Jakie podłoże

Ambitny24pce

Jakie podłoże

Post autor: Ambitny24pce »

Witam jakie proponujecie podłoże do zbiornika 54l 60X30X30 Oświetlenie mam 9.500 K.
Chce założyć nowy zbiornik mam zamiar tam mieć jeśli chodzi o roślinność to:
- KBomba
- Trawa <- Nie mam pojęcia jak się nazywa fachowo ale najzwyklejsza trawa;)
- Trochę mchu javajskiego
- Żabienica
- Oraz Anubis 2 małe sztuki
Roślinny stoją obecnie w 10L zbiorniku od 2 dni ponieważ robię kwarantannę im po zakupie

Więc jaki najlepsze podłoże będzie i ile jego proszę o dokładne wymiary na żwiru o jego granulat i ilość.
Wiem że pytanie dość banalne ale wole się zapytać niż później żałować

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

wystarczy poszukac na forum oO
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Rośliny nie wymagające,więc jako podłoże,to zwykły żwirek granulacji 3-4mm.
Pod korzenie roślin możesz dać pałeczki nawozowe.

A ile podłoża,to sam stwierdzisz,przecież znasz wymiary akwarium,a żwirek sprzedawany jest w opakowaniach foliowych,więc wystarczy rozłożyć te opakowania i orientacyjnie stwierdzić.

Myślę,że 7 starczy,by wygodnie rośliny posadzić.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Lukiki pisze:Rośliny nie wymagające
Tu się nie do końca zgodzę, bo nie ma roślin niewymagających ;-) . Z roślin wymienionych, to kabomba jest raczej delikatną rośliną.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Wiadomo,ze chodzi o pewne fakty np:maly henio i podloze jalowe kontra podloze jonowymienne.
O ile od zawsze i tu cofnijmy sie 20 lat do tylu,to kabomby,zabienice,kryptokoryny,nurzance trzymalo sie,tylko na zwirku z racji takiej dostepnosci podloza i owe rosliny rosly.
Stad,to okreslenie jako roslin nie wymagajacych.
Wszystko jednak ubierac nalezy w codzyslow.
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 20:01 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Widzę, że dyskusja zmierza ciut w innym kierunku, aczkolwiek będzie związana z podłożem... ;-)
Lukiki pisze:chodzi o pewne fakty np:maly henio i podloze jalowe kontra podloze jonowymienne.
Co ma piernik do wiatraka? Przywołany "mały henio" będzie równie dobrze rósł i na zwykłym żwirku, jak i dedykowanym substracie pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ilości światła, jak i nawozu...to samo tyczy się podłoża dla kreweci, które tak, jak żwir jest podłożem jałowym(pod względem nawozów) a po spelnieniu pewnych wymogów ziele to rośnie.
Lukiki pisze:O ile od zawsze i tu cofnijmy sie 20 lat do tylu,to kabomby,zabienice,kryptokoryny,nurzance trzymalo sie,tylko na zwirku z racji takiej dostepnosci podloza i owe rosliny rosly.
Owszem...w owych czasach nie było mowy o podłożach aktywnych a li tylko królował "zwykły" żwirek...jednak również nie było takich "plantacji roślin akwariowych" jakie mamy dziś...że nie wspomnę o laboratoriach "in vitro". Zatem rośliny były, jakie były a i nie były tak "rozpieszczane" jak dziś...Jednak kabomba nie była uważana za roślinę łatwą w uprawie... :-)

____edit______
"cofnijmy się to tyłu".... trudno cofnąć się do przodu, wręcz jest to niewykonalne :-P
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 22:43 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

krzych0062 pisze: Co ma piernik do wiatraka? Przywołany "mały henio" będzie równie dobrze rósł i na zwykłym żwirku, jak i dedykowanym substracie pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ilości światła, jak i nawozu...
hm co ma? w wiatraku ( młynie ) robi się mąkę a ona służy między innymi do wyrobu pierników?? :-P , a tak na poważnie. Niby będzie rósł, a i owszem :-P , ale nie do końca się zgodzę, zresztą zależy co tu rozumiemy pod pojęciem "będzie rósł". Bo jeśli oprócz stricte tylko zwiększania swojej masy, weźmiemy pod uwagę warunki podłożowe dla jego delikatnych korzonków, to w żwirku sytuacja wygląda nieco gorzej aniżeli na substracie, gdzie po prostu lepiej się ukorzenia. Pomijam fakt cięcia i wzmacniania systemu korzeniowego. Miałem małego henryka na żwirku i n substracie i lepiej mu było na substracie, gdzie po prostu łatwiej i mocniej sie zakorzenił. Przy przycince lubił sobie wypływac ze żwiru.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze: ale nie do końca się zgodzę
Masz prawo mieć inne-swoje zdanie :-)
lukaszLDZ pisze: co tu rozumiemy pod pojęciem "będzie rósł".
Hm...myślałem, że to termin ogólnie znany i rozumiany dla wszystkich :-P
lukaszLDZ pisze:weźmiemy pod uwagę warunki podłożowe dla jego delikatnych korzonków, to w żwirku sytuacja wygląda nieco gorzej aniżeli na substracie, gdzie po prostu lepiej się ukorzenia.
A rozważałeś czemu tak się działo, wziąłeś pod wzgląd dostępność nawozów w podłożu? Dlatego też napisałem
krzych0062 pisze:żwir jest podłożem jałowym(pod względem nawozów) a po spelnieniu pewnych wymogów ziele to rośnie.
i o to mi chodziło...nawożenie podłoża :-)
lukaszLDZ pisze: Przy przycince lubił sobie wypływac ze żwiru.
Sorry...ale nigdy tego nie robiłem...po prostu nie musiałem, bo mój "mały henio" miał dostateczną ilość światła i nie rósł w górę :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak widać nie wszystkie pojęcia są jednakowo rozumiane :-D apropos...warunki w obydwu akwariach były podobne :-) po prostu w substracie ta roślina ze swoimi delikatnymi korzonkami lepiej się ma, zwłaszcza lepiej i szybciej się ukorzenia i tyle. Zresztą nie tylko heniek lepiej i szybciej sie ukorzenia na substracie, potem to już wiadomo kwestia nawożenia, światła i nie tylko, to moje prywatne zdanie, które jak stwierdziłeś mam prawo mieć. Swoja drogą rispekcik jeśli nigdy nie przycinałeś małego henryka, moim skromnym zdaniem aby ładnie sie ukorzenił i rozrastał na boki, trzeba go ciachać, inaczej wygląda jak wyjęty psu z d.... :lol: niewazne czy masz 1w/l czy 0,7w/l
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 23:24 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

krzych0062, swoja wypowiedzia na temat owego henia,ze i na zwirku bedzie rosl wnosisz niepotrxebny zamet.
Pytam do jasnej cholery pi co ta dywagacja.
Pytam po co sa specjalistyczne podloza?
Pytam po co je kupujesz i uzywasz?
Pytam po co wlasnie te podloza polecasz innym w debatach na temat podloza,bo przeciez na zwirze roslina rosnie i jest xa pewne zdolna kilka miesiecy sie utrzymac i byc w takiej samej kindycji.

I nie chodzilo o to co ma piernik do wiatraka,a o zrozumienie co dzisiaj znajduje sie pod haslem "wymagajaca" i "nie wymagajaca" roslina.
Filmy

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Ogólnie z tymi podłożami to nie ma reguły. Pewnie, że substrat potrafi wiele wybaczyć ale czasem potrafi się też zemścić.

Swego czasu @Lukiki, powiedział mi, że nie widzi u mnie Małego Heniek na tym kamieniu. "Bez podsypania raczej nie urośnie i zginie... a stanie się to szybciej niż później" a, że doświadczenia z tą rośliną miałem marne to wiadomo, że wróżba nie fajna bo plan inny a Łukasz to Nasze lokalne Guru więc swoje wie i głupot nie gada. Niemniej jednak zostawiłem i dbałem o wodę... biorąc pod uwagę co leży na dnie.

Wyglądało to prawie na początku tak...

Obrazek

A teraz wygląda to tak...

Obrazek

Wnioski? Myślę, że chyba nie trzeba mówić.

BTW. Sorrki za jakość robiłem na szybko komórą.
Ostatnio zmieniony 2013-03-03, 23:28 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Pytam do jasnej cholery pi co ta dywagacja.
Sam sobie odpowiedz na te retoryczne pytania, które to(odpowiedzi) burzą Twą akwarystyczną wiedzę i doświadczenie...Bo co możesz powiedzieć o akwarystyce sprzed 20 lat i porównywać z dzisiejszą? Nie przypisuj sobie czegoś o czym nie masz zielonego pojęcia.
Prospero pisze:Łukasz to Nasze lokalne Guru
Nie nooo Piotr...proszę Cię co za herezje szerzysz? :mrgreen:
Prospero pisze:A teraz wygląda to tak...
Jak sam zauważyłeś Twój "guru" gadał brednie :mrgreen:
lukaszLDZ pisze: trzeba go ciachać, inaczej wygląda jak wyjęty psu z d.... :lol: niewazne czy masz 1w/l czy 0,7w/l
Kolejne brednie...ale pozostańmy przy Twojej wersji, choć to niezbyt kulturalne porównanie było ;-)

Prospero
Administrator

Krzychu, zaraz tam herezje :lol: no może troszkę przesadziłem bo Łukasz jest od dekoracji i wystroju czy tam urządzania a "Guralka" od zielonego to Zafira :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

lukaszLDZ pisze:hm co ma? w wiatraku ( młynie ) robi się mąkę
Takie dyskusje są niekiedy jak woda na młyn, chłopak zapytał o konkretne sprawy,a powstały dywagacje o małym heńku rodem z działu"co lepsze-Wielkanoc czy Boże Narodzenie?", jak na jarmarku.
lukaszLDZ pisze: po prostu w substracie ta roślina ze swoimi delikatnymi korzonkami lepiej się ma, zwłaszcza lepiej i szybciej się ukorzenia i tyle. Zresztą nie tylko heniek lepiej i szybciej sie ukorzenia na substracie, potem to już wiadomo kwestia nawożenia, światła i nie tylko, to moje prywatne zdanie, które jak stwierdziłeś mam prawo mieć.
To są fakty oczywiste Łukasz.
Lukiki pisze: swoja wypowiedzia na temat owego henia
A sam Łukasz odkopałeś henia w tym temacie, co nawet o nim mowy nie było :-) .
Ogólnie to weźcie na luz bo zachowujecie się chwilami jak baby na rynku i niepotrzebnie się spinacie :-) .
Prospero...dzięki za zaszufladkowanie mnie do określonej kategorii :-P, to jest Twój punkt widzenia .
Ostatnio zmieniony 2013-03-06, 07:44 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.

Prospero
Administrator

Zafira pisze:Prospero...dzięki za zaszufladkowanie mnie do określonej kategorii , to jest Twój punkt widzenia .
W sumie masz rację bo Twoje zielone to dopiero połowa ogrodów jakie tworzysz. Przepraszam za niedowartościowanie ale zwykle podziwiam nie wystroje Twoich baniaków a kondycje roślin stąd ta niepełna opinia. :->

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”