Witam ponownie- rozpoczynam przygodę z akwarium 100l

queen

Witam ponownie- rozpoczynam przygodę z akwarium 100l

Post autor: queen »

Witam.
Jakieś 2 lata temu rejestrowałam sie na forum- bardzo miło wspominam, chociaż niestety, z powodów osobistych- założenie akwarium nie doszło u mnie do skutku.

Otóż zaczynam jeszcze raz- od niewielkiego 100l od rodziców, wszystkie sprawy techniczne zrobione. Akwarium na razie obsadzone roślinkami ( dziś idę po korzenie)- czeka na lokatorów.

Chciałabym zacząć mało ambitnie- mimo, że od dziecka akwarium u rodziców zawsze było, w krytycznym momencie- 3 akwaria; to samodzielnie zakładając- stawiam się na poziomie "1"- wybitnie początkujący.
Myślę o typowym towarzyskim akwarium- takim,żeby oprócz mnie- przynosiło radość też innym domownikom.

Chciałabym łądnie obsadzić wszystkie stanowiska toni wodnej- pytanie na jaki zestaw sie zdecydować.
Nie chcę mieć tłoku ( a na pewno ryby nie chcą :P ) ale też nie chciałabym, aby zionęło pustką.

Czy polecicie jakieś sensowne zestawy? Jestem dość otwarta ( jedynie nie przepadam za rybkami typu razbora, oraz żadne krewetki i ślimaki w grę nie wchodzą )....

queen

Jeszcze dodam tylko, że akwarium jest długie i niezbyt szerokie ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

"pytanie na jaki zestaw sie zdecydowac" troche tego raczej nikt nie zrozumie,bo nie przedstawilas zadnego,to po pierwsze.
Po drugie sama zdecyduj co Ci sie podoba i wybierz rosliny adekwatnie do swoich mozliwosci i mozliwosci technicznej wyposarzenia akwarium ( swiatlo,typ podloza,nawozenie etc. )
Ryb tez nie bedzie za Ciebie nikt wybieral.

Zacznij zbierac informacje na temat roslin i ryb i ich hodowli i na pewnej podstawie dokonaj wyborow.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

queen

No dobrze- chciałabym wybrać jakieś proste (w miarę ) w hodowli rybki - mieczyk/gupik czy platka , na pewno kiryski i zbrojnika.
Pytanie-ile tych rybek? Jakie jeszcze można do nich dodać? Czy tylko jakieś drobne ławicowe czy coś innego?

Lukiki

Mieczyki wyrastaja dosc spore,takze odpusc.
Kup 6 kiryskow najmniejszej odmiany,6 otoskow i uzupelnij,to lawica rybek wielkosci neona simulansa,rasbory brigity w ilosci 30 sztuk i obsada gotowa.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

queen

Chyba jednak odrobię pracę domową i poszukam w internecie ciekawych rybek, bo mimo wszystko 8-) chciałabym żeby akwarium posiadało coś więcej niz kupę neonków ( zresztą bardzo nieciekawe ryby ) ;-)

Lukiki

Trzeba czytac uwaznie,bo owego neona nie polecilem do jako obsady,podalem przyklad wielkosci,co by dla laika byl zrozumiany.
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

6 kirysów Panda
1+2 L-144 - zbrojnik
1+2/3 - Pielęgnice Kakadu
10 bystrzyk amandy

wystrój
gruby piasek (ważne by był gruby a nie miałki)
korzenie
łupiny kokosa

rośliny:
pistia
Microzorium
Moczarka
Mayaca
Nurzaniec
Strzałka

akwarium 112-160l
filtr w zależności od funduszy, polecam kubełki, są wygodne
grzałka z termostatem
pokrywa ze standardowym oświetleniem, ewentualnie dodana dodatkowa świetlówka

i już, powinno byc ok ;-)
Co by tu napisać... :-P

queen

Ja już posiadam akwarium i oprzyrządowanie :lol:
Po prostu teraz wczytuję się w parę forów i szukam odpowiednich rybek.

queen

Dziś przyszły moje testy Zooleka.

Zbadałam wodę.
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji parametrów.
Największy problem mam z KG i HG- w ogóle nie wiem, w jakim powinny być przedziale

GH 9
KG 9/10
NO3 0-5
ph 7,5
PO4 0.5

Do akwarium towarzyskiego- gupiki endlera, microrasbora galaxy, kiryski (lub później otoski)- jakie powinnam mieć parametry ?

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

W której części mieszkasz bo masz zupełnie inne parametry wody GH=KH?

Azotu troszkę mało fosfor też tyci ale...

Zrób tak aby było tak:
NO3 -10ppm
PO4 - 1ppm
K - 20ppm
Mg - 10ppm
Fe-0,2ppm

ps. zbadaj wodę w kranie.
Ostatnio zmieniony 2012-08-14, 21:25 przez Prospero, łącznie zmieniany 5 razy.

queen

niedaleko liceum ( starsza częśc osiedla Browarna :P )
Co poprawiać ( jak ? ) żeby mogły spokojnie żyć sobie- gupiki endlera, microrasbora galaxy- później docelowo otoski lub kirysy.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Skoro to Browarna to teoretycznie mamy tę samą wodę.

Sama woda nie jest zła.

Azotu i fosforu masz za mało (dla roślinek) rybcie się nie obrażą zresztą im więcej kup :lol: tym więcej NO2 a jak dobry filterek itp. to się z tego zrobi NO3. Na gupiki będzie ok, kiryski też dadzą radę z otoskami (bardzo delikatne i muszą się przyzwyczaić do wody) trzeba ostrożnie ale też będzie im dobrze a danio... cóż nie wiem :oops:

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Jeżeli jest "pociąg" do żyworodnych, to może coś doradzę.
1. Endler jest super kolorowy i żywotny, jednak w ciągu krótkiego czasu będzie ich tysiąc - tem "problem" może dotyczyć również innych żyworodnych, więc warto zastanowić się nad umieszczeniem pojedynczego łowcy
2. Inne relatywne kontrpropozycje dla endlera to np. gupik Japan Blue, Green Tiger, Mini wdówka Phalichthys tico, Mini drobniczka Neoheterandria elegans (te dwie dalsze pozycje bardziej "stoickie" w zachowaniu)
3. Koledzy proponują bardzo skąpą obsadę, która zapewne jest niezwykle poprawna. Sporo zieleni + filtr i systematyczna podmiana daje dużo więcej możliwości.
4. Co do wody - na pewno nie jest zła - jak zaczniesz kombinować, to już będziesz musiała przy każdej podmianie. W praktyce oznacza to z czasem podmiany coraz rzadsze i mniejsze, bo po prostu się nie chce.
5. Z otoskami ostrożnie - lepiej dać na kwarantannę, bo nie wiadomo jak dawno temu przyleciały, a chorując mogą pociągnąć do grobu resztę załogi.

queen

A do galaxy i endlera da się kogoś jeszcze wpuścić(tak, żeby było w miarę zgodnie)- same hmm, gupiki - nie pozbędą się swoich dzieci :P ? (poza tym endler tak mało rodzi, z tego, co czytałam-a kotników nie mam zamiaru zakłądać)- że wątpię, czy będzie ich dużo więcej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”