Akwarium - pomoc w wyborze i gdzie :)
Wiesz jak tam jakimś specem nie jestem ale swoją wiedzę opieram na tym co dowiedziałem się od bardziej wtajemniczonych ode mnie. Markowe (firmowe) akwaria z reguły mają jakąś nalepkę itp Zresztą są z gwarancją
więc na pewno poznasz producenta.
Wiem, że wromaki mają za krótkie wzmocnienia wzdłużne w 240 przy długości 120cm wklejają chyba 95cm, nie wiem jak z szerokością. Ale nie powinno być mniej niż 100cm możesz na giełdzie zmierzyć miarką, czym dłuższe tym lepsze. I ok 6cm szerokości.
Więc dlatego robiąc u szklarza możesz sobie poprosić o takie jakie chcesz.
Ale skoro chłopaki piszą, że robią na Popiełuszki i borą po kilka baniaków kolejno i nikt nie pisze, że komuś pękają tzn, że robi to dobrze i montuje odpowiednie wzmocnienia. Przecież możesz zadzwonić zapytać jak robi i wszystkiego się dowiesz.

Wiem, że wromaki mają za krótkie wzmocnienia wzdłużne w 240 przy długości 120cm wklejają chyba 95cm, nie wiem jak z szerokością. Ale nie powinno być mniej niż 100cm możesz na giełdzie zmierzyć miarką, czym dłuższe tym lepsze. I ok 6cm szerokości.
Więc dlatego robiąc u szklarza możesz sobie poprosić o takie jakie chcesz.
Ale skoro chłopaki piszą, że robią na Popiełuszki i borą po kilka baniaków kolejno i nikt nie pisze, że komuś pękają tzn, że robi to dobrze i montuje odpowiednie wzmocnienia. Przecież możesz zadzwonić zapytać jak robi i wszystkiego się dowiesz.
szkło mam 10 mm. a ubezpieczyłem się całościowo i od zalania z powodu rozszczelnienia akwarium też :) Można tez wykupić jakieś OC na wypadek stłuczenia szkła przez dzieciaki.
Raz już korzystałem z ów ubezpieczenia jak zapomniałem wyłączyć filtra RO i zamiast do bańki wlewałem wodę do kuchni sąsiada :D po 3 dniach sąsiad miał kasę na koncie a ja mam spokój :)
Raz już korzystałem z ów ubezpieczenia jak zapomniałem wyłączyć filtra RO i zamiast do bańki wlewałem wodę do kuchni sąsiada :D po 3 dniach sąsiad miał kasę na koncie a ja mam spokój :)
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 12:19 przez rasmik, łącznie zmieniany 1 raz.
Na popiełuszki z silikonem bezbarwnym(powiedział, że nie ma różnicy jaki kolor silikonu), szyba 10mm:
140x50x50 - 440
130x50x50 - 400
Chyba powiedział dośc drogo w szczególności, że w owych cenach ten użytkownik:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=21488705
Zaproponował:
140x50x50 - 450
130x50x50 - 410
Ale z 12mm i z przesyłką gratis, natomiast 10mm:
140x50x50 - 350
130x50x50 - 310
I teraz się zastanawiam, skoro nie wykonuje tak świetnie to czy warto u niego kupować bo cenowo nie jest przynajmniej podług tego tanio? :)
140x50x50 - 440
130x50x50 - 400
Chyba powiedział dośc drogo w szczególności, że w owych cenach ten użytkownik:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=21488705
Zaproponował:
140x50x50 - 450
130x50x50 - 410
Ale z 12mm i z przesyłką gratis, natomiast 10mm:
140x50x50 - 350
130x50x50 - 310
I teraz się zastanawiam, skoro nie wykonuje tak świetnie to czy warto u niego kupować bo cenowo nie jest przynajmniej podług tego tanio? :)
A czy ten sprzedawca z allegro powiedział Ci od jakiej producenta kupuje swoje akwaria? Z tego co czytałem to oni nie produkują tylko kupują od jakiejś firmy... nie zdziwiłbym się jak to są szkła Wromak, cena by się nawet zgadzała :)
Nie ma co czasem oszczędzać tych powiedzmy 50 zł by później mieć jakieś niespodzianki niemiłe.
Nie ma co czasem oszczędzać tych powiedzmy 50 zł by później mieć jakieś niespodzianki niemiłe.
Rasmik ale z jakością tego z Popiełuszki też różne opinie, a na dodatek wbrew temu co tu pisaliście to chyba nie jest tanio? Szczególnie, że ktoś napisał tutaj na forum, że na giełdzie można znaleźć solidne poniżej 1zł za litr :)
325l = 130x50x50 = około 325zł
350l = 140x50x50 = około 350zł
Różnica 100zł :)
325l = 130x50x50 = około 325zł
350l = 140x50x50 = około 350zł
Różnica 100zł :)
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 17:00 przez patrykss, łącznie zmieniany 2 razy.
Patrykss ja jestem marudny ale ty jesteś lepszy ode mnie. Ceny wydają się ok, porównałeś ceny tych samych grubości szyby ?
Idź na giełdę i sobie pooglądasz jak wyglądają, facet z Popiełuszki też podobno wystawiał na giełdzie zapytaj go czy można zobaczyć jego akwaria. Pójdziesz pooglądasz spodoba ci się któreś to kupisz, jak nie to kupisz te z allegro które widzisz na zdjęciu.
Jeśli facet zrobił by ci takie które raziło by niedbałością zawsze możesz nie odbierać to chyba lepiej jak odsyłać. Ja bym brał na miejscu i nie kombinował.
Idź na giełdę i sobie pooglądasz jak wyglądają, facet z Popiełuszki też podobno wystawiał na giełdzie zapytaj go czy można zobaczyć jego akwaria. Pójdziesz pooglądasz spodoba ci się któreś to kupisz, jak nie to kupisz te z allegro które widzisz na zdjęciu.
Jeśli facet zrobił by ci takie które raziło by niedbałością zawsze możesz nie odbierać to chyba lepiej jak odsyłać. Ja bym brał na miejscu i nie kombinował.
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 17:11 przez zbyszek80, łącznie zmieniany 1 raz.
Niektórzy twierdzą, że akwarystyka to hobby extremale :) I dlatego wolę kupić szkło od kogoś sprawdzonego, a szklarz z Popiełuszki dla mnie takim jest.
Wybór zawsze jest po stronie kupującego i to on poniesie wszystkie koszta w razie jakiś problemów... wolę mieć nawet brzydziej sklejone szkło ale pewnie, niż super wyglądający baniak który nie da mi spokoju czy przypadkiem coś nie puści...
negatywne opinie na temat szklarza z Popiełuszki tyczą tylko estetyki a nie trwałości jego wyrobów...
Wybór zawsze jest po stronie kupującego i to on poniesie wszystkie koszta w razie jakiś problemów... wolę mieć nawet brzydziej sklejone szkło ale pewnie, niż super wyglądający baniak który nie da mi spokoju czy przypadkiem coś nie puści...
negatywne opinie na temat szklarza z Popiełuszki tyczą tylko estetyki a nie trwałości jego wyrobów...