Łódzka kranówka...
Łódzka kranówka...
Znam informacje z wodociągów ale jak wiadomo tam podają średnią z całego roku więc pragnę zapytać jak jest u Was? Jakie macie doświadczenia z wodą w Łodzi?
Muszę niestety się przeprowadzić do miasta a tam wiadomo... woda inna więc pytam jaką bacie u siebie? Napiszcie dzielnicę/ulicę jak możecie. Niby powinna być podobna/taka sama ale...
Muszę niestety się przeprowadzić do miasta a tam wiadomo... woda inna więc pytam jaką bacie u siebie? Napiszcie dzielnicę/ulicę jak możecie. Niby powinna być podobna/taka sama ale...
- martinezsanchez
Łódź Górna...trzymam na niej krewety z rodziny neocaridina 

[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
-
Re: Łódzka kranówka...
Niby powinna być podobna/taka sama ale...[/quote]
Ale pewnie nie będzie. Dużo zależy od stanu instalacji wodociągowej, taka stara i zakamieniona jak u mnie podniesie Gh i róznica na ujęciu i w domu będzie znaczna.
Ale pewnie nie będzie. Dużo zależy od stanu instalacji wodociągowej, taka stara i zakamieniona jak u mnie podniesie Gh i róznica na ujęciu i w domu będzie znaczna.
Z tego co wyczytałem to północna część miasta i południa to dwie różne strony medalu gdyż jedna ma 100% wody ze studni głębinowej a druga tylko 90% a te brakujące 10% są z Pilicy. kH jest od sasa do lasa ... 3.5 do ponad 12 tak samo jak z gH. No nic... będę na nowym mieszkaniu to sobie sprawdzę co tam płynie w kranie.
-
Podobno łódzka kranówka jest najczystsza z wód kranowych w kraju. Nie wiem ile w tym prawdy, ale tak gdzieś słyszałam. Mam pyszczaki, leję bezpośrednio kranówkę przy podmianie, bo nie mam możliwości przetrzymania wody w mieszkaniu i NIC absolutnie się nie dzieje.
Ci szpece to oszuści - pisano o nich gdzieś w necie albo w gazecie którejś :)
Ci szpece to oszuści - pisano o nich gdzieś w necie albo w gazecie którejś :)
Pytałem dlatego ponieważ będę prowadził teraz bańki na łódzkiej wodzie (Karolew - okolice Bocianów/Retkinia). Jestem ciekawy jak bardzo jest inna ta woda od tej Konstantynowskiej? Teoretycznie nie powinno być wielkich różnic ale np. w takim Aleksandrowie albo u kumpla, który wybył do jakiejś wsi pod Zgierzem woda jest np. miękka do bardzo miękkiej (kH4 gH7) u mnie jest od kH7 do gH10 więc jest różnica. Innych parametrów nie badałem.
Więckowskiego/Pogonowskiego na kranówce biegają Crystale
Ostatnio zmieniony 2014-01-27, 07:29 przez gosc1, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Biegać to i pobiegają prawie na każdej wodzie...tylko pytanie, jak długo i co z rozmnażaniem?gosc1 pisze:na kranówce biegają Crystale

Jak powszechnie wiadomo nasza łódzka kranówka jest obecnie jedną z lepszych w kraju. To co wypływa z kranów w różnych zakątkach miasta może różnić się, ale raczej nieznacznie. Do potrzeb "przeciętnego" akwa nie powinno być problemów, co innego, gdy chce się mieć miękkie i kwaśne wody lub nastawić na hodowlę wysokich gradacji krewetek, np.Tajwanów

-
https://www.radiolodz.pl/posts/2116-bez ... tauracjach polecam zobaczyć...
Łódzka kranówka...
Na Dąbrowie bez zmiany. Testy zoolek i porządny pHmetr:
gh 14
kh 10
pH 7.45
gh 14
kh 10
pH 7.45