do oceny, pomocy

nitroolo

Post autor: nitroolo »

dlatego własnie wszedlem tutaj zeby dowiedziec sie jak to zrobic..:)
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

a poza tym na pewno nie tylko ja zrobilem cos zle..kazdy jak od czegos zaczyna to cos :!: :!: :!: :!: a pozniej uczac sie poprawia i jest lepiej..a ten gosc powiedzial ze piasek moze byc tylko grubszy bo sie tworza warstwy beztlenowe i ze to zle..i doradzil pisek taki ooo...ale to nie problem zebym sie go pozbyl.. i w sumie te roslinki to jak mowilem co i jak posiadam w sklepach to kazdy mowil ze ok ok....bedzie dobrze...wiec nie da sie zrobic czegos super kiedy ktos oszukuje co nie.. :-/
Ale szukalem informacji czego potrzebuja gupiki i te rosliny odpowiadaly kryteria..jezeli mozna poprosić to chetnie sie dowiem jakie roslinki beda dla nich dobre..
Ostatnio zmieniony 2012-12-10, 22:16 przez nitroolo, łącznie zmieniany 1 raz.
gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

nitroolo pisze:dlatego własnie wszedlem tutaj zeby dowiedziec sie jak to zrobic..:)
Z tym,że szkoda że wcześniej nie pytałeś, zanim założyłeś ;-) .Napisałam Ci, jakie ryby się tutaj nie nadają..generalnie tu wszystko wymaga poprawki.
Edit:Owszem, zgodzę się z Tobą..ale tylko do pewnego stopnia.Jest na tym forum wiele osób, początkujących, którzy jednak doczytali, popytali tutaj lub na innych forach..a nie jak w gorącej wodzie kąpani polecieli do sklepu.Faktem jest,że nabijają często w butelkę i że wiele osób pracujących w sklepie nie ma podstawowej wiedzy o akwarystyce.Nie napisałam nigdzie,że roślinki nie są ok, bo owszem zarówno microzoria, jak i gałęzatka nadają się dla początkujących akwarystów, pisałam,że nie sadzi się ich w podłożu.Także w tym momencie nie jest najważniejszą sprawą owa roślinność,a dojrzewanie zbiornika..chodzi o problemy z tym związane:patrz-cykl azotowy w akwarium.Powinieneś się z tym zapoznać, uszczuplić ilość rybek i zostawić te, które się będą nadawały, podmienić wodę, dać bakterie nitryfikacyjne...czytaj o tym ;-).
Ostatnio zmieniony 2012-12-10, 22:59 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

nitroolo

ej no ale szukalem tych welonow i ja takich nie mam nooo...moje zlote rybki wygladaja o wiele inaczej...
gorączka sobotniej nocy

nitroolo

..generalnie tu wszystko wymaga poprawki.

wyjecie tego wszystkiego z akwarium na podloge na pewno sprawy nie polepszy....
moze jakas podpowiec co i jak zamienic...? jakis link do strony...ja chetnie poczytam...jakies zdjecia bo lubie ogladac, albo cokolwiek zeby ten stan rzeczy odwrocic... bo samo ze wszystko do wymiany mnie kompletnie nie zadawala..
gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Napisałam Ci wskazówki w powyższym poście, życzę cierpliwości, bo to po pierwsze jest ważne w akwarystyce i czytanie..zdobywanie wiedzy i zastosowanie się do niej..także spokojnie, nie nerwowo :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

nitroolo

gorączka sobotniej nocy

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Nitroolo, nie masz tam żadnych welonów (na szczęście). Te Twoje "złote rybki" to dwa mieczyki (chciaż zdjęcia niedokładne i mogą też być to molinezje żółte) i brzanka różowa najprawdopodobniej.

Mieczyki, jak podrosną powinny pójść do większego akwarium, a brzanka to ryba stadna, więc sam sobie odpowiedz co zrobić (tylko nie dokupuj do niej stada :-)).

Ponieważ zaczynasz i chcesz się uczyć, to wiele błędów można Ci wybaczyć. Generalnie to tak:

1. Podłże jest fatalne dla roślin, ale nie tylko. Także dla rybek przydennych typu kiryski, czy właśnie zbrojnik niebieski, którego masz, bo kamienie mają ostre krawędzie. Mniejszy żwirek byłby OK, nawet 2-4mm, a strefy beztlenowe byłyby bardziej prawdopodobne przy drobnym piasku, poza tym można je eliminować wrzucając np. ślimaki świderki.
Na Twoim miejscu, ponieważ jest to Twój pierwszy baniak, to zostawiłbym to podłoże. Jak załapiesz bakcyla, pooglądasz jak wyglądają akwaria innych forumowiczów, to za niedługo zrobisz restart :-)

2. Jak napisała Zafira, anubiasa i microsorium nie sadzi się w podłoże, tylko przyczepia do dekoracji (korzeń, kamień, itd) - korzenie muszą mieć światło bo tam zachodzi też fotosynteza. Popraw to. O innych roślinach się nie wypowiadam, jak Ci się rozrosną, to zobaczych jak masz je poprzesadzać. Masz jeszcze tam chyn arogatka, który z kolei nie musi byc nigdzie wsadzony. Generalnie staraj się mieć dużo roślin, ale muszą być w dobrej kondycji - nadgnite liście usuwaj. Pod podłoże wsadź kulki gliniano-torfowe, w miejsce gdzie masz lub planujesz mieć więcej roślin.

3. Nie polegaj na sklepach akwarystycznych. Czytaj dyskusje na forum, wybierz się w niedzielę na Start na giełdę akwarystyczną. Tam możesz kupić prawie wszystko i też pogadać i dowiedzieć się. Są hodowcy ryb, roślin, itd.

4. Nowo zalanym akwarium musi przejść "cykl azotowy" (poczytaj o tym), potem należy wpuszczać zwierzęta. trwa to około 3 - 4 tygodni. Można to przyspieszać, dodając bakterii nityfikacyjnych. Ty wpuściłeś ryby wcześniej, więc już za późno. Przy odrobinie sczęścia trochę odchorują i jakoś przetrwają, ale kup te bakterie i dolewaj.

5. Na Twoim miejscu pozbyłbym się tych "złotch rybek" (możesz np. wymienić się z kimś za guiki :-)) i zostawiłbym tylko gupiki i zbrojnika, choć i on jak urośnie, to będzie mu ciasno. Możesz tam dać jakieś małe kiryski na dno panda, czy pigmejki.

6. Na tym forum są posty o zakładaniu akwariów, są galerie użytkowników ze zdjęciami, więc wiedzy jest dużo.

7. Ponieważ jesteś początkujący poczytaj o:
a) filtrze, nie wyłączaj go na noc!, czyśc przy podmiankach, płucz gąbkę w podmienianej wodze, jak rośliny się rozrosną, ustaw go tak, żeby nie napowietrzał a tylko filtrował wodę, robiąc falę na powierzchni
b) podmianach wody, np. raz w tygodniu po 25%
c) oświetleniu
d) wymaganiach ryb i roślin

Jak poczytasz i będziesz miał szczegółowe pytania, to pytaj na forum.

nitroolo

Nooooo i taka odpowiedź mnie sie bardzo podoba.l..:) oczywiscie jak ttylko wroce do domu to poczytam i pomysle co i jak zrobic...ale pytac tewz pewnie bede bo to nieuniknione./.:) ale bardzo dziekuje za konklretna porade..:) :->
gorączka sobotniej nocy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”