Jakie podłoże

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Prospero pisze:
Zafira pisze:Prospero...dzięki za zaszufladkowanie mnie do określonej kategorii , to jest Twój punkt widzenia .
W sumie masz rację bo Twoje zielone to dopiero połowa ogrodów jakie tworzysz. Przepraszam za niedowartościowanie ale zwykle podziwiam nie wystroje Twoich baniaków a kondycje roślin stąd ta niepełna opinia. :->
Dziękuję za zrozumienie :-).

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Prospero,troche to wszystko zbyt bajkowo opisales,co by wyszlo ma ktoras ze stron negatywnie,a to juz dalece niegrzeczne.
Masz bardzo ladnego henia,piekna kopula.
Tylko widzisz ja dostrzegam pewne wazne cechy,tego niby nie xasadzonego henia w podlozu w tym zbiorniku.
Mianowicie "gola" jest tylko jedna sadzonka.
Ja widze,ze kopula z henka utworzona jest rowniez x innych sadzonek przy skalach w ktorych jest substrat.
Widac,to na zdjeciach,jak i na zywo rowniez dobrze,to widzialem.
A teraz zetnij sobie ta kopulke do wartosci takiej jak w momencie drugiego tygodnia zbiornika.

A dla tych co nadal nie roxumieja przykladu hemiantusa,tlumacze,ze to dla wyniku przykladu/odniesienia wymagajacej roslinki co o kabombie bym nie powiedzial.
Bo jesli kabomba jest wymagajaca roslina,to hemianthus hiper hajper jest wymagajacy :-)

No ale dyskusja jest dobra,bo wiem teraz,ze "haj-teki" bedziemy teraz stawiac na zwirkach,bo sie okazuje,ze te wszystkie aktywne podloza sa zbyteczne.
Albo nie sypmy nawet zwiru...tu mi sie przypomnial temat roslin w koszyczkach.
Temat bardzo glosny,ze tak nie wolno.
No jak nie wolno jak nawet nam roslinki pieknie na kamieniach rosna.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Lukiki pisze:Ja widze,ze kopula z henka utworzona jest rowniez x innych sadzonek przy skalach w ktorych jest substrat.
Łukasz, tu akurat muszę Ci napisać, że źle widzisz. Nic co jest na skale nie wrosło w podłoże i odwrotnie. Heńka można bez problemu podnieść bez szkody dla roślin w podłożu (bez ich wyrywania). On tak opada i już. Wiem bo sprawdzałem chociażby dlatego, że w wolnej chwili robi to wypad właśnie przez swoją objętość i zostanie tam mała kępka. Druga sprawa to taka, że nie miałem zamiaru nikogo tutaj atakować i sorrki jak poczułeś się urażony.

Co do podłoży to ja jestem zwolennikiem ado-podobnych (Amazonia i ProSoil) ze względu na ich wyrozumiałość w stosunku do akwarysty.

BTW. O jakiej stronie myślałeś? Myślałem, że my wszyscy tutaj to prawie jak jedna "rodzina" :lol: Nie jestem za Tobą a tym bardziej przeciwko :-D uważam, że trzeba sobie pomagać i już.
Ostatnio zmieniony 2013-03-04, 00:49 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:Ja widze,ze...
Jak zwykle widzisz to, co inni nie widzą...nasz dar jednym słowem.
Lukiki pisze:A dla tych co nadal nie roxumieja przykladu hemiantusa,tlumacze,ze to dla wyniku przykladu/odniesienia wymagajacej roslinki co o kabombie bym nie powiedzial.
Więc posadź kilka gałązek u siebie w akwa i niech wygląda, jak piękna jodłowa choinka a nie, jak świerkowy chojak z 5cio centymetrowymi międzywęźlami...udowodnij to sobie samemu, bo tak wygląda rzeczywistość z tą niby niewymagającą rośliną...
Lukiki pisze:No ale dyskusja jest dobra,bo wiem teraz,ze "haj-teki" bedziemy teraz stawiac na zwirkach,bo sie okazuje,ze te wszystkie aktywne podloza sa zbyteczne.
A to Twoja nowa teoria? Bo ja bynajmniej w swej wypowiedzi nie użyłem takich stwierdzeń...No ale skoro tego typu akwaria mają być prostsze w obsłudze to do dzieła, pokaż na co Cię stać, na ile Twa akwarystyczna wiedza sprzed 20 lat zda egzamin w dzisiejszych czasach...na żwirku. :mrgreen:

Lukiki

Oki prospero przeciez nie mam zamiaru sie klocic z Toba,po prostu chodzilo mi o te dodatkowe sadzonki wetkniete pomiedzy skaly miedzy ktorymi widoczny jest substrat.
Mi goly heniek miedzy skalami bez podloza rosl zdrowo najdluzej jakies 1,5 miesiaca,potem juz widac bylo,ze czegos mu brakuje.
Jak wiadomo wiekszosc roslin odzywia sie nie po przez korzenie,ale rosliny typu henka ladniej wygladaja jak sa zasadzone w dobrym podlozu.
I dla takich roslin dla ich lepszego ukorxeniania sie sa specjalne wersje podlozy ( powder )

Ten Twoj heniek w podlozu bardziej mi sie podoba niz ten z kopuly.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Lukiki

krzych0062, ja juz Ci kiedys xwracalem uwage na Twoj styl pisania,a mianowicie...uwielbiasx bronic sie cytujac caly czas i wyrywac z kontekstu.
Masz mnie za idiote?
Wiec mowie Ci ponownie raz jeszcze,jak chcesz ze mna dyskutowac,to nie prowadz rozmowy w ten sposob.

Co do zwirku,to nie jest to moja teoria,Ty tego wyraznie oczywiscie tez nie napisales,ale poteafie czytac jak,to sie mowi "miedzy wierszami".
Po prostu po prxecxyraniu Twego postu moxna odnies takie wrazenie.
Wiec da sie zauwazyc Twoje nie precyxyjne,dwuznacxne odpowiedxi.

I nie pisz o jakis bredniach,bo to nie ladnie.
Co do przeszlosci akwarystycznej tej 20 lat temu czy tez wiedxy,to jaka ja mam miec skoro mialem lat 12?

A co Ty w kabombie o miedzywezlach tak wyskoczyles,przeciez to tyczy sie kazdych prawie lodygowcow.
No jak juz temat kabomby tak wertowany,to cxemu to roslinke poleca sie poczatkujacym?

I jeszcze jedno,co ma utrxymanie rosliny do miedzywezli Krzysiek?
Przeciez cxy bedzie miala krotkie,czy dlugie,to mie ma,to nic wspolnego z jej kondycja i nie bedxie nic o niej swiadcxyc,ze zaraz zgnije,czy tez nie.
Filmy

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Łukasz, wiem o którą część Ci chodzi i muszę Cię zmartwić ale tam już dawno tego nie ma... padło przez brak światła więc to wymiotłem :) i gdybyś poświecił tam latarką zobaczyłbyś, że zrobił się z tego niezły "tunel". Postaram się zrobić odpowiednia fotkę i zaprezentuję to na forum.

Co do żwirku to uważam, że gdybym miał 100% piasku czy innego żwirku a nie Amazonię to za przeproszeniem "gówno" by mi tam urosło... wprawdzie ja przyjąłem zasadę, że azot, fosfor czy żelazo utrzymuję na niewykrywalnym przez testy kropelkowe poziomie co nie oznacza, że wcale ich tam nie ma. Dozuję sporo CO2 i świecę sporym światłem a mimo to rośliny zielone rosną a glonów praktycznie (szyby czyste) nie widać jedynie co ostatnio ciut na kamieniach. Wcześniej przez długi czas wyglądało to za sterylnie. Byłbym zapomniał... nawożę praktycznie tylko i wyłącznie kapsułkami do podłoża.

Wracając do tematu... i porady dla autora tematu. Proponuję mu kupić zamiast żwirku jakiś substrat niech to będzie np. ProSoil bo nawet przy słabym oświetleniu nic złego się z baniakiem dziać nie będzie a rośliny mimo wszystko to docenią. Mało tego... przy niewielkim oświetleniu nawet może nie wiedzieć co to jest glon i mieć naprawdę zielone rośliny.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Prospero pisze:Wracając do tematu... i porady dla autora tematu. Proponuję mu kupić zamiast żwirku jakiś substrat niech to będzie np. ProSoil bo nawet przy słabym oświetleniu nic złego się z baniakiem dziać nie będzie a rośliny mimo wszystko to docenią. Mało tego... przy niewielkim oświetleniu nawet może nie wiedzieć co to jest glon i mieć naprawdę zielone rośliny.
W pełni sie pod tym podpisuję i nie ma co toczyc dalej tej dyskusji bo znowu kolejne brednie bede głosił :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Ale o czym Lukiki piszesz? Jakie czytanie między wierszami, jakie cytowanie wyrwane z kontekstu, jaka obrona? Podałeś konkretne gatunki roślin, konkretne rodzaje podłoża to i otrzymałeś konkretne cytaty i konkretne odpowiedzi...Po co doszukujesz się jakiegoś drugiego dna, skoro me wypowiedzi są jednoznaczne?! To jest konkretna polemika. Czy aby wyjaśnić choćby wygląd kabomby to mam zacytować cały Twój post? :shock: Co do polecanego podłoża to bywa z tym różnie, zależne jest od wielu czynników. Gdy polecam substraty dedykowane roślinom musi to być poparte choćby i wiedzą pytającego, warunkom jakie chce stworzyć w akwa. A polecam substraty również choćby też z racji, że mam XXI wiek, wiedz akwarystyczna jest dalece posunięta, jest internet i fora, gdzie zawsze można wołać o pomoc. Kiedyś tego nie było, więc i królował żwirek...A i dziś można na tym żwirku wyczarować piękne akwa, tylko trzeba chcieć i znać potrzeby roślin i umieć temu podołać.

Lukiki

Ja proponuje na przyszlosc nie budowania dyskusji miedzy nami,bo nigdy sie nie dogadamy.
Cenie sobie spokuj,a Twe rozmowy przyspieszaja mi tetno,a nie chce sie wiecej wk.....c,bo bede kiedys wkoncu musial odpowiednio moje zdenerwowanie rozladowac.

Przepraszam zo O.T.
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

No właśnie...skoro takie masz podejście to trudno jest się z Tobą dogadać. A i ja też potrafię być w takim stanie, więc daruj sobie takie pisanie, bo nie robi to żadnego wrażenia...

lotos#09

Post autor: lotos#09 »

Aqua substrate Ready to use do akwarium czy można sypać na żwir czy lepiej pod bo słyszałem rożne wersie a właśnie go zakupiłem i chce posadzić rośliny i czy do tego sa jakieś przeciwwskazania co do rybek , chodzi mi o to czy kupując małe np. Kiryski nie zamula mi dna mam f Filtr wewnętrzny Unifilter UV Power 750 z diodami UV - niszczy glony - do
akwarium 200-300l
pojemność mojego baniaczka to 110 litrów.
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”