Giełda na Równej

ODPOWIEDZ
Kaledon

Post autor: Kaledon »

ANDRZEJ1977ŁÓDŹ pisze:Logika giełdy przy ulicy Równej polega na sprzedaży hurtowej lecz zaobserwowałem że niektóre ceny ryb zbliżone są do cen z giełdy na T eresy jednak trzeba dobrze się rozejrzeć nie mniej dobrze że choć giełdy mamy bo sklepy za dobrze zaopatrzone nie są
A nie przyszło Ci do głowy, że to może trochę inny towar? Mieczyka można kupić za 1,5 ale też i za 10. To mieczyk i to mieczyk a jednak ktoś kto ma o tym pojęcie zobaczy różnicę. Gupik od dobrego polskiego hodowcy też ma cenę wyższą niż na Starcie (w hurcie) że nie wspomnę już ściąganych z zagranicy po 10 Euro sztuka przez pasjonatów. Ryby z azji są tańsze niż krajowe, ryby krajowe są tańsze niż te z odłowu, pełnowartościowa paletka jest droższa od odpadu.
Zresztą dyskusja jaką rozkręcasz przypomina tę o świętach- czy lepsze Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

To ja może z innej beczki, żeby zakończyć tą polemikę.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy na Równej są filtry Eheim (na Starcie tego nie uświadczysz), bo szczerze przyznam nie miałem okazji jeszcze się tam wybrać, a nie chcę jechać w ciemno. Czy jest jakaś różnica cenowa w porównaniu do sklepów? :-)

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Są widziałem ale zalezy o jaki chodzi. Cenki ciezko powiedzieć zalezy o jaki chodzi. Widziałem 2215, 2217 cenka wmiarę .
Pozdrowionka....

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

mario150375 pisze:To ja może z innej beczki, żeby zakończyć tą polemikę.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy na Równej są filtry Eheim (na Starcie tego nie uświadczysz), bo szczerze przyznam nie miałem okazji jeszcze się tam wybrać, a nie chcę jechać w ciemno. Czy jest jakaś różnica cenowa w porównaniu do sklepów? :-)
Są tam dostępne te filtry, sama ostatnio kupowałam tam małe Eheimy do krewetkariów ;-) . Ceny dobre.
Ostatnio zmieniony 2011-11-17, 11:34 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

No właśnie mi chodzi o taki Aqua compact do tegoż samego celu. :-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

mario150375 pisze:No właśnie mi chodzi o taki Aqua compact do tegoż samego celu. :-)
No to kupisz tam i Aqua compact 40 i 60-tkę (o ile te drugie jeszcze nie sprzedane), bo był na nie większy popyt. W każdym razie zawsze można zamówić i Pan je sprowadzi, tak jak ja zamawiałam ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

smart4u

Post autor: smart4u »

Koledzy dajcie już spokój temu tematowi...prawda jest taka że giełda na równej jest dla hurtowników i to jest jej główny target. Ktoś indywidualny też może kupić większe ilości jeśli ma potrzebę. Tak samo z roślinami. Sprzęt za to można kupować detalicznie.
Na pewno nie sprzedają tam ławic po 30szt tylko dlatego, że tak się powinno trzymać te ryby. Owszem powinno się, ale nie po to powstała giełda.

Tyle, temat wyczerpany, według mnie.
Smart4u

Lukiki

Post autor: Lukiki »

smart4u pisze: nie po to powstała giełda.
Pierwotne zamierzenie tej giełdy dawno przeszło już do lamusa.
Według Ciebie po,co został zniesiony wyłącznie klient branżowy?
smart4u pisze:prawda jest taka że giełda na równej jest dla hurtowników
j.w.
Według tej teorii sam musiałbym nazwać się hurtownikiem,a nim nie jestem przecież :-)

Kupić 80 szt. ławicy do akwarium tam za 1.65zł/szt.,a w sklepie za 4zł/szt.,to znacząca różnica chyba,co?

Reasumując nie piszmy,że ta giełda jest dla hurtowników,bo jest tam dużo stanowisk,które są pod klienta detalicznego.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ

eheim

Post autor: ANDRZEJ1977ŁÓDŹ »

mario150375 pisze:To ja może z innej beczki, żeby zakończyć tą polemikę.

Zakupiłem nie dawno Eheim 200 biopower w sklepie na Gdańskiej , zakupiłem przez internet z jakimś tam rabatem i odebrałem osobiście , jednak rabat jest naliczany tylko przy zakupie internetowym muszę powiedzieć że to najlepiej zaopatrzony sklep w łodzi nie robię tu reklamy bo ciężko o w ogóle jakiś akwarystyczny sklep nooo co prawda mamy kakadu z cenami z kosmosu ostatecznie . Szukałem eheima na giełdzie na Teresy na starcie i nie znałem żadnego bo to podobno mercedes wśród filtrów i są drogie w porównaniu do zwykłych filtrów więc na nie nie ma zbytu na starcie gdyż tam klienci nastawieni na jak najtańszy zakup więc takie filtry się nie sprzedają a mówię że osobiście szukałem i rozmawiałem ze sprzedawcami ze startu noo ale właśnie kupiłem za chyba 150 czy 160 zł wewnętrzny filtr eheim 200 biopower taki składany z elementów gdzie można sobie tak jak ja wsypać zoolot czy co tam się chce do tego dołączeone końcówki takie jak deszczownia , glowica ruchoma można sobie ją ustawić jak się chce , filterek nie robiąc reklamy naprawdę super , jest cichy ,dużej mocy ..{co ważne bo często to co piszą na opakowaniu nie oznacza że tak jest faktycznie } zastosowałem u siebie wewnętrzny filterek bo nie mam gdzie obok postawić kubełka i zależało mi właśnie aby filterek miał takie komory na wkład ... podoba mi się w tym sklepie że nie ma tam zasady by wcisnąc towar ! sprzedawcy wypytają o wszystko i doradzą tak by klient był zadowolony a wiem co piszę bo pojechałem tam po aquela na dwie gąbki z tym uv bajerkiem nooo i zakupiłem eheima niewiele droższego naprawdę niewielka różnica w cenie była bo chyba ten aquel był po 120zł czy 130 no to nie wielka różnica w cenie a w jakości olbrzymia .....podam link do stronki sklepu ,
http://www.rybarium.pl/
jabol pisze:
Matrixowo pisze:ja byłem teraz w tym tygodniu na Równej. powiem tak, płacisz 10zł i wchodzisz. później to już nikt cię nie wywali.
tylko pozniej niech nikt nie placze ze w Lodzi nie ma dobrego sklepu akwarystycznego ... niestety
Dobry sklep to rybarium bo fachowa obsługa i dobrze zaopatrzony sklep
Matrixowo pisze:a co się martwisz? i tak mają sporo klientów? przecież tam i tak musisz kupić ryby rośliny w hurcie więc nie każdy może kupić sobie to co chce.

A w zoologikach i tak wszystko marnieje strasznie itp.

Rybki kupujesz w woreczkach co prawda hurtem ale i też widziałem takie woreczki z mixem molinezji albo gurami 25szt różnych za 30zł , roślinki kupujesz hurtem jak i na sztuki po prostu trzeba popytać
megalomaniacc pisze:Dziś byłem na giełdzie, do tej pory myślałem, że startuje koło 16 (sie okazuje że kończy), no ale na przyszłość będe wiedział.

Jade tam jeśli kupuję coś hurtowo bo zdecydowanie taniej. Prawda jest taka, że jeśli ktoś potrzebuję 5 rybek to chyba nie ma sensu jechac po nie na giełde. Sklepy nie chca sprawdzić rzadkich gatunków na które jest mało chętnych dlatego też czasami opłaca się jechać na giełde i kupić tam.

Takie prównanie kiedys na giełdzie kupowałem 30 pstrązanic po 4 albo 4,5 (już nie pamiętam) tymczasem na starcie były po 7 zł różnica 75 zł, w sklepach są jeszcze droższe.

Problem w sklepach jest taki (tak uważam), że za bardzo polegają na standardowych gatunkach. Oczywiście najlepiej schodzą ale takie rybki zazwyczaj kupują amatorzy i dzieci. Bardziej doświadczeni akwaryści widzą, że w sklepie nie dostną gutunku jakiego szukają. Jeśli sklep jest stricte akwarystyczny z naciskiem na ryby to nie obejdzie się bez sprawdzania ryb, nie tyle od hodowcó co z odłowu

Mało tego , trzeba dodać iż niektórzy sprzedawcy w sklepach powinni sprzedawać pyry bo o kwarystyce nie mają pojęcia jak na przykład jest na rynku Barlickim w hali tej murowanej
Ostatnio zmieniony 2011-11-19, 16:41 przez ANDRZEJ1977ŁÓDŹ, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

ANDRZEJ1977ŁÓDŹ pisze:podam link do stronki sklepu ,
A po,co?
Myślisz,że go odkryłeś?

Nie musisz tego robić,''oni'' tu istnieją,ludzie o tym wiedzą,a Ty starasz się być tu dobrą wróżką z tego co zauważam.
Obrazek

Zacznij w końcu edytować swoje posty.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mario150375 pisze:Czy ktoś z Was orientuje się, czy na Równej są filtry Eheim
mario150375 pisze:No właśnie mi chodzi o taki Aqua compact
Tak jak wspomniała Zafira
Zafira pisze:No to kupisz tam i Aqua compact 40 i 60-tkę
... te małe "kubełki" obecnie dostępne są praktycznie "od ręki". Może to właśnie nasza zasługa, że sprzedawca ściągnął je do sprzedaży, gdyż sami kupiliśmy 4 sztuki. Widać towar "chwycił", bo w rozmowie sprzedający stwierdził, że cieszą się coraz większym popytem wśród akwarystów, jest to o wiele ciekawsze rozwiązanie w stosunku do kaskad. O powierzchni filtracyjnej nawet nie ma co wspominać, kubełek o pojemności 1,3l mówi sam za siebie ;-) A co do ceny...jest baaardzo konkurencyjna do sklepowej. Dodam jeszcze, że w ofercie są wszystkie możliwe modele produkowane przez firmę Eheim. Oprócz ww wspomnianych "mini kubełków" kupiłem model 2224 i jestem mega zadowolony z udanych transakcji. :-P

Awatar użytkownika
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ

michallodz pisze:O widze ze temat wre :P Ja byłem w ten czwartekna rownej ogolnie bylem po 18 wiec niewiele tam juz ludzi bylo, ale fakt jest taki ze jesli ktos chce urządzic wieksze akwa to warto tam jechac. Wcale nie sprzedaja ryb w jakis kosmicznych ilosciach najwiecej w worku widzialem neonow 50szt. A wszyscy ktorzy byli tam z rybami mowili ze nie musze miec zadnego sklepu. Ba nawet jeden facet sprzedawal miksa roslinek 5 roznych w zestawie. Nie bede psul do konca interesu sklepom ale prawda jest taka ze sami jestescie sobie winni :) Za roslinke ktora na gieldzie ksoztuje 2zł wy chcecie po 8-12zł rozumiem ze kazdy chce zarobic ale co do np rybarium - bo widze ze jest tu ktos z tego sklepu :) sklep jest nawet fajny jest sprzet zbiorniki nawet tanie brakuje sprzetu z nizszej polki nie kazdy chce do np kotnika kupic filtr za 80zł moze czas troche chinskiego badziewia sprowadzic na sklep :P zywe robaki tez macie raz w tygodniu a ryb za duzo nie macie bylem tam z 5 razy i ramirezy nigdzy nie bylo a to jest nawet chodliwa rybka to samo kiryskow panda nie widzial. To nie moja sprawa ale nie macie lokalizacji np w manufakturze czy gdzies zebyscie ponosili bog wie jakie koszty a ceny macie takie same do tego jestescie w miejscu gdzie za parkowanie trzeba płacic :)
Ale mialo byc o gieldzie :) wiec podsumowujac wejscie to tylko formalnosc 10zł pozniej wiekszosc i tak sprzeda nawet jak nie masz sklepu na takich rzeczach jak rosliny czy ryby przebitka jest spora co do sprzetu bez rewelacji a kogos kto by mial stateczniki calal elektronike do oswietlenia nie spotkalem :) a baniaki sa drozsze niz w sklepach :P]
pozdr
-

Powiem ci że jestem tsałym klentem rybarium i mają sprzęt dla kazdego bo kupisz tam od eheima po aquela a na aquela chyba każdego stać ??? może nie ma tam wybitnej tandety bo po co im sprzedawać tandetne filtry klientowi który potem przyjdzie nie zadowolony ??bez sensu !!! O czywiście są na giełdzie filtry tanie chińskie nie wiadomej firmy aaale cena kosztem jakości a wiem co piszę bo kupując taki filtr wcale nie mamy pewności że podane dane na opakowaniu są rzeczywiste gdyż często jest tak iż jest to ten sam filterek firmy jakisjść chińskiej a tylko naklejka inna no i jakość wybitnie marna takiego badziewia ....wiesz za jakość się płaci i jak kogoś nie stać na rybki , sprzęt itp to w ogóle nie powinien się w to bawić bo tanio i dobrze się nie da ! za jakość się płaci a nawet jest takie powiedzenie : nie stać mnie na badziew !!! bo kupując badziew płaci się dwa razy , raz przy zakupie tej tandety i za krótki czas znowu przy zakupie lepszego sprzętu no ale zależy co kto woli bo sam nie raz na starcie widziałem ludzi kupujących tandetne filterki no a skoro klient prosi to klient ma a sprzedawca sprzeda i nie ma obowiązku go uświadamiać co robi bo sami ludzie często pytają o najtańsze filtry i nie ważne czy to chińskie czy nie kupują oby taniej a potem płaczą że filtr się popsuł albo ma przebicia {bo tak też jest w tandetach} i taki artysta potem stęka jaki to kit mu wcisneli nooo tyle ża sam taki chciał , klient płaci klient wymaga klient chce mieć dobry filtr klient go ma chce tandete ma tandete tylko niech potem ludzie nie narzekają i nie mają pretensji do całego świata skoro sami kupują gówno
Ostatnio zmieniony 2011-11-19, 16:45 przez ANDRZEJ1977ŁÓDŹ, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

To choroba jakaś,lub zespół jakiś :shock:

The best of...
Filmy

Awatar użytkownika
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ

Lukiki pisze:
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ pisze:podam link do stronki sklepu ,
A po,co?
Myślisz,że go odkryłeś?

Nie musisz tego robić,''oni'' tu istnieją,ludzie o tym wiedzą,a Ty starasz się być tu dobrą wróżką z tego co zauważam.
Obrazek

Zacznij w końcu edytować swoje posty.
---Podałem link do rybarium bo zakupiłem tam eheima którego nie ma w innych sklepach i co jest ważne że można dokupić koszyczki zapasowe na wkłady o co też ciężko

discus6

Post autor: discus6 »

Lukiki pisze: To choroba jakaś,lub zespół jakiś :shock:
Lukiki spokojnie :-D Kolega się wyszumi i w końcu da spokój/miejmy nadzieję/ :-D
discus6

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”