Jakie podłoże i obsada?

ODPOWIEDZ
georobert

Jakie podłoże i obsada?

Post autor: georobert »

Witam.
Z uwagi na planowaną przebudowę zbiornika mam do was kilka pytań odnośnie podłoża. A właściwie chodzi mi o to jak się zachowuje podłoże i jak przebiega start.
Zbiornik to będzie moje 144l tylko nie jestem pewny co do kierunku, mam dwa: biotop Ameryki środkowej, południowej (wody miękkie) lub azja gdzie gwiazdą będzie bojownik.
Zbiornik wyposażony jest w filtr zewnętrzny Fluvala 206, grzałkę 200W oraz oświetlenie 2*24W 6500K + 1*18W 6500K+1*18W 8400K = 0,58 W/L.
Dojdzie flitr RO (to bardziej ze względu na krewetkaria) i dojdzie kompletny zestaw CO2.
Jakie podłoże byście polecali:
- ADA Amazonia New
- Aqua Substrate II
- Pro Soil
- Acti Substrate Pro+
A druga sprawa to obsada, nie do końca jestem zdecydowany:
- w pierwszej opcji ameryki, podstawą byłby jakiś ciekawy zbrojnik
- w drugiej opcji azja z gwiazdą bojownik half moon
Woda będzie miała w załozeniu parametry ph 7, gh, kh 5-7

Awatar użytkownika
jachu

Post autor: jachu »

Aqua Substrate II stratowałem na tym podłożu Neonki + RC i super start bezproblemowy roślinki ładnie rosną nawet bez CO2 ( blyxa japonica odrosłą z zgniłych korzeni miałem ją posadzoną na ziemniaku + żwir i własnie ze zbrojnikami - rozwaliły ją kompletnie nic nie zostało z wyjątkiem wspomnianych korzeni w stanie opłakanym ), nie polecam do tego podłoża zbrojników i ryb kopiących w podłożu. Co prawda sam nie mam tych ryb w baniaku z AS II, ale słyszałem od kolegi z forum, że zbrojniki robią niezły bałagan. Teraz będę startował z Pro Soil to zobaczymy jak to się sprawdzi i porównam do AS II.
Pozdrawiam jachu.
jachu

lotos#09

Post autor: lotos#09 »

powiedz ci mi proszę czy Aqua substrate Ready to use do akwarium można wysypać na żwir czy lepiej przykryć go żwirem ?
Paweł

Awatar użytkownika
gosc1
Kontakt:

Post autor: gosc1 »

Ja na Pro Soil jadę już 5 miesiąc i jest rewelacja. Ładnie normuje PH i klaruje wodę

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

moje zdanie jest takie, że jak się planuje zbiornik biotopowy, gdzie podstawą są ryby, to podłoża aktywne nie są dobrym rozwiązaniem. Raczej żwirki lub piasek.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

tylko piasek i to taki co nie zatwardza wody
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”