Czesciowy restart

ODPOWIEDZ
huee

Czesciowy restart

Post autor: huee »

Witam otóż planuje restart 30l baniaka (czesciowy) Wymienie cale podloze i rośliny (czy moge pominac okres dojrzewania ? Bo mam tam RC I Bojownika).
Jesli tak to co by tam dac narazie swiatlo 11w (powiedzmy ,ze przy nim zostaniemy) jakie rośliny zeby to mialo rece i nogi ? Napewno jakis mech na korzen ,ale co oprocz tego ?;p
Podloze ... Czy przy 11w wgl jest sens dac jakies aktywne czy mija sie to z celem ?
Ostatnio zmieniony 2014-01-29, 16:20 przez huee, łącznie zmieniany 1 raz.

mag93

Post autor: mag93 »

Myślę że sens jest, rośliny zawsze mają więcej "jedzenia" :) ja mam w swojej 30-stce ASII+ i jest okej, nawet przy świetle 11W, chociaż zazwyczaj wisi na niej 16W.

huee

Wartości odżywczych beda miały wiecej ,ale przy tym swietle chyba srednio to wykorzystają (zeby glonem sie nie skonczylo ostrym :/) .
Bo teraz akwa wyglada naprawde marnie nigdy nie mialem ręki do aranzacji ,ale widac teraz zaniedbanie akurat zbiornika :D .

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

huee pisze: Wymienie cale podloze i rośliny (czy moge pominac okres dojrzewania ?
tego pominąć nie można :-) To jest proces, który zachodzi sam, albo nie zachodzi.
Jak wymienisz podłoże, a całą wodę zostawisz i stary filtr, to nie powinno być wielkiego problemu, chociaż przy tak małym litrażu wszystko może się stać.
Jak nie masz doświadczenia, to nie dawaj więcej światła, niż 0,5W/l

huee

Chodziło mi właśnie czy wymiana podłoża nie spowoduje tego ,że bede musiał "od nowa" przechodzić cała procedure :p

Woda i filtr będą stare . Tylko wlaśnie to podłoże chyba jest największym złożem bakterii i to mnie martwi:p .

Aktywne podloze ma sens przy 11w/30l? (jakas Amazonka czy moze cos tanszego lepiej?)
Oczywiscie aktywne z nawozami .Mysle ,zeby ewentualnie dorzucić 9w jeszcze wyjdzie wtedy 0,6w/l(tylko wtedy zamiast pokrywy nieszczęsna szybka :p .

EDIT:Chyba,ze moze zamiast modułów aquela dać tam Philips Tornado 20w(http://allegro.pl/zarowka-philips-z-czu ... 08790.html)
Pamietam ,ze z 3-4lata temu ktos to mial w akwenie i fajnie roslo na tym zielsko :D

EDIT(juz 4..:D) Chyba ,że wcisne tam EBI GOLD SHRIMP SOIL . Mam jeszcze 5litrów (uzywane jakis rok ) tylko,że leży w szafie w worku już jakieś 2-3 lata chyba :/ . Nada się ?
Ostatnio zmieniony 2014-01-30, 16:42 przez huee, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”