Zalożenie hodowli

Awatar użytkownika
GLONCIO

Post autor: GLONCIO »

quote="pirania"]170 zł osprzętu do każdego akwa jest normalną koleja rzeczy mówiąc o litrazu 180-200L[/quote]

Podaj dokładnie co ma wchodzić w te 150zł,bo tak się składa że mam hodowlę ponad 12 lat i jakoś ciągle dokładam regały i osprzęt do nich i nijak mi nie wychodzi taka kwota
Mam w akwariach ok 200 pracujących głowic i wyobraź sobie że 70% to stare 10 letnie "szuty" i na razie 2 szt mi się spaliły,reszta to atmany które są nieco bardziej prądożerne ale niezawodne i tanie (w necie po 24zł-na pewno w hurcie taniej)Ponieważ znam ok 90% hodowli w łodzi i nie tylko - na każdej z nich widzę te same głowice - więc nie bardzo wiem co masz na myśli że
pirania pisze:ktoś kto planuje hodowlę na dłuższą metę nie bawi się w głowice za 20 zł sztuka która może działać zarówno dzień jak i 10 lat
Co innego jest brać udział w dyskusjach i spostrzeżeniach hobbystów jakich jest tu przeważająca część ,a co innego rozmawiać o hodowli
Już samo Twoje stwierdzenie
pirania pisze:poza tym ktoś kto planuje hodowlę na dłuższą metę nie bawi się w głowice za 20 zł sztuka
jest błędne ponieważ jest wręcz odwrotnie
Zakładając hodowlę trzeba zrobić kalkulację kiedy i czy w ogóle nakład się zwróci - w Twojej wersji potrwało by to parę ładnych lat albo i dłużej biorąc pod uwagę że dzisiaj wolno przebiega proces "stałego odbiorcy",a rozruch hodowli jest najtrudniejszy
Dlatego właśnie napisałem że tylko stare i najprostsze metody są najlepsze równie dobrze mogłeś do kosztów dodać sterowanie komputerowe na każdy akwa
Wyposażenie jednego akwa :
głowica atman 24,00 zł
gąbka 12 + (ta duża) 5,00 zł
wężyk 1m 0,80 zł
kamień nap. (duży) 0,50 zł
grzałka (opcja) 25,00 zł

Razem 55,30 zł

Gwarantuje że większość hodowców (nie importerów ) ma takie i tylko takie wyposażenie (zazwyczaj bez grzałek - central )
Przy 100zbiornikach 300l powinny chodzić dwie pompy napowietrzajace cena szt to 340zł
Jedyne co mogę jeszcze poradzić początkującemu hodowcy to żeby przemyślał temat zakładania od razu 100 zb. 300l. Jedna osoba nie da rady ,a dwie będą miały pełne rece roboty
Jeżeli kolega pirania dalej upiera sie przy swoim prześlę fotki hodowli(mogę też kolegów ;-) żeby zobaczył jak to wygląda bo sam chyba siędzi w krewetkach a to duża różnica

Pozdro.
NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

pirania

Post autor: pirania »

obecnie nie mam już hodowli jako takiej,przynajmniej nie z niej się utrzymuje (16 zbiorników trudno nazwać hodowla ,prawda przeszedłem na krewecie z racji "rynku" jaki się otworzył (podaż/popyt) ale i tak bardziej bazuje na stałych odbiorcach niz na sprzedaży detalicznej :( trudno osiągnąć dobrą cenę i ją utrzymać ,przynajmniej gdy chodzi o ten szczególny rodzaj jakim jest RedBee Mosura i Black Tiger która jest po prostu jak na nasze polskie warunki zbyt droga (wiem można by zbić z ceny,ale nie o to chyba chodzi w tym biznesie :))
zresztą jest raczej tak jak mówisz mniejsze koszta początkowe itd później można to wszystko jakoś modernizować chyba ze ktoś przy pierwszych niepowodzeniach "padnie"
zdjęcia niepotrzebne hodowla jak to hodowla układ zbiorników chyba znany każdemu :)

ajron24

Post autor: ajron24 »

Gloncio, a jakie są dochody z takiej hodowli, czy to jest opłacalne?? możesz mi przysłać na meila parę fotek hodowli.

tutusik

Post autor: tutusik »

Gloncio ,
czy te głowice AT-200 miałeś na mysli ?

Ja w swoich zbiornikach mam szuty :) narazie są niezawodne :)
Ostatnio zmieniony 2009-05-28, 07:04 przez tutusik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

mam pytanko do znawców tematu :arrow: rejestracji hodowli. ostatnio przy "wodzie rozmownej" z moim kolegą (który od lat ma hodowlę ryb i handluje na starcie i przez internet) doszliśmy do kwestii formalnych takiej działalności. on nie ma firmy, nigdzie hodowli nie zgłaszał, nie rozlicza się z dochodu i nikt nigdy się nie czepiał. jak w takim układzie "zalegalizować" domową hodowlę i przychód z tym związany (nie jest to jedyne źródło dochodu) i czy w ogóle jest to konieczne? :?:

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

wq mnie nie jest konieczne gdyz hodujesz sam rybki ja tak to rozumiem [moge sie oczywiscie mylic]

Awatar użytkownika
s050197

adamozw pisze:wq mnie nie jest konieczne gdyz hodujesz sam rybki ja tak to rozumiem [moge sie oczywiscie mylic]
czytałem już taką wypowiedź wcześniej w tym poście, ale nie biore jej pod uwagę (jak coś sprzedajesz = masz dochód -> musisz się rozliczyć)

adamozw
Kontakt:

wiesz sam wychodowales, nie sprowadziles nie rejestrowales ze cos sprowadzales cala sumka powinna isc do twojej kieszeni.

Awatar użytkownika
s050197

to że powinna to ja wiem (tzn też tak uważam), ale jestem przekonany (ale nie pewny) że należy mieć zarejestrowaną firmę (hodowlę), posiadać kasę fiskalną, wystawiać faktury i niestety rozliczać się z dochodu. czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat?

adamozw
Kontakt:

zglos sie najlepiej do urzedu skrbowego to takto uzyskasz satysfakcjonujaca cie odpowiedz :-P

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

moim zdaniem trzeba to zarejetrowac jako działalność gospodarczą
i wtedy masz wszystko na papierze i tu pojawiają się schody bo wtedy musisz się rozliczać i z wkładów w hodowle czyli między innymi w wode baniaki pokarm ale potem mozesz spokojnie dostarczać ryby do sklepów zoologicznych i wystawiac im faktury i wiele innych spraw jest z tym związane wiec ja bym sie grubo zastanowił czy napewno tego chcecie.

Awatar użytkownika
s050197

też tak myślę, a z drugiej strony hodowla to specyficzny typ działalności gospodarczej. przecież rolnicy nie wystawiają faktur ani rachunków jak sprzedają zboże ;-) dlatego chciałem się dowiedzieć jak to jest a nie jak "wydaje się"

Vendredi
Moderator

no bo rolnicy to są rolnicy :)

oni to nawet są inaczej zarejestrowani :) jeśli ci hodowla interesuje to napisz do Bboya bo on pracuje w hodowli wiec moze wiedzieć więcej.

Ale to proste nie jest napewno

Awatar użytkownika
s050197

no właśnie hodowlę chyba rejestruje się w wydziale rolnictwa

Vendredi
Moderator

tak ale urząd skarbowy Cie nie omine :) przeczytaj ten wątek od początku pisza tu osoby które prowadzą hodowle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”