Akwarium 45L
Oki. W takim razie, najpierw kupuję rośliny, korzeń, kamienie, a potem za dwa-trzy tygodnie idę po neonki, a potem po bojownika i kirysy, prawdopodobnie pandy/sterbai. Poczytam dokładnie i zobaczę. W tym czasie posadzę rośliny, i usunę większość podłoża kamiennego odsłaniając żwir. W ten sposób zrobię miejsce dla małego heńka i gałęzatki, jeżeli uda się kupić od kogoś. Pozdrawiam i dzięki za rady. Wciąż jestem otwarty na więcej.
Zrobienie miejsca nie równa się z tym,że ta roślina u Ciebie przetrwa.darespl pisze: zrobię miejsce dla małego heńka
Wychodzisz z założenia,że cokolwiek z zielska wsadzisz do akwarium,to będzie rosło.
Proponuję wyjąć wszystko z akwarium,umyć je i na razie patrzeć na czyste szkło,a w między czasie przyswajać wiedzę potrzebną do posiadania akwarium.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Z roślinami, to musisz wybrać odpowiednie, pod względem wielkości i przede wszystkim powinieneś się trochę zorientować czego potrzebują rośliny do życia, bo szkoda kasy wyrzucać w błoto. Na początek najlepiej weź się za roślinki mniej wymagające, mały heniek nie należy do takich roślin-to jest bardzo wymagająca roślina i nawet zaawansowani akwaryści mają z nią problem niekiedy. Dlatego sprawę roślin przemyśl jeszcze raz i wybierz odpowiednie gatunki, które będziesz w stanie utrzymać pod względem światła, parametrów wody itd.Czytałeś już o cyklu azotowym i o cyklu zasiedlania świeżego zbiornika rybkami?. Nie wpuszcza się nigdy całej obsady na raz.darespl pisze:Oki. W takim razie, najpierw kupuję rośliny,
Daj fotkę tego swojego podłoża-żwiru(od frontu). Jakie masz tam oświetlenie?.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Żwir ma ok 1 - 3mm wielkości. Grubość żwiru to ok. 3cm, może więcej z tyłu, i ok 8cm z tyłu.
Wg tego zrobiłem listę:
Mały Heniek 1 plan
Mech Jawajski/inne
Microsorium windelov 2 plan
Staurogyne 1/2 plan
Rotala rotundifolia indica 3 plan
Gałęzatka
Eleocharis acicularis 2/3 plan
Microsorium pteropus Narrow 3
Jeżeli odradzacie małego Heńka, to rozumiem, na początek mogę go odpuścić.
Oświetlenie:
Grolux T8 14W do wymiany na ok 25W.
To jest ta świetlówka wybarwiająca ryby, myślę że kupię taką jasną "Daylight".[/quote]
Takiej pewności nie można mieć, nawet jak zrobi się wszystko zgodnie z założeniami. Jakoś mało konstruktywna ta krytyka. W stylu "źle!! inaczej!!".Zrobienie miejsca nie równa się z tym,że ta roślina u Ciebie przetrwa.
Wychodzisz z założenia,że cokolwiek z zielska wsadzisz do akwarium,to będzie rosło.
Czytałem o tych roślinach na http://www.roslinyakwariowe.pl/Z roślinami, to musisz wybrać odpowiednie, pod względem wielkości i przede wszystkim powinieneś się trochę zorientować czego potrzebują rośliny do życia, bo szkoda kasy wyrzucać w błoto. Na początek najlepiej weź się za roślinki mniej wymagające, mały heniek nie należy do takich roślin-to jest bardzo wymagająca roślina i nawet zaawansowani akwaryści mają z nią problem niekiedy. Dlatego sprawę roślin przemyśl jeszcze raz i wybierz odpowiednie gatunki, które będziesz w stanie utrzymać pod względem światła, parametrów wody
Wg tego zrobiłem listę:
Mały Heniek 1 plan
Mech Jawajski/inne
Microsorium windelov 2 plan
Staurogyne 1/2 plan
Rotala rotundifolia indica 3 plan
Gałęzatka
Eleocharis acicularis 2/3 plan
Microsorium pteropus Narrow 3
Jeżeli odradzacie małego Heńka, to rozumiem, na początek mogę go odpuścić.
W takiej sytuacji, nie mogę wrzucić wszystkiego żeby powoli pojawiała się populacja bakterii proporcjonalna do tego co wydalają ryby. Więc najlepiej jakbym najpierw wrzucił ze dwa ślimaki, potem kirysy/bojownika i na koniec 10 neonów.Czytałeś już o cyklu azotowym i o cyklu zasiedlania świeżego zbiornika rybkami? Nie wpuszcza się nigdy całej obsady na raz.
Oświetlenie:
Grolux T8 14W do wymiany na ok 25W.
To jest ta świetlówka wybarwiająca ryby, myślę że kupię taką jasną "Daylight".[/quote]
Widać jesteś bardziej doświadczony,chylę czoła.darespl pisze:Cytat:
Zrobienie miejsca nie równa się z tym,że ta roślina u Ciebie przetrwa.
Takiej pewności nie można mieć, nawet jak zrobi się wszystko zgodnie z założeniami. Jakoś mało konstruktywna ta krytyka. W stylu "źle!! inaczej!!".
Filmy
Nic takiego nie powiedziałem i nie miałem na myśli. Rozumiem że chcecie mi pomóc. Ale jak bym komuś poradził żeby odłożył gitarę i poczytał o teorii muzyki to mało bym mu pomógł. Ale jak bym powiedział żeby wziął gitarę do ręki i poćwiczył C-dur i G-dur na zmianę to inna sprawa.
Rozumiem że odradzacie mi rzucanie się z motyką na księżyc, ale chciałbym rady co konkretnie proponujecie. Sami widzicie że nie mam w planach konkretnego biotopu. Nie mam możliwości też zmienić wszystkiego od zera, tylko bazuje na żwirku, kamieniach które pozostaną w małej ilości i korzeniach i roślinach które dokupię/zamienię za anubiasy. Od czasów kiedy ja żywo interesowałem się akwarium okazało się że nawet moczarka jest trudna w hodowli... Czytałem o cyklu kilka razy. Pozostaje mi tylko czekać i w tym czasie kompletować rośliny i tworzyć klimat akwarium. Z moich obserwacji co się dzieje w moim zbiorniku, roślinność funkcjonuje lepiej niż w poprzednich. Coś jeszcze miałem powiedzieć... tylko zapomniałem co.
W każdym bądź razie, naprawdę dziękuję za rady mimo że mnie dołują. Myślę że idzie to w dobrą stronę.
Pozdrawiam.
Rozumiem że odradzacie mi rzucanie się z motyką na księżyc, ale chciałbym rady co konkretnie proponujecie. Sami widzicie że nie mam w planach konkretnego biotopu. Nie mam możliwości też zmienić wszystkiego od zera, tylko bazuje na żwirku, kamieniach które pozostaną w małej ilości i korzeniach i roślinach które dokupię/zamienię za anubiasy. Od czasów kiedy ja żywo interesowałem się akwarium okazało się że nawet moczarka jest trudna w hodowli... Czytałem o cyklu kilka razy. Pozostaje mi tylko czekać i w tym czasie kompletować rośliny i tworzyć klimat akwarium. Z moich obserwacji co się dzieje w moim zbiorniku, roślinność funkcjonuje lepiej niż w poprzednich. Coś jeszcze miałem powiedzieć... tylko zapomniałem co.
W każdym bądź razie, naprawdę dziękuję za rady mimo że mnie dołują. Myślę że idzie to w dobrą stronę.
Pozdrawiam.
a moja propozycja jest taka skoro nie masz jeszcze pomyslu na konkretny biotop wywal zwir i te kamyczki kup piasek kwarcowy kilka anubiasow i pare plaskich kamieni zrob cos fajnego z tych kamieni tak aby wygladalo to naturalnie (mniejwiecej) dokup kilkanascie doroslych ampularii wygotuj wydlub slimaka ze skorupy wrzuc do akwarium i kup Harem multifasciatusow bedziesz mial fajny biotop Tanganiki :) dodam ze sa to ryby bardzo rodzinne i jesli w tym malym zbiorniku bedziesz trzymal tylko ten gatunek i zapewnisz im muszelki to na bank doczekasz sie ladnego potomstwa
Ten przykład z gitarą nie był trafny,bo żeby nauczyć się grać,to trzeba faktycznie ją trzymać.
Z akwarystyką jest tak,a dokładniej co do Twojego tematu,to teoria jest podstawą,a tego u Ciebie brak.
Musisz zainteresować się również tematem nawożenia,parametrów wody,bo na stu procentach jałowności daleko nie zajedziesz z roślinami.
Marne podłoże,marne światło,brak suplementacji,to droga do częstych zakupów nowych roślin.
Roślinność dobierz do warunków,które posiadasz,nie dobieraj na metodę ''bo mi się podoba''
Z akwarystyką jest tak,a dokładniej co do Twojego tematu,to teoria jest podstawą,a tego u Ciebie brak.
Musisz zainteresować się również tematem nawożenia,parametrów wody,bo na stu procentach jałowności daleko nie zajedziesz z roślinami.
Marne podłoże,marne światło,brak suplementacji,to droga do częstych zakupów nowych roślin.
Roślinność dobierz do warunków,które posiadasz,nie dobieraj na metodę ''bo mi się podoba''
Filmy
Przykład z gitarą pokazuje że bez wskazania konkretnie co początkujący ma zrobić, niczego się nie nauczy z suchej teorii. Jeżeli zacznę się bawić w suplementacje a nie zapewnię podstawowych warunków to nawóz będzie najwyżej pożywką dla glonów. Jeżeli chodzi o światło, to jest marne i muszę to zmienić. Roślinność nie jest dobierana wg kryterium "podoba mi się". Myślę że dyskusje mi nic tutaj nie pomogą.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
No bądźmy szczerzy i obiektywni darespl,
Patrząc na zdjęcia Twojego akwarium,to lekcje teoretyczne u Ciebie powinny znaleźć się przed praktycznymi.
I nie ma,co się tu dąsać,tylko może wziąć,to lepiej pod uwagę.
Patrząc na zdjęcia Twojego akwarium,to lekcje teoretyczne u Ciebie powinny znaleźć się przed praktycznymi.
I nie ma,co się tu dąsać,tylko może wziąć,to lepiej pod uwagę.
Filmy
Pewnie, moje akwarium przy Twoim to nawet jak kotnik nie wygląda. To jest oczywiste. Z rybami dałem ciała że je za wcześnie wpuściłem. Na szczęście się udało szybko zareagować i ryby oddałem w dobre ręce. Co do roślin i aranżacji to jej tam nie ma. Rośliny mam te które mi zostały + dwie które zakupiłem. Są w dobrym stanie i wypuszczają nowe liście na samym carbo. Potrzebuję jeszcze inne i dokładnie wiem jakie. Nie mam niestety tak jak Ty możliwości nawożenia CO2, więc efekty będę miał gorsze. Jest to dla mnie zniechęcające. I jak tu się nie dąsać :P.
A tak szczerze. Wykluczam CO2 (brak miejsca, funduszy).
Doradźcie mi podstawowy nawóz do żwiru. No i w płynie jak potrzeba.
Oświetlenie 25W. Polecacie jakieś?
W związku z tym że mam małe wymagania na początek, doradzicie mi parę roślinek na kilka planów do mojego akwarium 45l?
Będę miał konkrety i drogę której będę mógł się trzymać. Może pojadę wtedy w tą niedzielę na start. (bezrobocie się szerzy a mi się akwarium zachciało) :)
Zależy mi na neonach, więc Mech Jawajski i dużo korzeni, liście dębu/migdałowca.
Co do tego? Pozdrawiam.
A tak szczerze. Wykluczam CO2 (brak miejsca, funduszy).
Doradźcie mi podstawowy nawóz do żwiru. No i w płynie jak potrzeba.
Oświetlenie 25W. Polecacie jakieś?
W związku z tym że mam małe wymagania na początek, doradzicie mi parę roślinek na kilka planów do mojego akwarium 45l?
Będę miał konkrety i drogę której będę mógł się trzymać. Może pojadę wtedy w tą niedzielę na start. (bezrobocie się szerzy a mi się akwarium zachciało) :)
Zależy mi na neonach, więc Mech Jawajski i dużo korzeni, liście dębu/migdałowca.
Co do tego? Pozdrawiam.
Piszesz neony,korzenie,mech jawajski i dobrze,fajny kierunek,który oparłbym,tylko na tym.
Korzenie i mchy,to piękny widok,może pomyśl o kompozycji na tym tylko opartej.
Liście odradzę,bo bardzo Ci zmniejszą zbiornik ( wizualnie )
Korzenie i mchy,to piękny widok,może pomyśl o kompozycji na tym tylko opartej.
Liście odradzę,bo bardzo Ci zmniejszą zbiornik ( wizualnie )
Filmy
Liście pochowałbym po to żeby woda miała lekko kwaśny odczyn. Ale nie muszą być widoczne. W takiej sytuacji wypadałoby wywalić anubiasa... żabienice jedną bym zostawił bo mam koncepcje jak ją wpasować. Gałęzatkę też chciałbym na dno dać jako trawnik. Tło, może czarne zwykłe. Ewentualnie granatowe.
Ponawiam pytanie o światło. Zwykłe białe będzie dobre?
Ponawiam pytanie o światło. Zwykłe białe będzie dobre?