Rozszczelnienie

ODPOWIEDZ
panda

Rozszczelnienie

Post autor: panda »

Witam
Mam dość przykry i poważny problem z rozszczelnionym aqua. Na szczęscie gdy to zobaczyłem jeszcze mało wody upłyneło. Poradźcie co zrobić: czy wymieniac akwarium czy moze lepiej jakimś dobrym klejem skleić ?
Do rozszczelnienia doszło na bocznym narożniku, ok 20 cm od góry.
Za wszystkie opinie z góry dziękuję :-(

Awatar użytkownika
macdor

Post autor: macdor »

Ile litrów ma to akwa?(wymiary) Jak mniejsze (do 80l) (zwłaszcza z wysokości do 30cm napór na szybę mniejszy)to można samemu sklejać silikonem i powinno być bezpiecznie już kilka razy tak robiłem (starą spoinę wycinałem nożykiem ile się dało i na całej długości nowy silikon -nigdy nie stosowałem chemii np:preparaty do rozpuszczania silikonu)Rozumiem że tu chodzi o ścianę boczną? bo z dnem nigdy nie próbowałem. A jak masz baniak na gwarancji to się nawet nie zastanawiaj i reklamuj:]
Malawi 150l
już jest 25l :D czeka na obsadę

panda

Akwarium to panorama 60 litrów, jest po gwarancji (ok. 6 lat).Owszem problem dotyczy narożnika między szybą przednią a prawym bokiem.
Dżięki za koncepcje w sprawie silikonu.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Możesz też i tu są dwa warianty:
1 - ładniejszy - spuść 2kilka cm wody, wysusz i odtłuść - a następnie przeciągnij odrobina silikonu tam gdzie cieknie.
2 - be - wklej tam łatę z szybki.

Ten pierwszy powinien poskutkować.
Jak miałem ramowe 110l i mi trochę ciekło z boku, to uszczelniałem silikonem napełniony zbiornik, i o dziwo się sam uszczelnił.

panda

Dziekuje za podpowiedzi.
Zastosowałem pierwszą metodę tj. z silikonem i poskutkowało.
Dzieki :-D

etna
Kontakt:

Post autor: etna »

Mam akwa 90sze,39gł,45wysokie też zaczeło przeciekać na wyskości 14cm od dołu.Czy
dasie je uratować?
adka

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Teoretycznie tak, zależy jaka duża jest nieszczelność i czy nie będzie się powiększała od ciśnienia wody w baniaku. Spróbuj jak panda uszczelnić silikonem całą długość narożnika, zostaw do wyschnięcia a później nalej wody do koło 20 cm wys. i zobaczysz czy gdzieś cieknie jeśli nie to dolej do końca i jeszcze wtedy zobacz czy nic złego przy większym ciśnieniu się nie dzieje.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

etna
Kontakt:

Post autor: etna »

Dzięki wielkie :-D
adka

panda

Metoda z silikonem jest dobra, tylko czasami warto wziąść pod uwage takie czynniki jak wiek akwarium oraz jak było wspomniane juz wcześniej wielkość rozszczenienia. Czasami jednak warto pomyśleć nad zmianą akwarium.
Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”