Najlepszy Preparat na glony i odmulacz dna?????

Zyszko

Najlepszy Preparat na glony i odmulacz dna?????

Post autor: Zyszko »

witam.... mam pytanko odnośnie glonów pojawiły mi się na dnie akwarium czyli żwirku. Jaki polecacie preparat do zwalczania tych glonów???? i jeszcze jedno pytanie jaki najlepiej kupić preparat do odmulenia dna z resztek pokarmu itp????

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

A dlaczego zaczynasz walkę z glonami od chemi ?Od tego to już tylko krok do restartu.Spróbuj moze uzyskać pomoc w walce z glonami w sposób naturalny(prawie naturalny).Opisz swój zbiornik(jakie światło,obsada,podłoże,wiek akwarium,jakieś parametry wody,itp.) Zapodaj zdjęcie zbiornika, a z pewnością znajdą się jakieś "dobre dusze" ,które zechcą i bedą potrafiły ci pomóc.Jak do tej pory nie musiałem używać żadnych preparatów do walki z glonami ,ale domyślam się,żeby zaproponować jakiś preparat to też trzeba wiedzieć jaki to glon.
Ostatnio zmieniony 2013-09-20, 19:43 przez rekrut81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

ja tylko na żwirku to proponuje ograniczyć ilość podawanego pokarmu

podaj proszę więcej szczegółów to może się coś doradzi 8-)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

to jest rozwiązanie twojego problemu:

Obrazek

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Najlepszym preparatem na glony sa... RYBY a nie chemia.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

cliper pisze:Najlepszym preparatem na glony sa... RYBY a nie chemia.
Jesteś w błędzie i to dużym...najlepszym środkiem na wszelkie zło-nie tylko glony-jest równowaga biologiczna w akwarium...a z tym bardzo wielu akwarystów ma problem ;-)

Awatar użytkownika
cliper

krzych0062 pisze:
cliper pisze:Najlepszym preparatem na glony sa... RYBY a nie chemia.
Jesteś w błędzie i to dużym...najlepszym środkiem na wszelkie zło-nie tylko glony-jest równowaga biologiczna w akwarium...a z tym bardzo wielu akwarystów ma problem ;-)
Oczywiscie, ze masz racje, ale odpowiednie ryby tez sa potrzebne. Rowniez, nie bede sie sprzeciwaial bo ja w porownaniu do was to jestem jeszcze laik w tych wszystkich sprawach, ale co do glonow daje rade i u mnie w dwoch akwariach ani jednego nie ma.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

cliper pisze:co do glonow daje rade i u mnie w dwoch akwariach ani jednego nie ma.
Czyli osiągnąłeś ww równowagę... ;-) I tak trzymaj...bez chemii :-P

Awatar użytkownika
mania56

Post autor: mania56 »

Jak najmniej chemii. Tak jak piszą koledzy, równowaga w akwarium jest najważniejsza.
Postaraj znaleźć się problem z którego glony się biorą - może być to np. przerybienie, przekarmianie, gwałtowna zmiana oświetlenia... Narazie nie używaj chemii ;)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

cliper pisze:u mnie w dwoch akwariach ani jednego nie ma
Jakoś nie bardzo w to wierzę. Na pewno są, tylko na tyle jest ich mało, że ich nie widzisz. Nie rażą w oczy.

Awatar użytkownika
cliper

wojtekr pisze:
cliper pisze:u mnie w dwoch akwariach ani jednego nie ma
Jakoś nie bardzo w to wierzę. Na pewno są, tylko na tyle jest ich mało, że ich nie widzisz. Nie rażą w oczy.
Pewnie masz racje. Chodzilo mi o to, ze bez chemii a tym co ma sie w akwarium da sie zrobic, aby ich nie bylo widac/nie rzucaly sie w oczy.

king
Kontakt:

Post autor: king »

Ja do sprzątania sklepu mam neretiny, otosy i nowość Filopaludina sp. te mam przez 3runer'a tak je zachwalał na bojownik.pl że kupiłem 400szt :-P

Awatar użytkownika
mania56

Post autor: mania56 »

King, masz na sprzedaż te ślimaki ? Poszukaj naturalnych metod na walkę z glonami ;)
Miałam kiedyś problem ze ślimakami, przywlokły mi się z roślinami i nie było skuteczniejszej metody niż helena ;)
Ostatnio zmieniony 2013-09-21, 09:57 przez mania56, łącznie zmieniany 1 raz.

king
Kontakt:

Post autor: king »

mam. Ślimaki przylatują co dostawa więc nie brakuje:)

Zyszko

Post autor: Zyszko »

Akwarium mam 300l oswietlenie 2x36 teraz planuje jeszcze dołożyć 1x36... roślinek nie mam za dużo a jeśli chodzi o wodę to już mam 2 lata zbiornik i podmieniam wodę raz na miesiąc... to jak bez żadnej chemii ma być to co powinienem zrobić?? cześciej wymieniać wodę więcej roślinek czy coś z oswietleniem zrobić??a co z tym dnem jest jakiś preparat dobry do odmulenia dna???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”