nożyczki za 540 zł i inne takie.

ODPOWIEDZ
kra

Post autor: kra »

3promile dobre dobre, samo sedno. dziadek dobrze mowil :)

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

spike1975 pisze:może precyzyjniej wyjaśnię o co mi chodziło.
ja wierzę w wolny rynek. to znaczy w sytuację bez państwowych nadzorów, bez certyfikatów i innych kontroli.
żeby funkcjonować w takim systemie niezbędne jest jedno-ZAUFANIE.:D
SPIKIKE1975 - a my se poznalismy kiedykolwiek czy Twoj brak zaufania do mnie to jakis stereotyp pokutujacy gdzies w glowach wokolo ????
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

spike1975

Post autor: spike1975 »

nic nie chcę osiągnąć przez moje posty. po prostu wyrażam swoje zdanie że nożyczki za 540 złotych to grube przegięcie.
nie wiem czemu jestem tak agresywnie za to atakowany. to nie jest tylko moje zdanie, bynajmniej.

a co do zaufania to chyba nie dziwi się pan ze go nie mam do osoby która próbuje sprzedać mi nożyczki za 540 zł. rozumiem panie Iglewsky że nie podoba się panu to że krytykuję pański sklep jednak tekst o "stereotypach pokutujących gdzieś w głowach wokoło" jest po prostu niegrzeczny. trochę kindersztuby by się panu przydało.

co do etyki w biznesie i tego co wolno a co nie:

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2210688, ... kalne.html

"Jego klienci np. za kurs z ulicy Lubicz na Conrada w Krakowie płacili 177 zł, choć wcześniej taksówką jeździli tam za 18 zł, a z ul. Lubicz na św. Anny płacili 134 zł, zamiast - jak wcześniej - 12,60 zł. Edward Z. pozywał do sądu swoich klientów, którzy nie zapłacili mu wygórowanej opłaty za kurs. Sąd oddalił kilka takich pozwów. Uznał, że są one sprzeczne z zasadami współżycia społecznego."

nie widzę większej różnicy (w zasadzie żadnej) między takimi praktykami a nożyczkami za 540.
Ostatnio zmieniony 2010-08-16, 21:00 przez spike1975, łącznie zmieniany 2 razy.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Uważam, że różnica jest i to bardzo widoczna... pan taksówkowy nie informował klienta, że u niego kilometr = 90zł bo wówczas zapewne nikt taką taksówką by nigdzie nie pojechał (nikt o zdrowym mózgu). Natomiast w NAshop'ie masz jak wół podaną cenę i to czy kupisz czy nie zależy tylko od Ciebie! Możesz być snobem wybierającym takie a nie inne nożyczki za taką a nie inną cenę lub możesz kupować/używać takowych tylko dlatego, że się sprawdzają i są warte swojej ceny! - Tego nie wiem! Sam nie kupię tego bo cena odstrasza ale... coś za coś... Odpowiednia stal robi swoje... weź porządne nożyczki krawieckie... kosztują i to sporo... ale wrzuć je do wody i zostaw bez wycierania... korozja murowana! Nikt Ci nie daje (nie wciska) na siłę towaru i usiłuje w ten czy inny sposób wyłudzić od Ciebie daną sumę pieniążków za dany towar. Tu masz czarno na białym co i ile!

Wzór: 540zł = odpowiednia stal + patent na kształt ^ entej + coś dla sklepu * 1,22 :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-08-16, 22:45 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

zami84

Post autor: zami84 »

spike1975, tak się zastanawiam tylko.... Chodzisz w adidasach za 300+ PLN czy w abibasach za 50? W końcu to but i to but...
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

zami84 pisze:spike1975, tak się zastanawiam tylko.... Chodzisz w adidasach za 300+ PLN czy w abibasach za 50? W końcu to but i to but...
Nie mylmy rzeczy niezbędnych które muszą być solidne z kaprysami akwarystycznymi.

maksior

Post autor: maksior »

Zjedzą cię za te nożyczki , daj spokuj tutaj na forum jest dyscyplinaa jak w klubie parlamentarnym . Glosują liderzy w danym temacie a reszta ma podnieść tylko rękę ... :-P
Arek

spike1975

Post autor: spike1975 »

o proszę. oto artykuł dla naiwnych którzy twierdzą że "każdy ma swój rozum i jak chce to kupi a jak nie chce to nie":

"- Pod naciskiem sprzedawcy kierujemy się nie racjonalnymi przesłankami, rozumem lecz rozbudzonymi w nas pragnieniami, aspiracjami, fantazjami, wyobrażeniem &#8211; wyjaśnia Marek Wojciechowski, psycholog biznesu. - Doświadczony sprzedawca wie, jak to osiągnąć, a niedoświadczony, nieświadomy technik manipulacyjnych klient dosyć łatwo daje się zwieść. Będzie zaciągał pożyczkę, kredyt, aby zdobyć środki na zakup czegoś, co jest mu zupełnie niepotrzebne, bądź czego jakość czy standard pozostawia wiele do życzenia. Sprzedawcy wykorzystują naszą próżność, starają się wmówić nam, że tylko my, że tylko teraz, że taka okazja się nie powtórzy, że jest ona nadzwyczajnie specjalna i jednorazowa. Każdy sprzedawca bezpośredni wymusza taki tok myślenia: teraz albo nigdy. Bo emocje są teraz, w domu mogą już opaść."

http://biznes.onet.pl/krolowo-w-tej-pos ... news-detal
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

To prawda.

Ale prawda jest też taka, że dla naprawdę średnio zarabiającej osoby, która pracuje (więc zna cenę pieniądza) i ma na utrzymaniu własną już rodzinę - to wydanie 150 zł na cokolwiek jest dość przemyślaną decyzją. Nie ważne, czy chodzi o kurtkę na zimę czy nowy filtr do akwarium.
Więc idzie się do sklepu, ogląda, a potem wraca do domu i analizuje już na spokojnie.
Faktyczie, zaskakująco często dochodząc do wniosku, że to co w sklepie wydawało się świetnym pomysłem, to w domu już tak się nie wydaje.
A jeśli ktoś jest wciąż na utzymaniu bogatych rodziców, albo zarabia wystarczająco dużo, by z marszu wydać 150zł, to nawet gdy potem pożałuje tej decyzji uznając, że został "naciągnięty" na coś - jemu to zbytnio nie zaszkodzi.

A jeśli już naprawdę ktoś kupuje coś, na co go nie stać (zaciąga kredyt na coś co mu niepotrzebne) to już jest głupota - z takim klientem to i zupełnie przeciętny sprzedawca sobie poradzi.

Do czego zmierzam? To nie jest tak, że trzeba być wykształconym w psychologicznych technikach marketingowych, i że jesteśmy zupełnie bezbronni wobec chytrych sprzedawców - trzeba tylko trochę myśleć. Najpierw myśleć, a potem kupować, szczególnie jeśli chodzi o grubszą kasę.
Ostatnio zmieniony 2010-09-06, 11:47 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Najpierw myśleć, a potem kupować, szczególnie jeśli chodzi o grubszą kasę.
Święte słowa...
Ostatnio zmieniony 2010-09-07, 21:07 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Witam.Nie chciałem zakładać nowego tematu bo chodzi mi właśnie o nożyczki do roślinek w akwarium.Mianowicie podpowiedzcie gdzie w Łodzi mogę takie nożyczki dostać.Nie chodzi mi że za taką cenę ale w ogóle gdzie mogę znaleźć.Rybarium i giełda na starcie sprawdzone i niestety nie mają.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

No może nie dokładnie takie ale trochę inne są w rybarium (przynajmniej tak wygląda że są ) http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 1241/1.htm
Na giełdzie nigdy nie widziałem . Ja zamawiałem swoje przez neta .
Ostatnio zmieniony 2010-10-03, 13:53 przez maniek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matiolo1

Post autor: matiolo1 »

rekrut81 pisze:Nie chodzi mi że za taką cenę ale w ogóle gdzie mogę znaleźć.
Sklepy medyczne/chirurgiczne.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Róg Kościuszki i Struga - zaraz obok "Biblioteki". Kupowałem tam swoje - koszt około 25 PLN
Ostatnio zmieniony 2010-10-04, 07:58 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Ciekawe czym Amano przycinał rośliny jak jeszcze nie był sławny :?: Zakrzywioną kataną ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”