istotne. Ja samodzielnie preparowałem korzeń i kokos w zwykłej soli takiej jaką miałem w kuchni i nie ma żadnego problemu :)
Ja sypałem zawsze jaką miałem pod ręką cz jodowana czy nie gruba czy drobna.
Swoją droga się zastanawiam nad tą solą... wiele osób stosuje ale tak naprawdę nikt nie pisał do czego ona potrzebna, do odkażenia? Wydaje mi się że temp. ~100*C robi swoje, może o czymś nie wiem?
Swoją droga się zastanawiam nad tą solą... wiele osób stosuje ale tak naprawdę nikt nie pisał do czego ona potrzebna, do odkażenia? Wydaje mi się że temp. ~100*C robi swoje, może o czymś nie wiem?
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
-
najlepsza metoda to rok w ziemi, 2 lata w studni dość głęboko zanurzony kawałeczek drewna, następnie ognisko na polu, kociołek i gotujecie cały dzień w soli, drugi dzień gotowanie w sodzie oczyszczonej, następnie w wodzie i w occie potem już tylko jeszcze raz w czystej wodzie i korzonek nie barwi już wcale wody, tonie i co chyba najważniejsze smakuje glonojadom:)
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"