Filtr Eheim 2224 i zabezpieczenie przed zalaniem

ODPOWIEDZ
tomsoul

Filtr Eheim 2224 i zabezpieczenie przed zalaniem

Post autor: tomsoul »

Cześć

Posiadam filtr Eheim 2224. Jest to kubełek. Mam pytanie. Bo węże od tego filtra są mocowane na zasadzie nasadzenia/nałożenia węża na rurke. Bez żadnych zabezpieczeń. Czy pod ciśnieniem wody nie wypadnie? No bo jak miałem starego tetre bodajże ex700 to tam było takie zabezpieczenie żeby wąż nie wyleciał a w obecnym moim Eheimie tego nie ma. Nie musze się martwić?

zbyszek80

Post autor: zbyszek80 »

To załóż jakieś opaski zaciskowe choćby plastikowe. Inie będziesz musiał się martwić.

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

Odrazu mowie, ze nigdy nie mialem do czynienia z filtrem, ale jesli sie boisz to zaloz opaski zaciskowe, najlepiej te metalowe.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Bez obaw, nic nie będzie wyciekało, kapało, czy ciekło... No chyba, że węże będą nieoryginalne lub jakieś rurki o mniejszym przekroju zewnętrznym zainstalujesz ;-) Wówczas to, jak napisali koledzy opaski będą przydatne :-)

tomsoul

Post autor: tomsoul »

Filtr jest oryginalny eheima, wężę też i rurki też. Zmartwiłem się dlatego że eheim to jedna z najlepszych firm produkujących filtry i wydawało mi się to małym niedopatrzeniem w fazie projektowania. Ale skoro mówicie że nie wypadnie to znaczy że nie wypadnie :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Spoko...sam używam taki filterek od ponad dwóch lat i jest oki...z tym, że oryginalne rurki zamieniłem na szklane od Tomka (temat jest nawet na forum odnośnie jego rurek). ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”