Pompka napowietrzająca / jak nacichrza

nemrod

Post autor: nemrod »

Coś z natury: we wszystkich wodach bieżacych i stojących za napowietrzanie (natlenianie) odpowiada wyłącznie ruch powierzchni wody. W strumieniach jest on bardzo intensywny, w jeziorach tyle, ile ruchu dostarczy wiatr. I to wystarcza.

Zwierzętami bardzo czułymi na braki tlenu w wodzie są raki. W akwarium, gdy natlenianie jest zatrzymane, w krótkim czasie wędrują pod powierzchnię i siedzą na najwyższych roślinach. Raki, zwierzęta denne. W rzekach, stawach i jeziorach żyją głęboko i w norkach, nie narzekając na brak tlenu.

Bąbelki z napowietrzacza mogą być elementem ozdobnym, mogą tworzyć "windę" wykorzystywaną do zabaw przez różne zwierzęta. Ale udział tych bąbelków w napowietrzaniu jest taki, jak bardzo poruszą powierzchnię wody. To, co oddadzą przy wędrówce do góry, nie przekracza jednego procenta, przy wysokich zbiornikach może wzrosnąć do dwóch. Co w ostatecznym bilansie natlenienia jest bez szkody dla wyniku pomijalne.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

Furst zadał proste pytanie, a tu już jak zwykle "front antybąbelkowy" powstał :-P
bla bla bla...

Lukiki

Post autor: Lukiki »

No i bardzo dobrze,bo może zamiast na napowietrzacz przeznaczy na pożyteczny cel akwarystyczny.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

furious tomash

na szczęście mamy podział na super profesjonalistów-pedantów i zwykłych hobbystów :)
bla bla bla...

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

furious tomash - nareście jeden który zrozumiał o co pytam, dokładnie tak, o co innego się pytałem - qrcze już brak mi chęci do odpisywania poraz kolejny nad wyższością kury od jajka i tłumaczenia poraz kolejny że sam ruch wody z kubełka moim rybą nie wystarcza.

Włączenie tlenu nawet po pół h z 4 razy dziennie (aut.) załatwia sprawę, a moje pytania było czy ktoś po prostu zwrócił uwagę na natężenie dźwięku pompek.

PS. Nie chce wdawać się w dyskusje o procentowym udziale tlenu z kamyczka, robię to po prostu organoleptycznie czyli używam oczu. Bez - ryby lądują przy powierzchni z ryjkami w górę, glonojady (zbrojniki) robią eskapady na powierzchnię. Z włączonym ryby tak się niezachowują. Może to ten 1% być może ale ważny jest efekt końcowy.
Ostatnio zmieniony 2011-05-19, 08:36 przez Furst, łącznie zmieniany 3 razy.
Damian

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Idź do sklepu zoo i poproś o zademonstrowanie tetry. Jak w sklepie sprawdzałem to było to bardzo ciche maleństwo. Nie jest tania ale powinna Cie zadowolić ;-)

PS. Też stosuję bąbelki i nie dla efektu napowietrzania a ruchu wody którego kaskada nie zapewnia.

dare31

Post autor: dare31 »

jeśli chodzi o pompki to w sklepie będzie pracować idealnie cicho ,tyle że w domu już na pewno tak idealnie nie będzie z bardzo prostego powodu - w sklepie będziecie to sprawdzać bez obciążenia , czyli wężyka kamienia etc. Ja jak na razie nie znalazłem takiej pompki której cichość by mnie zadowalała więc zamontowałem pompkę za oknem a te parę metrów wężyka to nie jest straszny koszt he he he i mam spokój . Pozdrawiam

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

a co zrobisz jak pogoda zmieni sie na bardziej niekorzystną ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Furst

Montować pompkę za oknem, trochę ekstremalne podejście. Bałbym się, że nie wytrzyma warunków atmosferycznych.
Myślałem raczej o innym rozwiązaniu budowy samej pompki, zastąpienie hałasującego elektromagnesu czymś bardziej cichym lub ewentualnie obudowanie samej pompki (szafkę w której jest trzymana)od wewnątrz matą wygłuszającą taka jak jest montowana w samochodach do sprzętu audio.
Może z czymś takim ma ktoś doświadczenie, nie mniej jednak dobra uwaga, że pompkę należy sprawdzić przy obciążeniu choćby przytykając palec do wylotu.
Damian

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Pisałeś,że pompka ma pracować mniej więcej 4 razy dziennie po około 30 minut[w nocy rozumiem,że pompka ma być wyłączona??], więc do takiej pracy wystarczy Ci np. pompka Tetry, dość tania i całkiem niezbyt głośna.

Jeżeli chcesz sporo wydać i kupić coś naprawdę cichego to zdecydowanie JBL ProSilent albo napowietrzacz Eheim, naprawdę ciche, ale dość drogie.

Awatar użytkownika
Furst

TEGO WŁAŚNIE SZUKALEM !!! <5dB - THX Marcinus

Kawałki z opisu :

"Zwykłe pompki tanich producentów mają głośność 15-40dB. Ta delikatnie mruczy, i w niczym to nie przeszkadza, można swobodnie zainstalować ją w sypialni. "

" Wyjątkowo cicha praca dzięki zamontowaniu tłumika "

Pompka S-100 S-200 S-500
Głośność* max.5dB max.7dB max.8,5dB
Wysokość podnoszenia 1m 1,3m 1,6m
Regulator przepływu Nie Tak Tak
Max. przepływ 60 l/h 100 l/h 150 l/h
Uchwyt do wieszania Tak Tak Tak
Pobór mocy 1,5W 2W 2,5W

Cena 90 zł w http://www.akwarystyczny24.pl/prosilent ... p-819.html
co myślę jest do zaakceptowania biorąc pod uwagę iż nie wymienia się tego co roku.
Ostatnio zmieniony 2011-05-20, 07:33 przez Furst, łącznie zmieniany 3 razy.
Damian

furious tomash

tak jak Ci pisałem wcześniej, to natężenie hałasu to zależy pd ucha :->
u mnie ten prosty model aquaela stoi jakieś 2 metry od łóżka i tak się do tego mruczenia przyzwyczaiłem przyzwyczaiłem, że w nocy jak się przebudzę i chcę sprawdzić ("na ucho") czy wszystko gra, to się wsłuchuję w "bąbelkowanie" w wodzie a nie w pracę brzęczyka ;-)

PS. wybacz, że nie zaproszę Cię na noc do łóżka, żebyś sam ocenił :mrgreen: :-P

powodzenia w poszukiwaniach
bla bla bla...

Awatar użytkownika
Furst

ha ha no dobra jakoś to przeżyję...
Zdaje sobie sprawę że w życiu można się przyzwyczaić do wielku rzeczy, ale jeśli mamy wybór czemu sobie tego życia nie upraszczać.
Damian

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Furst pisze: Zdaje sobie sprawę że w życiu można się przyzwyczaić do wielku rzeczy, ale jeśli mamy wybór czemu sobie tego życia nie upraszczać.
Dobrze że masz takie podejście ,ale nie każdego stać na takie wybory.Poco jeździć maluchem lepiej se uprościć i kupić leksusa.

Awatar użytkownika
Furst

Oj bez przesady ...jestem w trakcie budowy domu i też oglądam każdą złotówkę z każdej strony zanim ją wydam, natomiast jeśli w grę wchodzi 40-50zł różnicy za coś co będę używał kilka lat to kalkuluje to jak uzasadniony wydatek.
Damian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”