Częste działanie grzałki, a pobór prądu.

ODPOWIEDZ
smyku_sr

Częste działanie grzałki, a pobór prądu.

Post autor: smyku_sr »

Witam. Pomysł na temat pojawił się gdy zaobserwowałem częste włączanie się grzałki.
Postaram się opisać jak najwięcej i najdokładniej.

Startuje z 3 akwarium, jest ono o poj. 300L
Akwarium nie jest przykryte pokrywa.
Grzałka Ikola 250W ( temu się tyczy całość postu)

Temp. w pokoju ok. 21-22 stopni
Temp. ustawiona na grzałce nieco ponad 26 stopnie
Temp. w akwarium:
- na szklanym termometrze 27 stopni
- na elektronicznym termometrze 28,5 stopni

Częstotliwość działania grzałki to średnio
2,30 min włączona i 7,30 min wyłączona ( średnia z pomiarów stoperem)

Czyli wyliczając grzałka działa w przybliżeniu około 5,5 godziny na dobę
i pobiera przy tym około 1375 W

I tutaj pojawiają się moje pytania.

Czy ktoś u siebie zaobserwował podobnie iż grzałka dość często się włącza ?

Czy też wina tkwi w firmie i dokładności grzałki ? Bo tak jak to widać grzałka nie jest do końca
zgodna z ustawieniem termostatu a wynikami termometrów co też daje mi do myślenia czy jest możliwe 1,5 stopnia różnicy pomiędzy jednym a drugim termometrem ?
Mam świadomość, iż grzałka jest jedną z najtańszych występujących na allegro,
i dla tego miedzy innymi była zakupiona by sprawdzić jej działanie a także wiarygodność termostatu.

Więc jak ktoś mógłby się poradzić na temat częstotliwości włączania się grzałki u siebie w akwarium,
ponieważ nie wiem czy kupować coś firmowego i solidnego czy raczej 5,5 godziny działania na dobę to jest dobry wynik ?
60 L
120 L
300 L

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

W akwarium 200l grzałka nie włącza się w ogóle w dzień ponieważ jest pokrywa i oświetlenie grzeje tak mocno, że temperatura jest zawsze wyższa niż ustawiona na grzałce. Natomiast w 50l nie ma zasłaniającej pokrywy i temperatura nie podnosi się od oświetlenia tam grzałka włącza się często można powiedzieć, że co chwilę i dlatego obniżyłem na niej temp włączenia poniżej temp pokojowej. Obydwie to aquael. ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

jeżeli grzałka często włącza się i wyłącza, tzn., że jej termostat jest bardzo czuły i ma małą bezwładność. Dla Ciebie to dobrze, ponieważ masz małe wahania temperatury.

smyku_sr

sarin3 w mojej 120 i 60 posiadam pokrywy oraz również grzałki Aquael i mimo to oświetlenie nie dogrzewa mi dość akwarium bo bez włączonych grzałek mam w tych akwariach temp 22 stopnie czyli temp. pokojową. Wiec domyślam się, że temp. otoczenia ma jednak wielki wpływ na akwarium jeżeli chce utrzymywać znacznie większą temperaturę.
Jaka temp. osiągasz w swojej 200L przy włączonym świetle ?
60 L
120 L
300 L

Awatar użytkownika
sarin3

Grzałka ustawiona jest na 24 stopnie. W pokoju jest 22 - 24. Podczas świecenia termometr pokazuje ok 26 stopni. W pokrywie są 3 świetlówki t8 30w. Stateczniki są wyjęte poza akwarium. Gdyby zależało mi na dobrym grzaniu postarałbym się umieścić w środku te stateczniki (problem izolacji od wody). Nie mam pojęcia do ilu stopni się nagrzewają ale to jest chyba więcej niż 60 ;p Jeżeli masz zimno w pokoju to nie da się zmniejszyć czasu działamia grzałki przy twoim ustawieniu. ale pokombinować można. Może domajstrować jakiś metalowy radiator przy stateczniku?

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Więc jak ktoś mógłby się poradzić na temat częstotliwości włączania się grzałki u siebie w akwarium,
ponieważ nie wiem czy kupować coś firmowego i solidnego czy raczej 5,5 godziny działania na dobę to jest dobry wynik ?
Ja mam na grzałce san-san 300w ustawione 29 st. i potrafi się włączać co 5 minut na ok minute i tak przez godzinę a póżniej przez 3-4 godziny nawet się nie załączy.
to jest dziwne ale temp.w akwarium jest stała więc sie nie przejmuję.

Awatar użytkownika
sarin3

Po czasie pomyślało mi się, że duży wpływ na to grzanie akwarium może mieć jego ustawienie. Jeśli Twoje akwa stoi samotnie pod ścianą to nic nie przeszkadza w oddawaniu ciepła do otoczenia. U mnie z prawej i lewej między akwarium a segmentem jest po 1cm, z tyłu akwarium stoi tło strukturalne oparte o ścianę i blat pod akwa, co może robić efekt taki jak pierzyna na wyrku. Powietrze swobodnie opływa tylko przód akwa i tam najwięcej ciepła ucieka. ;-)

smyku_sr, masz u siebie w tych akwariach z pokrywami napowietrzanie? Przy takiej temp kiedy zapcha się filtr nie masz lekkiej przyduchy u ryb? I jak to tam wychodzi u Ciebie z rybami ile cm ryby masz łącznie w akwa?

smyku_sr

Jeżeli chodzi o ustawienie wszystkich 3 akwariów to stoją one w rogu pokoju same bez mebli itp. tak więc z każdej strony i każdą szybą oddają ciepło tak jak napisałeś. Jeżeli chodzi o napowietrzanie to zarówno w 60 jak i 120 mam napowietrzenie z filtra i bez problemu to wystarcza, ponieważ ilość ryb tez nie jest duża w 120 mam 15 małych do 3 cm pielęgnic zeberek.
60 L
120 L
300 L

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”