jak skleić akwarium ??

latajacypies

Post autor: latajacypies »

jakieś 10 lat temu rozkleiłem dwa swoje akwariumy po 300l każdy, potem je skleiłem bezbarwnym silikonem. nigdy nic się z nimi nie działo, jeszcze rok temu oba były zalane teraz zalany jest tylko jeden bo drugiego narazie nie potrzebuję.
Jeśli tylko ci się chce kleić akwaria, masz miejsce, czas i potrzebny sprzęt to do dzieła, nie ma się czego bać.
Jednyne co mogę podpowiedzieć to dokładnie wyczyść szyby ze starego silikonu i pożądnie je odtłuszcz, samo klejenie nie jest trudne choć bardzo pracochłonne i czasochłonne.

kobe

Post autor: kobe »

Dziękuję za odpowiedzi. Tak więc zrobię. Na codzień zajmuję się szybami samochodowymi ale dorabiam także dla klientów szyby i w zakładzie dotną i wyszlifują taflę nowego szkła co bedzie niewiele kosztować bo nowe akwarium tej wielkości to spory wydatek, a porysowana szyba zaczyna naprawdę kiepsko wyglądać. Także po Nowym Roku, dwa dni urlopu więc do dzieła. pozdrawiam Andrzej

magdalenka65

Post autor: magdalenka65 »

Witam. W moim akwarium od wewnątrz jest małe wyszczerbienie. Chcę uzupełnić ubytek silikonem akwarystycznym. Czy jest może taki silikon po którym w ten sam dzień można już wlewać wodę do akwa? Mam akwarium 340l a w nim spore ryby i przyznam że na 24 godz nie miałabym co z nimi zrobić. Coś słyszałam że jest taki silikon do akwariów morskich, ale nie mogę takiego znaleźć.

nemrod

Post autor: nemrod »

magdalenka65 pisze:Czy jest może taki silikon po którym w ten sam dzień można już wlewać wodę do akwa?
Standardowy silikon akwarystyczny wymaga schnięcia w powietrzu, nie krócej niż 24 godziny na każde 2 mm grubośći spoiny. Istnieje jednak klej, którym można wykonać klejenie pod wodą. Nie korzystałem z tego, ale widziałem takie klejenie. Może odezwie się tu ktoś znający morskie, właśnie ze sprzętem do morskich można to najłatwiej dostać.

W sklepach wirtualnych też bywa:
http://allegro.pl/jbl-klej-haru-80ml-kl ... 47060.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”