Akwarium 200l - proszę o porady

bjoss

Akwarium 200l - proszę o porady

Post autor: bjoss »

Pozdrawiam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
W poprzednim 80 litrowym zbiorniku miałem troche neonków i kiryski.
Po dwóch latach przerwy spowodowanych przeprowadzką powracam z 200 litrowym zbiornikiem 100x40x50 i zastanawiam się co by tu wybrać.
Chciałbym pozostać przy kiryskach jakoś nie wyobrażam sobie akwarium bez tych wesołych rybek. Pewnie przy 200l mozna by chodować większe rybki ale te sa naprawdę urzekające.
Neonki troche mniej mnie przekonują są piękne i kolorowe ale w moim odczuciu trochę nudne.
Chciałbym dużo roślin pewnie jakieś co2 trzeba będzie do tego. Korzenie, lekko zabarwioną wodę
Jakie rybki oprócz kirysów do tego wybrać?
Jakie podłoże ?
Co powinienem wiedziec o wodzie w centrum Łodzi
do tego akwarium kupiłem filtr zewnętrzny kubełkowy , lampę uv i pokrywę w niej chyba standardowe świetlówki jeśli trzeba je zmienić to na jakie?
Chciałbym aby pływały tam ryby dobrane w miarę naturalnie pod względem występowania.
Nigdy nie miałem żadnych krewetek itp.
Co polecacie?

Proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio zmieniony 2013-02-25, 16:26 przez bjoss, łącznie zmieniany 1 raz.
bjoss

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

Post autor: ADAMMIKO »

dużo wątków
ja odnośnie małych ławicowych rybek, bo też takowe b. lubię
jest mnóstwo możliwości, są ekstremiści co dobierają je pod kątem biotopów, ja osobiście wolę dobierać pod kątem podobnych warunków wodno-hodowlanych oraz wzrostu (tak 4-6 cm)
polecam m.in.: razbory - od popularnych klinowych, przez espei, hengeli, microrasbora galaxy, na maculata kończąc; lubię kardynałki, miedziki, rodostomusy no i brzanki - odeskie np. są śliczne :) dla każdego coś miłego

ps. woda na górnej w okolicach centrum - średnio-twarda do twardej, ph 7,2-7,6
przy roślinnym i takiej pojemności co2 z butli konieczne
Ostatnio zmieniony 2013-02-25, 15:17 przez ADAMMIKO, łącznie zmieniany 1 raz.

mistrzu53

Post autor: mistrzu53 »

Jeśli chcesz mieć dużo roślin w akwa to na pewno będziesz potrzebował jakiegoś żyznego podłoża dla roślin. Na to podłoże możesz nałożyć kolejną warstwę podłoża, proponuje piasek kwarcowy. Rośliny takie jak anubias, microsorium czy mchy możesz posadzić na korzeniach co da ciekawy efekt. Nie znam się na CO2, nawozach czy oświetleniu więc na ten temat niech wypowie się ktoś inny. Wspominałeś ze chcesz mieć mieć lekko zabarwioną wodę, nie każdy korzeń barwi wodę, możesz dodać do zbiornika szyszki olchy lub/i liście dębu. Co do obsady, oprócz kirysów w tym akwarium możesz hodować zbrojniki, pielęgniczki czy neony ale moja propozycja nie jest biotopem w 100%.

Hex

Re: pierwszy post na forum

Post autor: Hex »

bjoss pisze:
bjoss pisze: Jakie rybki oprócz kirysów do tego wybrać?
Najpierw ustal w jakim stylu chcesz mieć zbiornik a potem dobieraj ryby
bjoss pisze: Chciałbym dużo roślin pewnie jakieś co2 trzeba będzie do tego.
Nie zaszkodzi o ile będziesz miał dużo roślin
bjoss pisze:Korzenie, lekko zabarwioną wodę
bjoss pisze: Jakie podłoże ?
Pytanie czy chcesz podłoże zwykłe czy jakieś strike pod roślinne typu amazonie, prosoil ASII+ czy jakieś inne aktywne, druga sprawa czy masz o tym pojęcie, cz będzie to Twoj pierwszy kontakt z tym jeśli tak to poczytaj najpierw o tym warto takie rzeczy wiedzieć.
bjoss pisze: Co powinienem wiedziec o wodzie w centrum Łodzi
te informacje znajdziesz na stronie internetowej wodociągów.
bjoss pisze: do tego akwarium kupiłem filtr zewnętrzny kubełkowy
opisz jakie ma parametry ;]
bjoss pisze: lampę uv i pokrywę w niej chyba standardowe świetlówki jeśli trzeba je zmienić to na jakie?
jakie świetlówki ( domyślam się że 2x30W) to zależeć będzie od tego jaki typ zbiornika chcesz mieć, ale powiedzmy że musisz się liczyćz tym że 1-2 będziesz musiał dołożyć.
bjoss pisze:Co polecacie?

Proszę o wyrozumiałość.
Wyrozumiałość wyrozumiałością ale wygląda to tak jak byś chciał aby ktoś odwalił za Ciebie całą robotę i podał Ci wszystko na tacy, trochę wysiłku własnego musisz w to włożyć. Nie odbieraj tego jak atak ale poczytanie na własną rękę nie zaszkodzi przed zadawaniem pytań, wygooglować możesz sobie sam np zdjęcia i ustalić co Ci się podoba i w jakim stylu chcesz robić, będzie o niebo łatwiej co kolwiek doradzić;]
Ostatnio zmieniony 2013-02-25, 15:37 przez Hex, łącznie zmieniany 2 razy.

bjoss

ADAMMIKO Dzięki za odpowiedź Tak myślałem że bez CO2 się nie obejdzie
rybki trochę nie dla mnie . Nie chcę wyjść na ekstremistę jednak jak już postawiłem na kiryski to swoją drogą piękne brzanki czy kardynałki są dla nich chyba zbyt odległe.
bjoss

bjoss

Mistrzu53,

Wiem że nie każdy korzeń barwi, szszeczek olchy używałem z dobrym skutkiem przy poprzednim akwarium .
Może polecicie jakieś konkretne żródło juz przygotowanych korzeni.
Moczyć i gotować jakiś znaleziony korzeń czy kupować niepewną rzecz trochę mi nie pasuje ze względuw bezpieczeństwa głównie.
Pielęgniczki by mi pasowały ale które będą łatwe w hodowli i niegrożne dla kirysków.
Podobają mi się ramirezki czy to pasuje do kiryska?
Czy jakaś alternatywa dla neonek ?
Nie zależy mi na 100% biotop byle by nie było zbytniego rozstrzału

dzięki
bjoss

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Najlepiej,to jak ktos bez wiedzy odzywa sie w temacie,eh rece opadaja.
bjoss, oczywiscie,ze moze byc bez CO2.
Podawanie wegla niesie za soba szereg innych czynnikow takich jak silniejsze swiatlo,dostosowanie nawozenia slupa wody itd.
Sa piekne,gesto zarosniete zbiorniki bez dwutlenku wegla.
Musisz poczytac o tym CO2,do czego jest tak na prawde potrzebne,co powoduje.
Widze,ze nie znasz tematu akwarystyki roslinnej,wiec zasiac przed komputerem i czytaj,czytaj,nic na szybko.

Jak pojmiesz juz pewne sprawy,to bedzie latwiej Ci decydowac co jest dla Twych roslin potrzebne.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

mistrzu53

ja zbierałem korzenie w lesie, obrałem z kory i moczyłem aż zaczną tonąć. Przed włożeniem do akwarium wygotowałem je w solance(ok. 30min) a następnie dokładnie wypłukałem. Z tego co zauważyłem, im dłużej gotujesz tym więcej garbików ucieka z korzenia. Woda w moim akwarium z takimi korzeniami ma lekko herbaciane zabarwienie.
Co do pielęgniczke, wydaje mi się że kakadu są łatwe w hodowli.

bjoss

Co do stylu to niebardzo orientuję się w terminologii.
Pisałem mniej więcej o co mi chodzi czyli dużo roślin rybki z ameryki południowej niekoniecznie biotop korzenie.
Co dodać ... rośliny rosnące w korzeniach zero zatoniętych wraków młynów telefonów komórkowych i innych wynalazków.
Znów te korzenie... gdzie kupić ? czy ktoś sie w tym specjalizuje? niechciałłbym czegoś co jest ładne a zabija rybki.
Podłoże ... właśnie , Hex myślę że stricte pod rośliny ale co wybrać .... producenci chwalą tak swój towar że pewno nietrudno kupić rewelacyjny azbest za 300 zł kilogram.
Co wybrać ? stosunek jakości do ceny.
Świetlówki dwie optiplant 900 mm 30w. Czy to malo? co i jak dodać ? zakup czegoś czy DIY.

Woda w wodociągach... jakoś nie pomyślałem zaraz sprawdzę co tam piszą.
Zastanawia mnie jeszcze jedno.
Mam w domu filtr do wody podłączony pod wodociąg a nawylocie mały kranik. wiltr jest wielostopniowy mechaniczny odwrócona osmoza i węgiel.
Kran ma 2 wajchy jedna od wody oczyszczonej druga od wody oczyszczonej i dodatkowo przepuszczonej przez mineralizator jakis .... pewnie jakis kawał gipsu ;-) czy woda z tego filtra nada się do akwarium?

Hex nie odbieram jako atak, rozumiem ze ilość pytań w moim post jest spora jak na jeden temat i rozumiem że może to wyglądać w opisany przez Ciebie sposób.

Zamiast pisać kilka skromnych napisałem jeden z wieloma pytaniami.
Oczywiście że googluję i czytam a pytam na lokalnym forum tylko wtedy gdy znajduję niejednoznaczne i rozbierzne informacje.

Pozdrawiam
bjoss

bjoss

Lukiki,
Trafiłeś w sedno. Zawsze chciałem mieć dużo roślin w akwarium niestety nie przyjmowały się. Co poleciłbyś do czytania? Na sieci jest dużo tego ciężko stwierdzić które żródła są wiarygodne. A może jakieś książki? Więc jednak można beż gazu... Tak myślałem widziałem piekne akwaria z bogatą roślinnością w czasach gdy ludzie sami konstruowali pompki do powietrza a zbiorniki w wiekszości były w metalowej ramie

Pozdrawiam
bjoss

mistrzu53

Odwiedź giełdę na Starcie, w jednym z rogów znajdzie pana po 60-ce, będzie miał swój stolik z korzeniami. Nigdy się na nich nie zawiodłem. Zamiast specjalnego podłoża można by też spróbować kulek gliniano-torfowych. Poza tym Lukiki ma rację, musisz trochę poczytać. Zanim kupisz ryby, rośliny dowiedz się jakich warunków potrzebują.
Np: anubiasy najlepiej umieścić w nieco zacienionym miejscu, jest to roślina wolno rosnąca.

Hex

Post autor: Hex »

bjoss pisze:Co do stylu to niebardzo orientuję się w terminologii.
chodzi mi o to czy akwarium roślinne, z korzeniami , kamieniami czy jakiś mix to miałem na myśli.
bjoss pisze:Znów te korzenie... gdzie kupić ? czy ktoś sie w tym specjalizuje? niechciałłbym czegoś co jest ładne a zabija rybki.
na giełdzie w niedziele jak wcześniej było napisane , na czwartkowej giełdzie lub poszukaj w dziale giełda ktoś się znajdzie kto ma
bjoss pisze:Podłoże ... właśnie , Hex myślę że stricte pod rośliny ale co wybrać .... producenci chwalą tak swój towar że pewno nietrudno kupić rewelacyjny azbest za 300 zł kilogram.
Jeśli chcesz takie to są 3 praktycznie najbardziej liczące się Amazonia , Pro- Soil i AquaSubstrat II+ to tylko zależy od zasobności portfela ale musisz się na któreś zdecydować bo ile jest osób tyle opinii.
bjoss pisze:Świetlówki dwie optiplant 900 mm 30w. Czy to malo? co i jak dodać ? zakup czegoś czy DIY.
wychodzi jakies 0,3w/l trochę mało jak na akwa z dużą ilością roślin, też maiłem takie akwa o takich wymiarach i dołożyłem 1 świetlówkę chyba to był grolux o ile dobrze pamiętam i wszystko ładnie rosło

Z filtrem o którym mówiłeś nie stety nie pomogę bo się na tym kompletnie nie znam nie używałem nigdy.
bjoss pisze:Hex nie odbieram jako atak, rozumiem ze ilość pytań w moim post jest spora jak na jeden temat i rozumiem że może to wyglądać w opisany przez Ciebie sposób.

Zamiast pisać kilka skromnych napisałem jeden z wieloma pytaniami.
Oczywiście że googluję i czytam a pytam na lokalnym forum tylko wtedy gdy znajduję niejednoznaczne i rozbierzne informacje. [/quote]
Chyba że tak bo często widziałem że ludzie właśnie pytali się a raczej chcieli instrukcję kok po kroku co mają zrobić a nie mieli o niczym zielonego pojęcia to się oburzali że ktoś śmiał ich odesłać do lektury i czytania czego kolwiek, dla tego tak to odebrałem że na gotowe chcesz ale jeśli zaglądasz czytasz i szukasz info też na własną rękę to masz wielkiego + ;] [/quote]

Andrzej44

Post autor: Andrzej44 »

No tak, ilu pytanych tyle odp. i pomysłów. Jestem na starcie nowego zbiornika /150dl/ W moim zbiorniczku dałem ziemie i Jbl Manado i póki co jestem zadowolony Bez zmętnienia i dziwnego bagna / rożne opinie/ Co do wody mieszkam w centrum i raczej nie ma powodów do narzekania, zwłaszcza dla roślin. Moim zdaniem z CO2 zawsze zdarzysz albo zawsze można się na próbę pobawić w bimbrownika. Na początek obsadź swój zbiorniczek czymkolwiek szybko rosnącym a później stopniowo podmieniaj roślinki /podmieniaj na swoje wybrane/ Pospiech nie jest dobrym doradcą. Pozdrawiam

bjoss

Hej ,

Dziękuję wszystkim za konkretne odpowiedzi jestem mile zaskoczony faktem że forum jest bardo pomocne i konkretne nawet dla nowych forumowiczów. Z pewnością będę z niego korzystał i jak zbiornik stanie to krok po kroku podeślę jakies fotki.
Tak jak radzicie z CO2 poczekam sobie jeszcze. Dziś kurier przywiózł akwarium więc jeszcze daleka droga .... Przedewszystkim muszę zbudować solidną szafeczkę z MDF-u 18mm na blat dam podwójną płytę dla pewności i jakąś belkę sosnową pod spód.
Całość na metalowych regulowanych nogach do szafek kuchennych. Podłoga u mnie w kamienicy krzywa więc standardowa szafka odpada. Po podłodze skakałem w miejscu gdzie zbiornik ma stanąc będzie stał w poprzek legarów tuż przy ścianie więc chyba będzie bezpiecznie.

Mam kolejne pytanie : filtr made in chine HW-302 w miejscach takich jak pompka ręczna jest wazelinowany czymś delikatnie... Czy powinienem to zmywać? czy poprostu przemyś obficie całość ciepłą wodą i nie martwić się o szkodliwość tego smaru?

Korzenie napewno wezmę od tego pana na giełdzie dziękuję za podpowiedź
podłoże dam chyba JBL AquaBasis Plus na dno a na wierzch piasek kwarcowy jak podpowiada Mistrzu 53 zastanawiam się też czy nie dać JBL Manado jak podpowiada Andrzej 44.
Również za jego podpowiedzią posadzę szybko rosnące i będę stopniowo wymieniał, pośpiechu nie ma.
Pojadę na giełdę to się rozejrzę w międzyczasie poczytam trochę o roślinach i ich potrzebach.
Rybki ... tu jeszcze mam czas ale napewno jakieś kiryski za waszą podpowiedzią jakieś
pielęgniczki może z dwie pary różnych, 2 zbrojniki śnieżne i stadko jakichś małych rybek typu neonki. Albo zwinniki jakieś jak macie jakieś propozycje lub jeśli wybrałem trochę kiepsko to proszę o poradę.

Dziękuję wszystkim za BARDZO konstruktywne komentarze napewno będę pisał na tym forum, początkowo pewnie niewiele będę mogł sam pomóc jedynie skorzystać ale myślę sobie że każdy z was od czegoś zaczynał a teraz z nabytym doświadczeniem jesteście w stanie pomóc innym.

Dzięki
bjoss

Andrzej44

Post autor: Andrzej44 »

Z rybkami masz czas i dobrze,że pamiętasz :-) Polecam książkę " AKWARIA ROŚLINNE W STYLU HOLENDERSKIM" aut. Andrzej Sieniawski. Pamiętaj, ze jeśli planujesz dywaniki itp. na dnie to przy pewnych gat. ryb będzie troszkę trudno je utrzymać. Zastanawiasz się nad podłożem a jak chcesz żeby wyglądało Twoje akwa. Jeśli ma być zarośnięte roślinnością łącznie z pierwszym planem to naprawdę możesz pokombinować i zaoszczędzić złotówek na późniejsze zakupy. Wydasz teraz sporo kasy na ładne podłoże a i tak tego nie będzie widać bo wszystko będzie zarośnięte. To tylko moje zdanie :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”