Jakie podłoże
-
Jakie podłoże
Witam jakie proponujecie podłoże do zbiornika 54l 60X30X30 Oświetlenie mam 9.500 K.
Chce założyć nowy zbiornik mam zamiar tam mieć jeśli chodzi o roślinność to:
- KBomba
- Trawa <- Nie mam pojęcia jak się nazywa fachowo ale najzwyklejsza trawa;)
- Trochę mchu javajskiego
- Żabienica
- Oraz Anubis 2 małe sztuki
Roślinny stoją obecnie w 10L zbiorniku od 2 dni ponieważ robię kwarantannę im po zakupie
Więc jaki najlepsze podłoże będzie i ile jego proszę o dokładne wymiary na żwiru o jego granulat i ilość.
Wiem że pytanie dość banalne ale wole się zapytać niż później żałować
Chce założyć nowy zbiornik mam zamiar tam mieć jeśli chodzi o roślinność to:
- KBomba
- Trawa <- Nie mam pojęcia jak się nazywa fachowo ale najzwyklejsza trawa;)
- Trochę mchu javajskiego
- Żabienica
- Oraz Anubis 2 małe sztuki
Roślinny stoją obecnie w 10L zbiorniku od 2 dni ponieważ robię kwarantannę im po zakupie
Więc jaki najlepsze podłoże będzie i ile jego proszę o dokładne wymiary na żwiru o jego granulat i ilość.
Wiem że pytanie dość banalne ale wole się zapytać niż później żałować
- martinezsanchez
wystarczy poszukac na forum oO
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
Rośliny nie wymagające,więc jako podłoże,to zwykły żwirek granulacji 3-4mm.
Pod korzenie roślin możesz dać pałeczki nawozowe.
A ile podłoża,to sam stwierdzisz,przecież znasz wymiary akwarium,a żwirek sprzedawany jest w opakowaniach foliowych,więc wystarczy rozłożyć te opakowania i orientacyjnie stwierdzić.
Myślę,że 7 starczy,by wygodnie rośliny posadzić.
Pod korzenie roślin możesz dać pałeczki nawozowe.
A ile podłoża,to sam stwierdzisz,przecież znasz wymiary akwarium,a żwirek sprzedawany jest w opakowaniach foliowych,więc wystarczy rozłożyć te opakowania i orientacyjnie stwierdzić.
Myślę,że 7 starczy,by wygodnie rośliny posadzić.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Wiadomo,ze chodzi o pewne fakty np:maly henio i podloze jalowe kontra podloze jonowymienne.
O ile od zawsze i tu cofnijmy sie 20 lat do tylu,to kabomby,zabienice,kryptokoryny,nurzance trzymalo sie,tylko na zwirku z racji takiej dostepnosci podloza i owe rosliny rosly.
Stad,to okreslenie jako roslin nie wymagajacych.
Wszystko jednak ubierac nalezy w codzyslow.
O ile od zawsze i tu cofnijmy sie 20 lat do tylu,to kabomby,zabienice,kryptokoryny,nurzance trzymalo sie,tylko na zwirku z racji takiej dostepnosci podloza i owe rosliny rosly.
Stad,to okreslenie jako roslin nie wymagajacych.
Wszystko jednak ubierac nalezy w codzyslow.
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 20:01 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
- krzych0062
Widzę, że dyskusja zmierza ciut w innym kierunku, aczkolwiek będzie związana z podłożem...

____edit______
"cofnijmy się to tyłu".... trudno cofnąć się do przodu, wręcz jest to niewykonalne

Co ma piernik do wiatraka? Przywołany "mały henio" będzie równie dobrze rósł i na zwykłym żwirku, jak i dedykowanym substracie pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ilości światła, jak i nawozu...to samo tyczy się podłoża dla kreweci, które tak, jak żwir jest podłożem jałowym(pod względem nawozów) a po spelnieniu pewnych wymogów ziele to rośnie.Lukiki pisze:chodzi o pewne fakty np:maly henio i podloze jalowe kontra podloze jonowymienne.
Owszem...w owych czasach nie było mowy o podłożach aktywnych a li tylko królował "zwykły" żwirek...jednak również nie było takich "plantacji roślin akwariowych" jakie mamy dziś...że nie wspomnę o laboratoriach "in vitro". Zatem rośliny były, jakie były a i nie były tak "rozpieszczane" jak dziś...Jednak kabomba nie była uważana za roślinę łatwą w uprawie...Lukiki pisze:O ile od zawsze i tu cofnijmy sie 20 lat do tylu,to kabomby,zabienice,kryptokoryny,nurzance trzymalo sie,tylko na zwirku z racji takiej dostepnosci podloza i owe rosliny rosly.

____edit______
"cofnijmy się to tyłu".... trudno cofnąć się do przodu, wręcz jest to niewykonalne

Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 22:43 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
hm co ma? w wiatraku ( młynie ) robi się mąkę a ona służy między innymi do wyrobu pierników??krzych0062 pisze: Co ma piernik do wiatraka? Przywołany "mały henio" będzie równie dobrze rósł i na zwykłym żwirku, jak i dedykowanym substracie pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ilości światła, jak i nawozu...

Łukasz
- krzych0062
Masz prawo mieć inne-swoje zdanielukaszLDZ pisze: ale nie do końca się zgodzę

Hm...myślałem, że to termin ogólnie znany i rozumiany dla wszystkichlukaszLDZ pisze: co tu rozumiemy pod pojęciem "będzie rósł".

A rozważałeś czemu tak się działo, wziąłeś pod wzgląd dostępność nawozów w podłożu? Dlatego też napisałemlukaszLDZ pisze:weźmiemy pod uwagę warunki podłożowe dla jego delikatnych korzonków, to w żwirku sytuacja wygląda nieco gorzej aniżeli na substracie, gdzie po prostu lepiej się ukorzenia.
i o to mi chodziło...nawożenie podłożakrzych0062 pisze:żwir jest podłożem jałowym(pod względem nawozów) a po spelnieniu pewnych wymogów ziele to rośnie.

Sorry...ale nigdy tego nie robiłem...po prostu nie musiałem, bo mój "mały henio" miał dostateczną ilość światła i nie rósł w góręlukaszLDZ pisze: Przy przycince lubił sobie wypływac ze żwiru.

Jak widać nie wszystkie pojęcia są jednakowo rozumiane
apropos...warunki w obydwu akwariach były podobne
po prostu w substracie ta roślina ze swoimi delikatnymi korzonkami lepiej się ma, zwłaszcza lepiej i szybciej się ukorzenia i tyle. Zresztą nie tylko heniek lepiej i szybciej sie ukorzenia na substracie, potem to już wiadomo kwestia nawożenia, światła i nie tylko, to moje prywatne zdanie, które jak stwierdziłeś mam prawo mieć. Swoja drogą rispekcik jeśli nigdy nie przycinałeś małego henryka, moim skromnym zdaniem aby ładnie sie ukorzenił i rozrastał na boki, trzeba go ciachać, inaczej wygląda jak wyjęty psu z d....
niewazne czy masz 1w/l czy 0,7w/l

Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 23:24 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
krzych0062, swoja wypowiedzia na temat owego henia,ze i na zwirku bedzie rosl wnosisz niepotrxebny zamet.
Pytam do jasnej cholery pi co ta dywagacja.
Pytam po co sa specjalistyczne podloza?
Pytam po co je kupujesz i uzywasz?
Pytam po co wlasnie te podloza polecasz innym w debatach na temat podloza,bo przeciez na zwirze roslina rosnie i jest xa pewne zdolna kilka miesiecy sie utrzymac i byc w takiej samej kindycji.
I nie chodzilo o to co ma piernik do wiatraka,a o zrozumienie co dzisiaj znajduje sie pod haslem "wymagajaca" i "nie wymagajaca" roslina.
Pytam do jasnej cholery pi co ta dywagacja.
Pytam po co sa specjalistyczne podloza?
Pytam po co je kupujesz i uzywasz?
Pytam po co wlasnie te podloza polecasz innym w debatach na temat podloza,bo przeciez na zwirze roslina rosnie i jest xa pewne zdolna kilka miesiecy sie utrzymac i byc w takiej samej kindycji.
I nie chodzilo o to co ma piernik do wiatraka,a o zrozumienie co dzisiaj znajduje sie pod haslem "wymagajaca" i "nie wymagajaca" roslina.
Filmy
Ogólnie z tymi podłożami to nie ma reguły. Pewnie, że substrat potrafi wiele wybaczyć ale czasem potrafi się też zemścić.
Swego czasu @Lukiki, powiedział mi, że nie widzi u mnie Małego Heniek na tym kamieniu. "Bez podsypania raczej nie urośnie i zginie... a stanie się to szybciej niż później" a, że doświadczenia z tą rośliną miałem marne to wiadomo, że wróżba nie fajna bo plan inny a Łukasz to Nasze lokalne Guru więc swoje wie i głupot nie gada. Niemniej jednak zostawiłem i dbałem o wodę... biorąc pod uwagę co leży na dnie.
Wyglądało to prawie na początku tak...
A teraz wygląda to tak...
Wnioski? Myślę, że chyba nie trzeba mówić.
BTW. Sorrki za jakość robiłem na szybko komórą.
Swego czasu @Lukiki, powiedział mi, że nie widzi u mnie Małego Heniek na tym kamieniu. "Bez podsypania raczej nie urośnie i zginie... a stanie się to szybciej niż później" a, że doświadczenia z tą rośliną miałem marne to wiadomo, że wróżba nie fajna bo plan inny a Łukasz to Nasze lokalne Guru więc swoje wie i głupot nie gada. Niemniej jednak zostawiłem i dbałem o wodę... biorąc pod uwagę co leży na dnie.
Wyglądało to prawie na początku tak...

A teraz wygląda to tak...

Wnioski? Myślę, że chyba nie trzeba mówić.
BTW. Sorrki za jakość robiłem na szybko komórą.
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 23:28 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.
- krzych0062
Sam sobie odpowiedz na te retoryczne pytania, które to(odpowiedzi) burzą Twą akwarystyczną wiedzę i doświadczenie...Bo co możesz powiedzieć o akwarystyce sprzed 20 lat i porównywać z dzisiejszą? Nie przypisuj sobie czegoś o czym nie masz zielonego pojęcia.Lukiki pisze:Pytam do jasnej cholery pi co ta dywagacja.
Nie nooo Piotr...proszę Cię co za herezje szerzysz?Prospero pisze:Łukasz to Nasze lokalne Guru

Jak sam zauważyłeś Twój "guru" gadał brednieProspero pisze:A teraz wygląda to tak...

Kolejne brednie...ale pozostańmy przy Twojej wersji, choć to niezbyt kulturalne porównanie byłolukaszLDZ pisze: trzeba go ciachać, inaczej wygląda jak wyjęty psu z d....niewazne czy masz 1w/l czy 0,7w/l

Takie dyskusje są niekiedy jak woda na młyn, chłopak zapytał o konkretne sprawy,a powstały dywagacje o małym heńku rodem z działu"co lepsze-Wielkanoc czy Boże Narodzenie?", jak na jarmarku.lukaszLDZ pisze:hm co ma? w wiatraku ( młynie ) robi się mąkę
To są fakty oczywiste Łukasz.lukaszLDZ pisze: po prostu w substracie ta roślina ze swoimi delikatnymi korzonkami lepiej się ma, zwłaszcza lepiej i szybciej się ukorzenia i tyle. Zresztą nie tylko heniek lepiej i szybciej sie ukorzenia na substracie, potem to już wiadomo kwestia nawożenia, światła i nie tylko, to moje prywatne zdanie, które jak stwierdziłeś mam prawo mieć.
A sam Łukasz odkopałeś henia w tym temacie, co nawet o nim mowy nie byłoLukiki pisze: swoja wypowiedzia na temat owego henia

Ogólnie to weźcie na luz bo zachowujecie się chwilami jak baby na rynku i niepotrzebnie się spinacie

Prospero...dzięki za zaszufladkowanie mnie do określonej kategorii

Ostatnio zmieniony 2013-03-06, 07:44 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
W sumie masz rację bo Twoje zielone to dopiero połowa ogrodów jakie tworzysz. Przepraszam za niedowartościowanie ale zwykle podziwiam nie wystroje Twoich baniaków a kondycje roślin stąd ta niepełna opinia.Zafira pisze:Prospero...dzięki za zaszufladkowanie mnie do określonej kategorii , to jest Twój punkt widzenia .