Akwarium - pomoc w wyborze i gdzie :)

zbyszek80

Post autor: zbyszek80 »

Tak swoją drogą to dziwię się, że w Łodzi w centrum kraju gdzie największa giełda i takie grono akwarystów nie ma profesjonalnego warsztatu typowo zajmującego montażem akwariów. Coś na wzór akwarium.szczecin.pl
tam gość do jest dopiero magik. W tym temacie możecie zobaczyć więcej jego prac
http://dyskowce.info/technika/kacik-por ... iazana/60/
rasmik pisze:Mnie osobiście jeszcze odstraszają opinie negatywne tego sprzedawcy... wolę kupić od sprawdzonego szklarza :)

Dokładnie uważam tak samo, a komentarze straszne :shock:
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 17:30 przez zbyszek80, łącznie zmieniany 3 razy.

patrykss

Post autor: patrykss »

zbyszek80 pisze:Tak swoją drogą to dziwię się, że w Łodzi w centrum kraju gdzie największa giełda i takie grono akwarystów nie ma profesjonalnego warsztatu typowo zajmującego montażem akwariów. Coś na wzór akwarium.szczecin.pl
tam gość do jest dopiero magik. W tym temacie możecie zobaczyć więcej jego prac
http://dyskowce.info/technika/kacik-por ... iazana/60/
rasmik pisze:Mnie osobiście jeszcze odstraszają opinie negatywne tego sprzedawcy... wolę kupić od sprawdzonego szklarza :)

Dokładnie uważam tak samo, a komentarze straszne :shock:
No ja to podałem raczej jako przykład :) Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy idzie coś z nim utargować na Popiełuszki? I czy wszystkim podaje identyczne ceny? :)

Przecież kto pytanie ten nie błądzi nie? Po drugie jeżeli kogoś mecze swoim pisaniem - przepraszam.
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 20:06 przez patrykss, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek80

Nie wiem jaki ile masz lat i jaki jest twój status materialny ale uważam, że troszkę przesadzasz z tym wyliczaniem aby było jak najtaniej. Aby urządzić takie akwarium potrzebował będziesz ok 2,5k więc już tak nie przesadzaj oszczędnością na baniaku który jest podstawą. To czy idzie coś utargować to zapytaj szklarza. Dlaczego mieli by różnym ludziom podawać różne ceny ? Jeśli sądzisz, że może być inaczej możesz poprosić znajomych aby podzwonili i się dowiedzieli :mrgreen: Albo wyślij jakąś super lalkę może powiedzą jej mniej. Powiem ci jeszcze taką, rzecz ja nie lubię się targować z rzemieślnikami którzy wykonują dla mnie jakąś pracę. Co innego z handlowcem o gotowy produkt.

patrykss

Faktycznie tutaj masz sporo racji :) Dzięki za wszystko pora się wybrać do nich :)

Pozdrawiam!

zbyszek80

@patrykss byłeś na giełdzie oglądałeś akwaria, kupiłeś coś ? Zamówiłeś u szklarza ?

patrykss

zbyszek80 pisze:@patrykss byłeś na giełdzie oglądałeś akwaria, kupiłeś coś ? Zamówiłeś u szklarza ?
Wylądowałem w szpitalu :) Ale postanowiłem zamówić u szklarza na Popiełuszki :) Aczkolwiek akwarium trochę zmalało bo ostateczny wybór to 120x40x50 :) Tylko, że chyba z szkła 10mm bo chciałbym bez wzmocnień a chyba 10mm wystarczy w tym rozmiarze? :)

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Powinno dać radę. Sam będę u Krzycha zamawiać ale 120x50x40-45h OW.
Ostatnio zmieniony 2014-01-13, 16:47 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

patrykss

A jeszcze jedno pytanie myślałem by dno zrobić 8mm a ściany 10mm dobre rozwiązanie? :)

Pabian

Post autor: Pabian »

patrykss pisze:A jeszcze jedno pytanie myślałem by dno zrobić 8mm a ściany 10mm dobre rozwiązanie? :)

Czytając ten wątek , doszedłem do wniosku ,że chcesz mieć super jakościowo akwarium , bardzo tanio . Tak się nie da ....to po pierwsze . Po drugie jak będziesz oszczędzał na szkle to możesz póżniej żałować i bedzie wtedy bek i zgrzytanie zębami . Zrozum kolego że akwarystyka to nie jest tanie hobby i jak Cię nie stać , albo chcesz przesadnie oszczedzać , to sobie odpuść ......rybki też będziesz karmił co tydzień żeby było taniej?
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać
PS. Ze szkła 8 mm też taki zbiornik wytrzyma , choć jest to już dolna granica ....ale nie o to chodzi , tylko o Twoje podejście do tematu

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ja tez nie bardzo rozumiem autora wątku. Jeżeli to akwarium ma być jednym z ważniejszych elementów dekoracyjnych domu i ma wyglądać jak w linku, który podałeś wcześniej http://forum.budujemydom.pl/?act=attach ... st&id=3496 ,
to dlaczego iść ma taniznę i dziadostwo? Przecież to nie ma być jakiś baniak tarliskowy, który będzie stal w piwnicy. To już lepiej poczekać jakiś czas, odłożyć kasę i zainwestować w baniak.

patrykss

W odpowiedzi na wasze wypowiedzi, być może macie po analizie tego tematu takie a nie inne zdanie, jest jednak ono naprawdę mylne! :) Wracając do sedna, zauważcie, że chcę grubszą szybę niż zaproponował mi Pan Michał z sklepu na Popiełuszki. Idąc dalej pytając o cieńszą szybę u dołu zasugerowałem się czytając na jakimś forum/stronie, że tak jest lepiej dla akwarium nie było napisane czemu, dlatego też zapytałem. Zauważcie, że po waszych sugeracjach zdecydowałem się na porządnego i sprawdzonego szklarza. Akurat o zwierzęta dbam jak mało kto :) Możecie wierzyć albo nie, jednak u mnie nikt głodny na pewno nie chodzi :) - wiem wiem to co napisałeś to ironia do moich powyższych wypowiedzi. I wiem, jakie skutki są oszczędności dlatego staram się myśleć już tylko racjonalnie podchodząc do tematu. I odnosząc się do moich wypowiedzi być może gdzieś nie wyraziłem prawidłowo tego co myślę, za co przepraszam. Jednak jestem poważnym człowiekiem i odpowiedzialnym.

Pozdrawiam :)

norbix

Post autor: norbix »

Witam może ja też wtrącę swoje 5 groszy,zgadzam się w 100% z Pabianem na szkiełku nie ma co oszczędzać,sam ostatnio kupowałem 288L 120X40X60h i kupowałem z szyby 10mm a jakbym zamówił z 12mm też bym nie żałował,co do autora wątku to chciał akwarium pod zabudowę sam kupowałem na Więckowskiego 7 i osobiście widziałem to 140x37x70h i pod zabudowę w sam raz,żeby nie brak miejsca to sam bym je brał,cenowo taka sama cena co za moje i 2 lata gwarancji na szczelność.P.s można taniej używkę (tylko czy będzie szczelne?)pozdrawiam

patrykss

Tak gdyby kogoś interesowało przedstawię cennik na Popiełuszki:
120x40x50 -220zł szkło 8mm
120x50x50 -275zł szkło 8mm
130x40x50 -286zł szkło 8mm
130x50x50 -406zł szkło 10mm
140x50x50 -430zł szkło 10mm
140x37x71 -480zł szkło 10mm

120x40x50 -320zł szkło 10mm

Ja jednak postanowiłem zakupić: 120x40x50 ale ze szkła 10mm koszt to tylko 320zł :) A Pan Michał uporczywie uważał, że szkoda na szkło 10mm i lepsze będzie 8mm, jednak ze względu na mój plan ulokowania wybrałem 10mm bez wzmocnień :)

Do wyboru mamy tak jak już wcześniej kolega napisał silikon bezbarwny bądź czarny - cena nie ulega zmianie, jednak na białym często zbierają się glony itp :)

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 2014-01-15, 13:54 przez patrykss, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

patrykss pisze:jednak na białym często zbierają się glony itp :)
wydaje mi się, że na jednym i drugim glony "zbierają" się z taką samą częstotliwością, tylko pewnie na czarnym mniej widać :-)

patrykss

wojtekr pisze:
patrykss pisze:jednak na białym często zbierają się glony itp :)
wydaje mi się, że na jednym i drugim glony "zbierają" się z taką samą częstotliwością, tylko pewnie na czarnym mniej widać :-)
Zacytowałem słowa :) Być może o to chodziło :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”