Oderwany uchwyt od kubełka Eheim

ODPOWIEDZ
matejko81

Oderwany uchwyt od kubełka Eheim

Post autor: matejko81 »

Witam serdecznie. Ostatnio oderwałem rączkę od filtra Eheim pro 2032. Teraz chciałbym dokupić kubełek/pojemnik z rączką żeby złożyć znów filtr do kupy (zamieściłem już ogłoszenie w giełdzie). Moje pytanie natomiast wygląda następująco: Czy mogę uruchomić i używać filtra bez tej rączki? Uszczelka trzymała tak mocno, że nie mogłem otworzyć filtra, ale boje się że rozszczelni się i wypuszczę wodę z akwa lub spalę filtr. Ktoś ma doświadczenie w temacie?

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

a możesz pokazać co Ci się złamało? zrób zdjęcia.

matejko81

Obrazek

Nie wiem czy widać coś na tym zdjęciu. Zalałem kubełek na próbę i po odpaleniu górna część z wirnikiem chciała odskoczyć ale po dociśnięciu trzyma się już z pół godziny. Boje się jednak zostawić to na dłużej bez nadzoru.

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

12.50zł cena naprawy + cena dojazdu do sklepu :-)
Tu masz link do części którą musisz kupić
http://www.rybarium.pl/czesci-eheim-kol ... aczki.html
W opisie nie ma 2032 ale nie ma też 2234 i 2236 i innych eco ale te kołki są identyczne z orginalnymi.

Nie złamałeś kubełka tylko złamałeś kołek bez którego filtr się rozleci.
Następnym razem uszczelkę silikonową zwilż wodą przed złożeniem filtra.
Bez całych kołków ciśnienie wody wypchnie głowicę bo to one trzymają głowicę w kuble a teraz jest na wpych.

matejko81

Dzięki wielkie. Chyba właśnie uratowałeś mi parę złotych:) Jak przeglądałem części nie wpadłem na same kołki i myślałem ze trzeba wymieniać cały kubełek. Jeszcze raz wielkie dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”