Podaj dokładnie co ma wchodzić w te 150zł,bo tak się składa że mam hodowlę ponad 12 lat i jakoś ciągle dokładam regały i osprzęt do nich i nijak mi nie wychodzi taka kwota
Mam w akwariach ok 200 pracujących głowic i wyobraź sobie że 70% to stare 10 letnie "szuty" i na razie 2 szt mi się spaliły,reszta to atmany które są nieco bardziej prądożerne ale niezawodne i tanie (w necie po 24zł-na pewno w hurcie taniej)Ponieważ znam ok 90% hodowli w łodzi i nie tylko - na każdej z nich widzę te same głowice - więc nie bardzo wiem co masz na myśli że
Co innego jest brać udział w dyskusjach i spostrzeżeniach hobbystów jakich jest tu przeważająca część ,a co innego rozmawiać o hodowlipirania pisze:ktoś kto planuje hodowlę na dłuższą metę nie bawi się w głowice za 20 zł sztuka która może działać zarówno dzień jak i 10 lat
Już samo Twoje stwierdzenie
jest błędne ponieważ jest wręcz odwrotniepirania pisze:poza tym ktoś kto planuje hodowlę na dłuższą metę nie bawi się w głowice za 20 zł sztuka
Zakładając hodowlę trzeba zrobić kalkulację kiedy i czy w ogóle nakład się zwróci - w Twojej wersji potrwało by to parę ładnych lat albo i dłużej biorąc pod uwagę że dzisiaj wolno przebiega proces "stałego odbiorcy",a rozruch hodowli jest najtrudniejszy
Dlatego właśnie napisałem że tylko stare i najprostsze metody są najlepsze równie dobrze mogłeś do kosztów dodać sterowanie komputerowe na każdy akwa
Wyposażenie jednego akwa :
głowica atman 24,00 zł
gąbka 12 + (ta duża) 5,00 zł
wężyk 1m 0,80 zł
kamień nap. (duży) 0,50 zł
grzałka (opcja) 25,00 zł
Razem 55,30 zł
Gwarantuje że większość hodowców (nie importerów ) ma takie i tylko takie wyposażenie (zazwyczaj bez grzałek - central )
Przy 100zbiornikach 300l powinny chodzić dwie pompy napowietrzajace cena szt to 340zł
Jedyne co mogę jeszcze poradzić początkującemu hodowcy to żeby przemyślał temat zakładania od razu 100 zb. 300l. Jedna osoba nie da rady ,a dwie będą miały pełne rece roboty
Jeżeli kolega pirania dalej upiera sie przy swoim prześlę fotki hodowli(mogę też kolegów

Pozdro.