Napowietrzanie akwarium

duzy_tom

Post autor: duzy_tom »

rasmik pisze:
duzy_tom pisze: Przy bardzo dużej ilości roślinności ryby zaduszą się w nocy.
pierwszy raz słyszę taka teorię, no może jak byś posiadał jakieś specyficzne gatunki to i może by coś się stało.
Popatrz na bańki typowo holenderskie gdzie czasem nie ma nawet przestrzeni by oglądać ryby, ale jakoś ów ryby na brak tlenu nie narzekają...
To akurat nie żadna teoria tylko biologia z podstawówki. W dzień rośliny pobierają co2 i przy pomocy światła zachodzi fotosynteza i robi się tlen. W nocy nie ma światła i to rośliny pobierają/zabierają tlen.

duzy_tom

Post autor: duzy_tom »

krzych0062 pisze:
duzy_tom pisze:Roślin mam bardzo dużo... Przy bardzo dużej ilości roślinności ryby zaduszą się w nocy.
Proponuję może wstaw fotę akwarium a powiemy, czy aby nie przesadzasz z tym "bardzo dużo" ;-) I jak wcześniej wspomniałem przy dobrze prowadzonej pielęgnacji roślin (światło, nawożenie, CO2) nie ma prawa nic złego się dziać z przyduchą i wysokim stężeniem NO3. No chyba, że masz "coś' w akwa, co tak podnosi poziom N a rośliny tego nie są w stanie wykorzystać :-) Dodatkowo zachęcam do zgłębienia tematu, choćby o akwariach holenderskich, o czym wspomniał kol. rasmik :-)
Jak tylko się dorobie cyfrówki to wstawie. ;-)

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

duzy_tom pisze:
rasmik pisze:
duzy_tom pisze: Przy bardzo dużej ilości roślinności ryby zaduszą się w nocy.
pierwszy raz słyszę taka teorię, no może jak byś posiadał jakieś specyficzne gatunki to i może by coś się stało.
Popatrz na bańki typowo holenderskie gdzie czasem nie ma nawet przestrzeni by oglądać ryby, ale jakoś ów ryby na brak tlenu nie narzekają...
To akurat nie żadna teoria tylko biologia z podstawówki. W dzień rośliny pobierają co2 i przy pomocy światła zachodzi fotosynteza i robi się tlen. W nocy nie ma światła i to rośliny pobierają/zabierają tlen.
:) ogólnie rzecz biorąc masz rację ;) ale to są tak znikome różnice w natlenieniu wody, że ryby tego nie odczuwają. Bardziej może rybą zaszkodzić zmiana Ph przy dawkowaniu CO2 do szklanki.
O tlen się nie masz co martwić, daj mu spokój :) Jak masz dobry obieg wody to będzie super ;)

lotos#09

Post autor: lotos#09 »

Aquael filtr unifilter 750 uv
zakupiłem niedawno do mojego akwarium , czy ktoś ma i może podzielić się spostrzeżeniami na temat tego filtra .
I jeszcze jedna sprawa czy to normalne ze filtr nie wytwarza pęcherzyków powietrza widocznych w innych filtrach , wyczuwalny jest ruch tafli wody ale .... nie wiem czy to normalne.
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”