Opti White od sklarza
A ja jestem zwolennikiem dawanie pracy i zarobku tym, co zrobią dobrze, w przyzwoitej cenie i świadczą dobry serwis. I nie ważne gdzie mieszkają, bo:furraan pisze: Zawsze byłem zwolennikiem dawania pracy i zarobku osobą z mojego miasta/państwa (z taką właśnie kolejnością), bo po co zamawiać zbiornik gdzieś w : Krakowie/Wrocławiu/Poznaniu - skoro można zamówić ,,tuż obok"![]()
- po pierwsze, niech się tacy rozwijają i robią dużo dobrego w dobrych cenach
- po drugie dzisiaj, w świecie globalnym z tym "moim miastem/państwem może być różnie. Np. kupisz samochód włoski, czy niemiecki, a okazuje się, że 80% podzespołów produkowanych jest w Polsce. A kupisz sprzęt AGD polskie (np. Zelmer) a okazuje się, że praktycznie cały robiony jest w Chinach. I komu "dajesz zarobić"?
Ja Krzyśka polecam, bo jestem zadowolony z tego, co mi zrobił do tej pory

Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
W temacie jakości - polecenia nie są nic warteZafira pisze:Mogę polecić z czystym sumieniem Krzyśka-Pabiana, robi piękne szkiełka i jeszcze mi przywiózł do domu.
Ze zdjęcia i tak nie widać detali szkiełka,ale wstawiam szkiełko, które robił kolega:

Ja też jestem zwolennikiem jakościA ja jestem zwolennikiem dawanie pracy i zarobku tym, co zrobią dobrze, w przyzwoitej cenie i świadczą dobry serwis. I nie ważne gdzie mieszkają, bo:
- po pierwsze, niech się tacy rozwijają i robią dużo dobrego w dobrych cenach
- po drugie dzisiaj, w świecie globalnym z tym "moim miastem/państwem może być różnie. Np. kupisz samochód włoski, czy niemiecki, a okazuje się, że 80% podzespołów produkowanych jest w Polsce. A kupisz sprzęt AGD polskie (np. Zelmer) a okazuje się, że praktycznie cały robiony jest w Chinach. I komu "dajesz zarobić"?

Co do produktów, to częściowo się z Tobą zgadzam. Nadmienię tylko, że osobiście bardzo zwracam uwagę na to, co gdzie jest produkowane - znaczy jeżeli jakość i cena jest porównywalna, wybieram produkt polski/w Polsce robiony. Ideałem jest natomiast całkowicie polskie pochodzenie

A jeżeli chodzi o Zelmera, to może i był jakiś ,,wątek chiński", ale obecnie - sam zobacz

Ostatnio zmieniony 2013-01-22, 23:04 przez furraan, łącznie zmieniany 2 razy.
,, ... idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch .. "
,, .. bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy .."
Zbigniew Herbert
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch .. "
,, .. bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy .."
Zbigniew Herbert
Ok , spróbuję się ustosunkować do tego co napisaliście ....
Po pierwsze
Nie robię zdjęć z dwóch powodów :
-fotograf ze mnie jak z koziej du..y trąba,
-zdjęcia można tak zrobić ,żeby nie było widać jakiś niedoróbek,
-można sfotografować zbiornik zrobiony na pokaz (a ostatecznie sprzedawać "masówkę")
-myślę że na zdjęciu nie jest nikt w stanie określić w 100% czy to jest OW czy choćby guardian (troszke inne warunki i ustawienia i są całkowicie różne zdjęcia nawet tego samego zbiornika)
- zdjęcia można poddać obróbce przez co nie stają się wiarygodnym żródłem
Po drugie
Nie sadzę aby "polecemie" było złą forma reklamy, wręcz przeciwnie .Spróbuj coś spierniczyć w usługach i za chwilę fama się rozniesie i zacznie brakować Ci klientów.
Nie wszyscy wiedzą , ale generalnie zajmuję się wykończeniówką wnętrz i z tego żyję (nie z klejenia ,to robię dla przyjemności) Na wykończeniach mam klientów tylko z polecenia ,nigdzie się nie ogłaszam , nie roznoszę ulotek , a pracę mam .
Zgadzam się z twierdzeniem ,że najlepiej zobaczyć robotę na własne gały ...ale nie trzeba przyjeżdżać do mnie ...przecież dużo ludzi z forum ma moje baniaki i można kogoś poprosić ,przyjść z browarem i pooglądać szkiełko.Oczywiście jeżeli ktoś chce pofatygować się do mnie , to z przyjemnością zapraszam
Po trzecie:
Tak jak pisałem wyżej , nie kleje baniaków tylko dla zarobku ale także dla przyjemności . Nauczył mnie tego mój śp. tata , w czasach kiedy silikon był nowością i był zdobywany, nie mylić "kupowany" , za marki lub dolary. Nie kleję masówki ,każdy zbiornik traktuje indywidualnie ...jeżeli mi sie nie podoba ,to albo klient go w ogóle nie dostanie , albo obniżam cenę . Nie miałem jeszcze klienta ,który wyszedł by z moim baniakiem niezadowolony.
Po czwarte:
Ceny jakie mam ,nie nalezą do najniższych ...ale też nie są wygórowane. Ponownie sie powtórzę i przypomnę ,że nie trzepię "masówki", a więc nie mam takich upustów jak inni producenci nastawieni na ilość i zysk , a nie na jakość. Ktoś tu pytał o to czy szkło jest oryginalne .... u mnie ma tą pewność ,ponieważ zaopatruję się w szkło z certyfikatem Pilkingtona . Płacę drożej ( można kupić OW sporo taniej bez certyf. ),ale mam pewność ,że to za co płacę jest oryginalnym OptiWhite
Troszkę się rozpisałem ... mam nadzieję ,że zaspokoiłem ciekawość ...sorry za styl i ew. błędy , ale jestem chory i troszkę mi czaszka dymi
Pozdrawiam
Dzięki Gosiu za fatygę i wklejenie zdjęcia .... to co TY wyrabiasz z roślinami to moje klejenie jest przy tym niczym
Dzięki też wszystkim za pochwały , bardzo mi miło że jesteście zadowoleni... Daje mi to dużą satysfakcję
Po pierwsze
Nie robię zdjęć z dwóch powodów :
-fotograf ze mnie jak z koziej du..y trąba,
-zdjęcia można tak zrobić ,żeby nie było widać jakiś niedoróbek,
-można sfotografować zbiornik zrobiony na pokaz (a ostatecznie sprzedawać "masówkę")
-myślę że na zdjęciu nie jest nikt w stanie określić w 100% czy to jest OW czy choćby guardian (troszke inne warunki i ustawienia i są całkowicie różne zdjęcia nawet tego samego zbiornika)
- zdjęcia można poddać obróbce przez co nie stają się wiarygodnym żródłem
Po drugie
Nie sadzę aby "polecemie" było złą forma reklamy, wręcz przeciwnie .Spróbuj coś spierniczyć w usługach i za chwilę fama się rozniesie i zacznie brakować Ci klientów.
Nie wszyscy wiedzą , ale generalnie zajmuję się wykończeniówką wnętrz i z tego żyję (nie z klejenia ,to robię dla przyjemności) Na wykończeniach mam klientów tylko z polecenia ,nigdzie się nie ogłaszam , nie roznoszę ulotek , a pracę mam .
Zgadzam się z twierdzeniem ,że najlepiej zobaczyć robotę na własne gały ...ale nie trzeba przyjeżdżać do mnie ...przecież dużo ludzi z forum ma moje baniaki i można kogoś poprosić ,przyjść z browarem i pooglądać szkiełko.Oczywiście jeżeli ktoś chce pofatygować się do mnie , to z przyjemnością zapraszam

Po trzecie:
Tak jak pisałem wyżej , nie kleje baniaków tylko dla zarobku ale także dla przyjemności . Nauczył mnie tego mój śp. tata , w czasach kiedy silikon był nowością i był zdobywany, nie mylić "kupowany" , za marki lub dolary. Nie kleję masówki ,każdy zbiornik traktuje indywidualnie ...jeżeli mi sie nie podoba ,to albo klient go w ogóle nie dostanie , albo obniżam cenę . Nie miałem jeszcze klienta ,który wyszedł by z moim baniakiem niezadowolony.
Po czwarte:
Ceny jakie mam ,nie nalezą do najniższych ...ale też nie są wygórowane. Ponownie sie powtórzę i przypomnę ,że nie trzepię "masówki", a więc nie mam takich upustów jak inni producenci nastawieni na ilość i zysk , a nie na jakość. Ktoś tu pytał o to czy szkło jest oryginalne .... u mnie ma tą pewność ,ponieważ zaopatruję się w szkło z certyfikatem Pilkingtona . Płacę drożej ( można kupić OW sporo taniej bez certyf. ),ale mam pewność ,że to za co płacę jest oryginalnym OptiWhite
Troszkę się rozpisałem ... mam nadzieję ,że zaspokoiłem ciekawość ...sorry za styl i ew. błędy , ale jestem chory i troszkę mi czaszka dymi
Pozdrawiam
Dzięki Gosiu za fatygę i wklejenie zdjęcia .... to co TY wyrabiasz z roślinami to moje klejenie jest przy tym niczym

Dzięki też wszystkim za pochwały , bardzo mi miło że jesteście zadowoleni... Daje mi to dużą satysfakcję

Ostatnio zmieniony 2013-01-22, 23:36 przez Pabian, łącznie zmieniany 2 razy.
Widziałem różne lokalne wytwory OW i powiem, że OW od Krzyśka jest najlepiej wykonane głównie pewnie przez szlif, który nadaje baniakowi dodatkowej jakości. Inne szkiełka jakie widziałem były dość ładnie klejone ale wykończenie krawędzi powodowało, że odbierałem te baniaki jako półprodukt.
Uważam, że bardzo dobrą formą reklamy są zadowoleni klienci
Lokalnie nie ma lepszego szklarza od OW niż Pabian. To moje zdanie. Ogólnie ma jedną wadę... nie jest tani ale za to nie partaczy roboty i dowozi do domku 
Uważam, że bardzo dobrą formą reklamy są zadowoleni klienci

no to sobie porozmawialismy bez konkretów jakie chcielismy. Co do cen to dla mnie cos jest nie tak bo np 80x40x40 z 8 mm jest drozsze u Pabiana jak moje 100x40x40 z 10mm o 100zł.
I nie zamawiane u szklarza tylko w firmie sie tym zajmującej (opti24). 60x35x30 z 6 mm u pabiana 290zł a u szklarza na bałutach wycenil mi na 100zł. Nie wspomne ze klejone bez wałkowo i naprawde ładnie wykonane ow 60tki za 220 moj kolega kupić w Belio bodajże. We wszystkich moich szlif i polerka. A jego robote widać w wątku mojej 60tki. I naprawde jest to OW bo porównywałem do tego z opti 24 pozatym mialem floata klejonym bezbarwnym i wygladał o wiele "zieleniej". Zamawiałem u niego juz 5 baniaków chyba i musze powiedziec ze jakosc cena to nie ma sobie równych z Łodzi. Takie moje zdanie jesli chodzi z konkretami co do cen. Bo fotek nie ujrzymy 

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
W innych miejscach moze byc taniej,bo robia to albo masowo,albo maja mozliwosc zamrozenia swoich pieniedzy w cale tafle szkla z hurtowni,a wiadomo w tedy,ze nie placi sie wtedy za odpady z tafli.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Bo tak powinno byc. Jak robie kosztorys na docieplenie bloku to jest na wymiar bloku a nie na tyle ile sie syropianu uzyje a to ze trzeba uciąc np 50cm styropianu bo tak czasem wyjdzie to nikogo nie interesuje.Lukiki pisze:,a wiadomo w tedy,ze nie placi sie wtedy za odpady z tafli.
W opti robią masowo ale szklarz na bałutach nie.
Ostatnio zmieniony 2013-01-23, 08:26 przez chodysVR6, łącznie zmieniany 1 raz.
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
chodysVR6,
Zgodzę się z Tobą ...inni mogą mieć ceny niższe , ja mam takie jakie mam i myślę że wytłumaczyłem dość jasno dlaczego tak się dzieje. Co do jakości to tu akurat nie mogę się wypowiedzieć , nie widziałem Twoich zbiorników . Sądzę że Ty również nie widziałeś moich. Może przyjadę do Ciebie ze swoim baniakiem i porównamy jakość...jeżeli Twój będzie ładniej wykonany ja zostawię Ci swój gratis ....ale jeżeli okaże się ,że jest odwrotnie ,to ja zabieram Twój - pójdziesz na taki układ?
Cena jak i jakość to pojęcia względne .Dla jednego wystarczy ,że akwa jest tylko sklejone a cena jest niska i będzie super zadowolony , a dla drugiego taki baniak będzie nie do przyjęcia , bo woli bardziej estetyczną robotę i nie przywiązuje do ceny aż tak wielkiej wagi.
I jeszcze jedno ...idąc Twoim tokiem rozumowania to w RA zupełnie oszaleli ,bo mają zbiorniki droższe od twoich o 100%...może i oszaleli, ale jednak ludzie u nich kupują .
Zgodzę się z Tobą ...inni mogą mieć ceny niższe , ja mam takie jakie mam i myślę że wytłumaczyłem dość jasno dlaczego tak się dzieje. Co do jakości to tu akurat nie mogę się wypowiedzieć , nie widziałem Twoich zbiorników . Sądzę że Ty również nie widziałeś moich. Może przyjadę do Ciebie ze swoim baniakiem i porównamy jakość...jeżeli Twój będzie ładniej wykonany ja zostawię Ci swój gratis ....ale jeżeli okaże się ,że jest odwrotnie ,to ja zabieram Twój - pójdziesz na taki układ?
Cena jak i jakość to pojęcia względne .Dla jednego wystarczy ,że akwa jest tylko sklejone a cena jest niska i będzie super zadowolony , a dla drugiego taki baniak będzie nie do przyjęcia , bo woli bardziej estetyczną robotę i nie przywiązuje do ceny aż tak wielkiej wagi.
I jeszcze jedno ...idąc Twoim tokiem rozumowania to w RA zupełnie oszaleli ,bo mają zbiorniki droższe od twoich o 100%...może i oszaleli, ale jednak ludzie u nich kupują .
Ostatnio zmieniony 2013-01-23, 09:23 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupuja,kupuja i,to nie malo.
I kupuja jeszcze zbiorniki ADY,a tu ceny sa...?
Np: 180x60x60 15mm tylko 15000zl ( pietnascie tysiecy )
Tak wiec jesli ktos wycenia jakis zbiornik na iles tam zlotowek,nie powinno sie tego jakos negowac.
To,ze pan X ma taki sam zbiornik duzo taniej od pana Y,to mie znaczy,xe pan Y musi byc konkurencyjny cenowo wzgledem pana X.
Tak wiec jesli ktos wycenia jakis zbiornik na iles tam zlotowek,nie powinno sie tego jakos negowac.
To,ze pan X ma taki sam zbiornik duzo taniej od pana Y,to mie znaczy,xe pan Y musi byc konkurencyjny cenowo wzgledem pana X.
Filmy
Kupuja,kupuja i,to nie malo.
Filmy
Napisalem ze jest w wątku moim.Pabian pisze:nie widziałem Twoich zbiorników
Dlatego chcialem zdjecia zobaczyc.Pabian pisze:Sądzę że Ty również nie widziałeś moich
Jezeli by nie był moj juz zalany to tak ale jak juz mam wszystko ułozone wszystko sie rozrosło i ma lekko ponad miesiąc chyba szkoda mi wszystkiego teraz rujnować.Pabian pisze:Może przyjadę do Ciebie ze swoim baniakiem i porównamy jakość...jeżeli Twój będzie ładniej wykonany ja zostawię Ci swój gratis ....ale jeżeli okaże się ,że jest odwrotnie ,to ja zabieram Twój - pójdziesz na taki układ?
Co do tego to akwarium samo z siebie sklejone mi sie wystarcza. Duzą wage przywiązuje do ogolnej estetyki.Pabian pisze:Cena jak i jakość to pojęcia względne .Dla jednego wystarczy ,że akwa jest tylko sklejone a cena jest niska i będzie super zadowolony , a dla drugiego taki baniak będzie nie do przyjęcia , bo woli bardziej estetyczną robotę i nie przywiązuje do ceny aż tak wielkiej wagi.
Bo oszaleli , kupuja ludzie ktorzy ciezko udzielaja sie na forum właząc im w cztery litery lub "zaprzyjaznieni" klienci (dla ktorych napewno nie ma takich cen , zawsze cos opuszczą) lub tez ludzie ktorzy nie wiedza ze mozna taniej i nie znaja googliPabian pisze:I jeszcze jedno ...idąc Twoim tokiem rozumowania to w RA zupełnie oszaleli ,bo mają zbiorniki droższe od twoich o 100%...może i oszaleli, ale jednak ludzie u nich kupują .

Likiki mowimy o zwykłych zjadaczach chleba a nie o firmach bo chyba to masz na mysli. (Firma moze sobie to wrzucić w koszty reprezentacyjne przez co jak wydadzą wiecej zapłacą mniej podatku tyle ze musza być płatnikami Vat i otrzymać faktury Vat za w tym przypadku akwarium) Ktora wyłozyla tyle kasy a utrzymać tego nie moze. Za te pieniadze utrzymała by "normalny" baniak przez ładnych pare lat. I jaki w tym sens.
Edit. Kazdy kupuje to co mu odpowiada ja wyrazilem swoja odmienna opinie i jak zwykle dyskusja ciężka.
Ostatnio zmieniony 2013-01-23, 09:47 przez chodysVR6, łącznie zmieniany 2 razy.
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
Ja powiem tak, właśnie wróciłem z odbioru szkła od Pabian'a. Powiem tak, za jakość trzeba zapłacić, szlify super, szkło tak samo, silikon dobrze położony, bez bąbli, tylko na styku szkła. Akwaria od Krzyśka są naprawdę na bardzo wysokim poziomie i takiej osobie chętnie daje zarobić i wiem za co płacę. Kolejne moje akwaria też będą od Niego 

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.