Pompka napowietrzająca / jak nacichrza
Coś z natury: we wszystkich wodach bieżacych i stojących za napowietrzanie (natlenianie) odpowiada wyłącznie ruch powierzchni wody. W strumieniach jest on bardzo intensywny, w jeziorach tyle, ile ruchu dostarczy wiatr. I to wystarcza.
Zwierzętami bardzo czułymi na braki tlenu w wodzie są raki. W akwarium, gdy natlenianie jest zatrzymane, w krótkim czasie wędrują pod powierzchnię i siedzą na najwyższych roślinach. Raki, zwierzęta denne. W rzekach, stawach i jeziorach żyją głęboko i w norkach, nie narzekając na brak tlenu.
Bąbelki z napowietrzacza mogą być elementem ozdobnym, mogą tworzyć "windę" wykorzystywaną do zabaw przez różne zwierzęta. Ale udział tych bąbelków w napowietrzaniu jest taki, jak bardzo poruszą powierzchnię wody. To, co oddadzą przy wędrówce do góry, nie przekracza jednego procenta, przy wysokich zbiornikach może wzrosnąć do dwóch. Co w ostatecznym bilansie natlenienia jest bez szkody dla wyniku pomijalne.
Zwierzętami bardzo czułymi na braki tlenu w wodzie są raki. W akwarium, gdy natlenianie jest zatrzymane, w krótkim czasie wędrują pod powierzchnię i siedzą na najwyższych roślinach. Raki, zwierzęta denne. W rzekach, stawach i jeziorach żyją głęboko i w norkach, nie narzekając na brak tlenu.
Bąbelki z napowietrzacza mogą być elementem ozdobnym, mogą tworzyć "windę" wykorzystywaną do zabaw przez różne zwierzęta. Ale udział tych bąbelków w napowietrzaniu jest taki, jak bardzo poruszą powierzchnię wody. To, co oddadzą przy wędrówce do góry, nie przekracza jednego procenta, przy wysokich zbiornikach może wzrosnąć do dwóch. Co w ostatecznym bilansie natlenienia jest bez szkody dla wyniku pomijalne.
-
No i bardzo dobrze,bo może zamiast na napowietrzacz przeznaczy na pożyteczny cel akwarystyczny.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
-
furious tomash - nareście jeden który zrozumiał o co pytam, dokładnie tak, o co innego się pytałem - qrcze już brak mi chęci do odpisywania poraz kolejny nad wyższością kury od jajka i tłumaczenia poraz kolejny że sam ruch wody z kubełka moim rybą nie wystarcza.
Włączenie tlenu nawet po pół h z 4 razy dziennie (aut.) załatwia sprawę, a moje pytania było czy ktoś po prostu zwrócił uwagę na natężenie dźwięku pompek.
PS. Nie chce wdawać się w dyskusje o procentowym udziale tlenu z kamyczka, robię to po prostu organoleptycznie czyli używam oczu. Bez - ryby lądują przy powierzchni z ryjkami w górę, glonojady (zbrojniki) robią eskapady na powierzchnię. Z włączonym ryby tak się niezachowują. Może to ten 1% być może ale ważny jest efekt końcowy.
Włączenie tlenu nawet po pół h z 4 razy dziennie (aut.) załatwia sprawę, a moje pytania było czy ktoś po prostu zwrócił uwagę na natężenie dźwięku pompek.
PS. Nie chce wdawać się w dyskusje o procentowym udziale tlenu z kamyczka, robię to po prostu organoleptycznie czyli używam oczu. Bez - ryby lądują przy powierzchni z ryjkami w górę, glonojady (zbrojniki) robią eskapady na powierzchnię. Z włączonym ryby tak się niezachowują. Może to ten 1% być może ale ważny jest efekt końcowy.
Ostatnio zmieniony 2011-05-19, 08:36 przez Furst, łącznie zmieniany 3 razy.
Damian
jeśli chodzi o pompki to w sklepie będzie pracować idealnie cicho ,tyle że w domu już na pewno tak idealnie nie będzie z bardzo prostego powodu - w sklepie będziecie to sprawdzać bez obciążenia , czyli wężyka kamienia etc. Ja jak na razie nie znalazłem takiej pompki której cichość by mnie zadowalała więc zamontowałem pompkę za oknem a te parę metrów wężyka to nie jest straszny koszt he he he i mam spokój . Pozdrawiam
Montować pompkę za oknem, trochę ekstremalne podejście. Bałbym się, że nie wytrzyma warunków atmosferycznych.
Myślałem raczej o innym rozwiązaniu budowy samej pompki, zastąpienie hałasującego elektromagnesu czymś bardziej cichym lub ewentualnie obudowanie samej pompki (szafkę w której jest trzymana)od wewnątrz matą wygłuszającą taka jak jest montowana w samochodach do sprzętu audio.
Może z czymś takim ma ktoś doświadczenie, nie mniej jednak dobra uwaga, że pompkę należy sprawdzić przy obciążeniu choćby przytykając palec do wylotu.
Myślałem raczej o innym rozwiązaniu budowy samej pompki, zastąpienie hałasującego elektromagnesu czymś bardziej cichym lub ewentualnie obudowanie samej pompki (szafkę w której jest trzymana)od wewnątrz matą wygłuszającą taka jak jest montowana w samochodach do sprzętu audio.
Może z czymś takim ma ktoś doświadczenie, nie mniej jednak dobra uwaga, że pompkę należy sprawdzić przy obciążeniu choćby przytykając palec do wylotu.
Damian
Pisałeś,że pompka ma pracować mniej więcej 4 razy dziennie po około 30 minut[w nocy rozumiem,że pompka ma być wyłączona??], więc do takiej pracy wystarczy Ci np. pompka Tetry, dość tania i całkiem niezbyt głośna.
Jeżeli chcesz sporo wydać i kupić coś naprawdę cichego to zdecydowanie JBL ProSilent albo napowietrzacz Eheim, naprawdę ciche, ale dość drogie.
Jeżeli chcesz sporo wydać i kupić coś naprawdę cichego to zdecydowanie JBL ProSilent albo napowietrzacz Eheim, naprawdę ciche, ale dość drogie.
TEGO WŁAŚNIE SZUKALEM !!! <5dB - THX Marcinus
Kawałki z opisu :
"Zwykłe pompki tanich producentów mają głośność 15-40dB. Ta delikatnie mruczy, i w niczym to nie przeszkadza, można swobodnie zainstalować ją w sypialni. "
" Wyjątkowo cicha praca dzięki zamontowaniu tłumika "
Pompka S-100 S-200 S-500
Głośność* max.5dB max.7dB max.8,5dB
Wysokość podnoszenia 1m 1,3m 1,6m
Regulator przepływu Nie Tak Tak
Max. przepływ 60 l/h 100 l/h 150 l/h
Uchwyt do wieszania Tak Tak Tak
Pobór mocy 1,5W 2W 2,5W
Cena 90 zł w http://www.akwarystyczny24.pl/prosilent ... p-819.html
co myślę jest do zaakceptowania biorąc pod uwagę iż nie wymienia się tego co roku.
Kawałki z opisu :
"Zwykłe pompki tanich producentów mają głośność 15-40dB. Ta delikatnie mruczy, i w niczym to nie przeszkadza, można swobodnie zainstalować ją w sypialni. "
" Wyjątkowo cicha praca dzięki zamontowaniu tłumika "
Pompka S-100 S-200 S-500
Głośność* max.5dB max.7dB max.8,5dB
Wysokość podnoszenia 1m 1,3m 1,6m
Regulator przepływu Nie Tak Tak
Max. przepływ 60 l/h 100 l/h 150 l/h
Uchwyt do wieszania Tak Tak Tak
Pobór mocy 1,5W 2W 2,5W
Cena 90 zł w http://www.akwarystyczny24.pl/prosilent ... p-819.html
co myślę jest do zaakceptowania biorąc pod uwagę iż nie wymienia się tego co roku.
Ostatnio zmieniony 2011-05-20, 07:33 przez Furst, łącznie zmieniany 3 razy.
Damian
-
tak jak Ci pisałem wcześniej, to natężenie hałasu to zależy pd ucha
u mnie ten prosty model aquaela stoi jakieś 2 metry od łóżka i tak się do tego mruczenia przyzwyczaiłem przyzwyczaiłem, że w nocy jak się przebudzę i chcę sprawdzić ("na ucho") czy wszystko gra, to się wsłuchuję w "bąbelkowanie" w wodzie a nie w pracę brzęczyka
PS. wybacz, że nie zaproszę Cię na noc do łóżka, żebyś sam ocenił
powodzenia w poszukiwaniach

u mnie ten prosty model aquaela stoi jakieś 2 metry od łóżka i tak się do tego mruczenia przyzwyczaiłem przyzwyczaiłem, że w nocy jak się przebudzę i chcę sprawdzić ("na ucho") czy wszystko gra, to się wsłuchuję w "bąbelkowanie" w wodzie a nie w pracę brzęczyka

PS. wybacz, że nie zaproszę Cię na noc do łóżka, żebyś sam ocenił

powodzenia w poszukiwaniach
bla bla bla...