Łódzka kranówka...

Prospero
Administrator

Łódzka kranówka...

Post autor: Prospero »

Znam informacje z wodociągów ale jak wiadomo tam podają średnią z całego roku więc pragnę zapytać jak jest u Was? Jakie macie doświadczenia z wodą w Łodzi?

Muszę niestety się przeprowadzić do miasta a tam wiadomo... woda inna więc pytam jaką bacie u siebie? Napiszcie dzielnicę/ulicę jak możecie. Niby powinna być podobna/taka sama ale...

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

Łódź Górna...trzymam na niej krewety z rodziny neocaridina 8-)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

andrzej_70

Re: Łódzka kranówka...

Post autor: andrzej_70 »

Niby powinna być podobna/taka sama ale...[/quote]
Ale pewnie nie będzie. Dużo zależy od stanu instalacji wodociągowej, taka stara i zakamieniona jak u mnie podniesie Gh i róznica na ujęciu i w domu będzie znaczna.

Prospero
Administrator

Z tego co wyczytałem to północna część miasta i południa to dwie różne strony medalu gdyż jedna ma 100% wody ze studni głębinowej a druga tylko 90% a te brakujące 10% są z Pilicy. kH jest od sasa do lasa ... 3.5 do ponad 12 tak samo jak z gH. No nic... będę na nowym mieszkaniu to sobie sprawdzę co tam płynie w kranie.

Awatar użytkownika
loiusfe

Post autor: loiusfe »

Łódź Retkinia. Woda nienajgorsza. Wprawdzie jakieś 15 lat temu byli u mnie goście z firmy jakiejś i badali wode. Mówili że jest bardzo zła i oferowali osmoze za 2000 zł.
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Duch te "szpece" chodzily po calej Lodzi i wciskali kity o wodzie :D Moj ojciec chemik. Jak przyszli do nas to im powiedzial, co sie stalo, dlaczego z czystej wody nagle zrobila sie brudna, to facet grzecznie podziekowal i wyszedl :D

Awatar użytkownika
loiusfe

Post autor: loiusfe »

No może. U mnie byli nawet 2 razy. Ale mama się nie zgodziła i nie kupiliśmy tej osmozy. Może to i dobrze bo rybki dobrze się czują i ja i moi starzy też nie narzekamy.
Pozdrawiam

duch

korkowa_krowa

Post autor: korkowa_krowa »

Podobno łódzka kranówka jest najczystsza z wód kranowych w kraju. Nie wiem ile w tym prawdy, ale tak gdzieś słyszałam. Mam pyszczaki, leję bezpośrednio kranówkę przy podmianie, bo nie mam możliwości przetrzymania wody w mieszkaniu i NIC absolutnie się nie dzieje.
Ci szpece to oszuści - pisano o nich gdzieś w necie albo w gazecie którejś :)

Prospero
Administrator

Pytałem dlatego ponieważ będę prowadził teraz bańki na łódzkiej wodzie (Karolew - okolice Bocianów/Retkinia). Jestem ciekawy jak bardzo jest inna ta woda od tej Konstantynowskiej? Teoretycznie nie powinno być wielkich różnic ale np. w takim Aleksandrowie albo u kumpla, który wybył do jakiejś wsi pod Zgierzem woda jest np. miękka do bardzo miękkiej (kH4 gH7) u mnie jest od kH7 do gH10 więc jest różnica. Innych parametrów nie badałem.

Awatar użytkownika
gosc1
Kontakt:

Post autor: gosc1 »

Więckowskiego/Pogonowskiego na kranówce biegają Crystale
Ostatnio zmieniony 2014-01-27, 07:29 przez gosc1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

gosc1 pisze:na kranówce biegają Crystale
Biegać to i pobiegają prawie na każdej wodzie...tylko pytanie, jak długo i co z rozmnażaniem? ;-)
Jak powszechnie wiadomo nasza łódzka kranówka jest obecnie jedną z lepszych w kraju. To co wypływa z kranów w różnych zakątkach miasta może różnić się, ale raczej nieznacznie. Do potrzeb "przeciętnego" akwa nie powinno być problemów, co innego, gdy chce się mieć miękkie i kwaśne wody lub nastawić na hodowlę wysokich gradacji krewetek, np.Tajwanów ;-) Tu nieodzowny jest filtr RO :)

mkoza91

Post autor: mkoza91 »

Dąbrowa PH 7,5 gH 11 kH 10

korkowa_krowa

Post autor: korkowa_krowa »

dr.dave

Post autor: dr.dave »

Dąbrowa. Dąbrowskiego/Kosska. Testy Zoolek. Woda nieodstana.

Ph=7.6
GH=14
KH=9

Biniu

Łódzka kranówka...

Post autor: Biniu »

Na Dąbrowie bez zmiany. Testy zoolek i porządny pHmetr:

gh 14
kh 10
pH 7.45

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”