Sklep 31 grudnia

ODPOWIEDZ
Wojtulson

Sklep 31 grudnia

Post autor: Wojtulson »

Witajcie,

Potrzebuję pilnej pomocy. Właśnie padł mi filtr Eheim 2213. Pracuje głośno jak traktor i ledwie pompuje wodę. Obejrzałem wnętrzności i wszystko niby OK, żadnych uszkodzeń, ukruszeń itp.

Nie wiecie czy jutro 31 grudnia jest czynne Rybarium?

Mam nadzieję, że ktoś kompetentny u nich spojrzy na mój sprzęt i powie co trzeba wymienić no i oby mieli to na stanie.

A w razie potrzeby jaki podobny filtr mógłbym kupić. Mam akwarium 84L i jestem początkujący więc będę wdzięczny za pomoc. Może jakąś Tetre tylko który model.

Proszę, pomóżcie.

Pabian

Post autor: Pabian »

Może Ci się zwyczajnie zapowietrzył . Włączałeś go ponownie po przeglądzie ?

krzysiek8117

Witam

Post autor: krzysiek8117 »

Obejrzyj dobrze wirnik często odrywa się (odkleja) od trzpienia na którym jest zamontowany i daje podobne objawy.

Wojtulson

Post autor: Wojtulson »

Zgadza się.

Ja przejrzałem wszystkie części i wyglądały na całe. Tylko nie pomyślałem że magnes musi być przytwierdzony do tej plastikowej białej tulei.

W sklepie oczywiście jak na złość nie było części do 2213 a pan z obsługi powiedział, że tych dwóch części nie da się dobrze skleić.

Na szczęście, jak na razie, kropelka daje radę i ładnie trzyma.

Przy czym filtr jest nadal za głośny. Miałem tak od nowości więc była to wada fabryczna i teraz po prostu dała o sobie znać poważną awarią.

Tak czy siak zamówiłem nowy wirnik i mam nadzieję, że po wymianie filtr będzie chodził bezgłośnie.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Wojtulson pisze:Przy czym filtr jest nadal za głośny.
Na ośkę wirnika daj odrobinę smaru silikonowego...powinno pomóc a tym samym filtr będzie pracował równo i bez dodatkowego hałasu ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”