Nie rozumiem... Nie polecasz komuś 30 litrów a 50 już tak? Na jakiej podstawie polecasz takie akwarium akurat? Ja dla osoby początkującej poleciłbym właśnie około 200 litrów. Dla startującego 30 a 50 litrów to żadna różnica. I to i to akwarium jest zbyt małe aby przetrwało podstawowe, typowe błędy początkującego.cmepro pisze:nie ma sensu kupować 20-30 litr. Ja myślę że z 50-70 powinieneś sobie poradzić, poczytasz forum, popytasz, można ładnie je urządzić i większą obsadę ryb dać.
Wysokie akwarium to minimum 50cm. Przy litrażu, który podałeś można zrobić akwarium głębokie na 40cm i długie na caaałe 70cm. Niestety jest to stanowczo za małe akwarium dla skalarów. Bardzo proszę o przemyślenie wypowiedzi i nie powtarzanie zasłyszanych opinii bez ich rozumienia. Skalary, owszem, potrzebują wysokiego akwarium, ale przy tym muszą mieć gdzie pływać. Czyli akwarium musi być też długie, 1m to minimum. Wiedząc jak dużą rybą jest skalar, nie mierzył bym niżej niż 120cm x 60cm wysokie i 40 głębokie. To jest akwarium, w którym skalar będzie się dobrze czuł. A nie 120l.MrHotSousage pisze:ale jak chcesz 3mac ryby które wymieniłeś to potrzebne Ci akwarium wysokie tak ok. 120-140 litrów co oczywiście zależy od liczby ryb jaką chcesz mieć
Tu ta sama sprawa. 150l i 50 cm? To to krótkie akwarium jest. No i 150l dla skalarów? Dorosły skalar to duża ryba, 25 cm w obie strony! Może niektórzy koledzy zamiast nietrafnie radzić zajęliby się czytaniem, zdobywaniem najpierw wiedzy którą mogliby się dalej dzielić. Ja nie chcę nikogo zniechęcać czy też wywyższać się nad innymi ale widzę, że koledzy udzielają cennych rad co do obsady czy wymiarów zbiornika a sami wyłączają filtry w akwariach na noc...TaTaDooR pisze:112l, jesli naprade chcesz trzymac skalary to minimum wtysokosci to 50cm. optymalnie bym polecal 150l, 50cm wysokie, do tego kubelek filtracyjny, grzalka i inne bajery niezbedne do zabawy.
Bardzo się cieszę, że riki popytał chyba nie tylko tu i zdecydował się na 250l. W takim akwarium można zaczynać zabawę ze skalarami! Powodzenia!