Witam wszystkich!
Mam akwarium 100x40x40.
Chciałbym hodować:
1. Gurami mozaikowe 1+2/3
2. Tęczanki neonowe 6/7
3. Zastanawiam się nad ławicą tylko nie wiem jaką na pewno coś z biotopu azjatyckiego i najlepiej jakby rybki były jak najmniejsze 2/3.5 cm, a przede wszystkim chciałbym aby pływały wzdłuż akwarium w jednym szyku może coś polecicie?
4. Żółta ampularia ( będzie zjadać rośliny?)
5. Piskorki tylko nie wiem w jakich ilościach (będzie je za dnia widać jak żerują)?
Zbiornik będzie gęsto obsadzony roślinnością głównie chce zrobić pod gurami czyli jakaś trawka, roślinki pływające itp. Nie chciałbym mieć przerybienia dlatego potrzebuje kilku rad czy taka obsada będzie fajnie wyglądać i nie będzie zupy rybnej? Jak coś to korekta. No dobra to teraz jakie jeszcze parametry ustawić i jak je można z regulować? Chciałbym aby rybki zachowywały się jak najbardziej naturalnie. Niedługo będę znał swoje parametry więc jak coś to napiszę.
Pozdrawiam :)
160 L Azja
Teczanki zawsze mi sie kojarzyly z Australia, nawet jak wystepuja w Azji
Piskorki mam u siebie w ilosci 10+ i dopiero wtedy je widac
Razbory klinowe i labirynty to ladne i ciekawe polaczenie
moze zamiast Gurami dasz Wielkopletwy??
mozna dac Betta unimaculata lub cos z tej rodziny
jezeli masz co potem zrobic z doroslymi (czytaj: podac dalej) to mozna wpuscic nawet 10 sztuk mlodych ryb (mowa o labiryntach, procz Betta splendens) potem wyklaruje sie dominujacy samiec i kilka lub nawet jedna samica, ktorej on da zyc
przy mlodych wszystkich rybach mozna zaczac od
!do 10 labiryntow w zaleznosci od gatunku
30 w lawicy
20 piskorkach
podloze obowiazkowo piasek, krypcie, nurznce na tyl, pistia, introdukowane limnobium bardzo rozpowszechnione w Azji, Microzoria wszelkiego typu, z mchow do cieplejszych zbiornikow polecam Flame i Zdrojka
kryjowki z korzeni i skal obowiazkowe!
aha no i parametry
miekka i kwasna woda, zbadaj podloze czy nie zatwardza wody, torf pod piaskiem i podmiany na przesacz torfowy mile widziane
najlepiej jak ph wyjdzie kolo 6 -6,5 a twardosci im blizej 0 tym lepiej
Piskorki mam u siebie w ilosci 10+ i dopiero wtedy je widac
Razbory klinowe i labirynty to ladne i ciekawe polaczenie
moze zamiast Gurami dasz Wielkopletwy??
mozna dac Betta unimaculata lub cos z tej rodziny
jezeli masz co potem zrobic z doroslymi (czytaj: podac dalej) to mozna wpuscic nawet 10 sztuk mlodych ryb (mowa o labiryntach, procz Betta splendens) potem wyklaruje sie dominujacy samiec i kilka lub nawet jedna samica, ktorej on da zyc
przy mlodych wszystkich rybach mozna zaczac od
!do 10 labiryntow w zaleznosci od gatunku
30 w lawicy
20 piskorkach
podloze obowiazkowo piasek, krypcie, nurznce na tyl, pistia, introdukowane limnobium bardzo rozpowszechnione w Azji, Microzoria wszelkiego typu, z mchow do cieplejszych zbiornikow polecam Flame i Zdrojka
kryjowki z korzeni i skal obowiazkowe!
aha no i parametry
miekka i kwasna woda, zbadaj podloze czy nie zatwardza wody, torf pod piaskiem i podmiany na przesacz torfowy mile widziane
najlepiej jak ph wyjdzie kolo 6 -6,5 a twardosci im blizej 0 tym lepiej
Co by tu napisać... 

-