Pomoc w zakładaniu BW 124L

ODPOWIEDZ
Ambitny24pce

Pomoc w zakładaniu BW 124L

Post autor: Ambitny24pce »

Witam mam szkiełko 124L z pokrywą 2X 24W i mam zamiar założyć BW. I tu rodzą się moje pytania.

1) Podłoże piach czy żwir ( osobiście myślę że piach )
2) Liście - jakie i jak je odpowiednio spreparować ( Biorąc pod uwagę warunki jakie mamy obecnie ).
3) Jak wygląda sprawa z kokosami czy je dać czy nie ?
4) Oświetlenie czy 2X24w starczy czy zwiększyć ?
5) Obsada czy para Ramirezów czy 1-2 Kakadu ( i co do tego i w jakiej ilość )?
6) Roślinność jaka i w jakiej ilość ?

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Ambitny24pce pisze:1) Podłoże piach czy żwir ( osobiście myślę że piach )
Piach
Ambitny24pce pisze:2) Liście - jakie i jak je odpowiednio spreparować ( Biorąc pod uwagę warunki jakie mamy obecnie ).
Standard. Buk, dąb itd. przynosisz przemywasz (albo i nie), wrzucasz.
Ambitny24pce pisze:3) Jak wygląda sprawa z kokosami czy je dać czy nie ?
To już kwestia gustu.. i obsady. Konsaczom czy ramirezom to one do szczęścia nie są potrzebne.
Ambitny24pce pisze:4) Oświetlenie czy 2X24w starczy czy zwiększyć ?
A po co aż tyle.
Ambitny24pce pisze:5) Obsada czy para Ramirezów czy 1-2 Kakadu ( i co do tego i w jakiej ilość )?
Twoja piaskownica, twoje zabawki. Kakadu to tak średnio BW. Chyba że chcesz mieć tam przychówek. To zawęża liste gatunków.
Ambitny24pce pisze:6) Roślinność jaka i w jakiej ilość ?
Złośliwie to bym powiedział, ze w BW nie ma roślin (ad 4). Ale mam wrażenie, ze wcale nie chcesz akwarium BW tylko taki zwykły zbiornik z roślinkami – nic nie piszesz jaką możesz mieć wodę, a to akurat w tym przypadku IMHO dość istotne, ani o korzeniach. Rośliny w piasku to też nie wszystkim się udaje. Zawsze możesz dać jakieś mikrozoria, czy balbitysy na korzenie, ewentualnie anubiasy. Ewentualnie rośliny pływające – co na dłuższą metę eliminuje rośliny w toni.

Pzd
P.

Ambitny24pce

Post autor: Ambitny24pce »

Chce mieć jak najbardziej miękką wodę pod Apisto korzenie owszem w 2 sztukach o dość sporych wymiarach oraz kilka mniejszych. Co do roślin właśnie chciałem się dowiedzieć czy lepsze pływające czy w podłoże źle sformułowałem pytanie. :-P

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Jeśli apisto to piach – one żerują przesiewając piasek, poza tym czyszczą nim skrzela.
W piasku rośliny ogólnie źle rosną, choć oczywiście można.
Na korzenie masz jeszcze cały zestaw mchów, z których wiele wytrzymuje słabe światło i miękką wodę.
Rośliny pływające też zajmują sporo przestrzeni. A niektóre korzenie będą sięgać dna.
Przy braku roślin korzeniowych można mieć więcej objętości wody, bo wystarczy 1-3 cm piasku.
Pzd
P.

discus6

Post autor: discus6 »

Pigul71 pisze:2) Liście - jakie i jak je odpowiednio spreparować ( Biorąc pod uwagę warunki jakie mamy obecnie ).
Standard. Buk, dąb itd. przynosisz przemywasz (albo i nie),
Z tym "albo i nie" to dosyć kontrowersyjna teza.Osobiście wszystkie liście dla świetego spokoju zalewam wrzątkiem na kilka minut,przemywam zimną wodą i dopiero wtedy do akwarium :-) .
discus6

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

ja też dla świętego spokoju sparzam liście przed włożeniem do akwarium, mimo że zawsze biorę je z takiego miejsca gdzie żadne zanieczyszczenia nie mają prawa bytu... :-P

kra

Post autor: kra »

mam cos w tych klimatach, także ode mnie -
1. piach albo drobny żwir (mam piach z casto)
2. ja mam liscie ze swojego terenu, czasem opłuczę, a czasem prosto do akwa
3. nie mam, ale nie mam też ryb które tego potrzebują
4. u mnie 2x18 w 375L czasowo wchodziły dwa halogenki punktowo 2x20. także sam sobie odpowiedz
5. jak sobie stryjenka zyczy. ja bym dał coś z kąsaczowateych jeszcze, w drogę wchodzić nie będą a coś sie bedzie dziać
6. u mnie nurzaniec, pistia (nie rośnie, może wina pokrywy, nie wiem, w innym rosło), jest troche mchu ktory wegetuje

po jakimś czasie, moge stwierdzic ze jak sie równowaga zachwieje, to trudniej takie akwarium wyprowadzic na prostą
Ostatnio zmieniony 2013-05-02, 21:47 przez kra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Jakiś czas mam jeden ze zbiorników (118l) w tym klimacie. A. nijsseni i towarzyszące pstrążenice + drobnoustki.
Jako podłoże dałem piach z OBI (do piaskownic) ale pod spód w kilku mniejscach posypałem proszkiem glina+torf.
Rośliny rosną dość bujnie: mikrosoria, mchy, sagitaria subulata szaleje, wąkrotka, kryptokoryby bardzo powoli.
Apisto żyją przy dnie i im więcej korzeni, kokosów - potencjalnych kryjówek tym lepiej.
Rośliny pływające dużo dają (wąkrotka, różdżyca, pistia), choć zaciemniają. Rosną masakrycznie szybko, ale można łatwo je okiełznać.
Oświetlenie mam 2x18W i to uważam wystarczy.
Podstawa, to filtr RO. Ja podmieniam 50% RO + 50% kranówka przesączona przez torf.
Ph<5.
W tym kwasie bardzo dobrze rośnie również krasnorost, ale w tym przypadku tworzy piękne futerka na niektórych korzeniach i ani myślę z nim walczyć.
Nijsseni miały juz 3 tarła. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2013-05-02, 23:34 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”