Początkujący nowy hodowca rybek słodkowodnych, akwariowych

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Może trochę późno ale chciałem zwrócić uwagę na kilka drobnostek w tym wątku. Może się czepiam ale chciałbym aby pewne sprawy były dobrze zrozumiane:
cmepro pisze:nie ma sensu kupować 20-30 litr. Ja myślę że z 50-70 powinieneś sobie poradzić, poczytasz forum, popytasz, można ładnie je urządzić i większą obsadę ryb dać.
Nie rozumiem... Nie polecasz komuś 30 litrów a 50 już tak? Na jakiej podstawie polecasz takie akwarium akurat? Ja dla osoby początkującej poleciłbym właśnie około 200 litrów. Dla startującego 30 a 50 litrów to żadna różnica. I to i to akwarium jest zbyt małe aby przetrwało podstawowe, typowe błędy początkującego.
MrHotSousage pisze:ale jak chcesz 3mac ryby które wymieniłeś to potrzebne Ci akwarium wysokie tak ok. 120-140 litrów co oczywiście zależy od liczby ryb jaką chcesz mieć
Wysokie akwarium to minimum 50cm. Przy litrażu, który podałeś można zrobić akwarium głębokie na 40cm i długie na caaałe 70cm. Niestety jest to stanowczo za małe akwarium dla skalarów. Bardzo proszę o przemyślenie wypowiedzi i nie powtarzanie zasłyszanych opinii bez ich rozumienia. Skalary, owszem, potrzebują wysokiego akwarium, ale przy tym muszą mieć gdzie pływać. Czyli akwarium musi być też długie, 1m to minimum. Wiedząc jak dużą rybą jest skalar, nie mierzył bym niżej niż 120cm x 60cm wysokie i 40 głębokie. To jest akwarium, w którym skalar będzie się dobrze czuł. A nie 120l.

TaTaDooR pisze:112l, jesli naprade chcesz trzymac skalary to minimum wtysokosci to 50cm. optymalnie bym polecal 150l, 50cm wysokie, do tego kubelek filtracyjny, grzalka i inne bajery niezbedne do zabawy.
Tu ta sama sprawa. 150l i 50 cm? To to krótkie akwarium jest. No i 150l dla skalarów? Dorosły skalar to duża ryba, 25 cm w obie strony! Może niektórzy koledzy zamiast nietrafnie radzić zajęliby się czytaniem, zdobywaniem najpierw wiedzy którą mogliby się dalej dzielić. Ja nie chcę nikogo zniechęcać czy też wywyższać się nad innymi ale widzę, że koledzy udzielają cennych rad co do obsady czy wymiarów zbiornika a sami wyłączają filtry w akwariach na noc...

Bardzo się cieszę, że riki popytał chyba nie tylko tu i zdecydował się na 250l. W takim akwarium można zaczynać zabawę ze skalarami! Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 2008-06-15, 19:12 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

riki

Post autor: riki »

jaką wybrać odpowiednią i dobrą grubość szkła baniaka ok . 250 - 300 - litrowego na specjalne zamówienie u szklarza ? ile mm ? oto wymiary mojego baniaka : 100 X 50 X 60 . ok . 300 - litrów .

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć wzmocnienia wzdłużne i w poprzek, czy tylko wzdłużne czy też bez wzmocnień. Myślę, że ta strona i tabela, którą tam znajdziesz będzie pomocna: http://thewald.webpark.pl...ia.akwariow.htm

riki

ja waham się i boję się , że akwarium zrobione dla mnie na specjalne zamówienie u szklarza w łodzi będzie mi przeciekać woda z baniaka , że pęknie , itp . czy jest gwarancja na akwarium zamówione u szklarza na specjalne zamówienie ? ja mam u siebie w moim pokoju założone panele podłogowe .

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

riki nie ma co sie obawiać. Polecam szklarza na Popiełuszki. On zajmuje sie tak naprawdę tylko akwariami wiec robi ich dziesiątki, co za tym idzie ma na tyle doświadczenia ze nie ma mowy o przeciekaniu. Dobrze sklejone akwarium nie ma prawa przeciekać, a IMO oni dobrze kleją akwaria.
Przejdź sie do nich i pogadaj jakie i za ile mogą ci zrobić. Na wstępie zobaczysz setki sklejonych już akwarii, to powinno cię uspokoić.
Pozdrawiam
Piotr

riki

ja dziś popołudniu wybieram się właśnie do szklarza na Francziszkańskiej 47 w łodzi . porozglądam się i wybiorę sobie akwarium do mojej hodowli skalarów . jakie proponujecie wymiary baniaka ? baniak ok . 250 - 300 - litrów . wysokość mojego baniaka będzie 60 cm .

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Zakładając że wysokość ma być 60 cm:
1. 120/60/40 - 288 l.
2. 110/60/45 - 297 l.
3. 100/60/50 - 300 l.

Sprawdź czy w miejscu gdzie ma stać baniak taki długi ci się zmieści.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

riki

jak dobrać w takim właśnie niestandardowym baniaku pokrywę oświetleniową , żeby pasowała ?

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Zobacz na allegro albo w sklepach inter. jakie są rozmiary pokryw i może wtedy dopasuj wymiary baniaka. Nie wiem co te pokrywy mają w środku już zamontowane, ale często bywa że ludzie dokładają świetlówki z uwagi że fabryczne oświetlenie jest za słabe.

p.s. albo zrób sobie sam pokrywę
Ostatnio zmieniony 2008-06-17, 12:54 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

riki

hmmm , czy wszystkie skalary wyskoczą z baniaka , który nie ma w ogóle pokrywy oświetleniowej ?

www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodk ... 03980.html

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Nie przypominam sobie żeby moje w ogóle skakały, pływały sobie wolno z prawej na lewą i na odwrót, były spokojnie nie ganiały innych rybek, raczej mało ciekawskie bardziej się interesowały sobą (parka). W sumie to nie słyszałem nigdy żeby skalar wyskoczył, gurami owszem, samica mi wyskoczyła ale tylko raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

riki pisze:hmmm , czy wszystkie skalary wyskoczą z baniaka , który nie ma w ogóle pokrywy oświetleniowej ?
Myślę, że jeśli parametry wody będą dobre, w akwarium nie będzie przerybienia i w pomieszczeniu, w którym będzie stać akwarium, będzie spokój to skalary nie będą wyskakiwać i można mieć otwarte akwarium.

riki

jakie inne ryby ( oprócz skalarów ) mogą być w akwarium zawsze otwartym , które nigdy nie wyskoczą z mojego zawsze otwartego baniaka ?

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

cmepro pisze:1. 120/60/40 - 288 l.
2. 110/60/45 - 297 l.
3. 100/60/50 - 300 l.
Zarówno dla 1 i 3 przykładu wymiaru akwaria pokrywy możesz spokojnie dostać na allegro, a ceny już od 145 zł. wzwyż.
Ale pewnie że warto zapytać na miejscu może taniej Cię to wyjdzie i na miejscu.
Ostatnio zmieniony 2008-06-17, 19:50 przez cmepro, łącznie zmieniany 2 razy.

riki

czy wysokość baniaka 70 cm . to za dużo dla skalarów ? czy 60 cm . wysokości baniaka wystarczy dla skalarów ? ja nie wiem jaką wysokość sobie wybrać u szklarza ? pozdrawiam all .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”