opinie o grzałkach

ODPOWIEDZ
furious tomash

opinie o grzałkach

Post autor: furious tomash »

taki szybki temacik :)
proszę o Wasze opinie o grzałkach z termostatem;
jakie polecacie, a z jakimi mieliście problemy?

może zacznę :mrgreen:
poprzednio miałem jakiś starszy model aquaela (50w), działała porządnie prawie 4lata, więc (chyba) wynik zadawalający, padł termostat

obecnie aquael comfortzone (50w) po roku zadowolenia, zaczyna szaleć :-x (mam problemy z kalibracją, zaczyna grzać po swojemu, raz daje do 25, raz do 26, niekiedy grzeje do prawie 27, a później pozwala spaść temp do 24.5 :/) czyli ponownie termostat...

co polecacie? juwel? jager? coś innego? :) może ma ktoś z Was te "nasze" skalary?
Ostatnio zmieniony 2012-06-09, 14:29 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Używałem aquaela comfortzone 75w, teraz w kostce mam 50w tej samej firmy, zero problemów, chociaż trzeba przyznac, że termostaty mają średnio czułe, ale żadnych awarii póki co. W duzym mam Jagera 250w zero problemów, działa jak należy termostat oki kalibracja też. Solidna firma. Uzywałem tez krótko grzałki Resun 25w, wkurzało mnie, że zawieszał sie termostat, trzeba było ja nieco puknąć. Ile ludzi tyle zdań. O Skalarach, słyszałem w samych superlatywach, więc może warto spróbować, ale nie uzywałem.
Ostatnio zmieniony 2012-06-09, 15:00 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja prócz debilnego błędu nie wyłączenia grzałki przy zalewaniu zbiornika (podpiąłem całą listwę) i owa strzeliła (na szczęście szkło pęka a nie wybucha) to nie mam problemu z grząłkami

polecam
aquaszut - trzymają temperaturę, dobre przyssawki

firma Rainbow - to ta co pękła, ale jak mówię strat w obsadzie żadnych bo trochę krewetek pływało na dnie, korki nie wyskoczyły, widocznie jakieś zabezpieczenie w samej grzałce, problemów grzewczych brak

elite- bardzo dobre grzałki, szybko normują temepreaturę
Co by tu napisać... :-P

maqpax

Post autor: maqpax »

Tylko Jager, reszta termostaty ma do niczego albo się zatnie i grzeje albo wcale nie załączy.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Ja u siebie mam grzałki Ikola 100W(w krewetkarium) i Aquael 100W (w towarzyskim). Obydwie się fajnie sprawują i nie mam problemów z termostatem. Jedyna wada to mało precyzyjne regulatory, trzeba trochę czasu spędzić na regulacji, ale to można przeżyć. Jak się ustawi z pomocą termometru to można potem o tym zapomnieć. takie jest moje spostrzeżenie.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Grzałki aquaela mam 2 jedna ma ok 11 lat i ciągle działa więc chyba nie trzeba pisać żadnego komentarza do tego ;D aquael aq-50 tak się ładnie sprawuje. W zduni mam też czeską atman ale nie podoba mi się sposób pokazywania nastawień. Taka jakby tasiemka czerwona zasłaniała na skali cyferki i to widać tylko od przodu a przecież często grzałka jest w najciemniejszym kącie. Osobiście wolę sposób aquaela.

padrem

Post autor: padrem »

ja posiadam Aquaela Comfortzone 200 W i dziala bez zarzutu to na termometry trzeba brac poprawki bo ja mam 4 termometry obok siebie i kazdy pokazuje inaczej :) oczywiscie nie caly czas je mam ale wlozylem by zrobic test na kilka godzin ;) dodam ze termometry z jednej i tej samej partii ;) kupilem na rownej kilka sztuk w opakowaniu bo potrzebowalem do artemii i do mlodziezy w osobnych zbiornikach wiec przyjrzyj sie kiedys jak ze soba wspolgraja termometry ;)

furious tomash

sprawdzałem na innych :)
termostat pada; mój bilans: 3 grzałki aquaela, 2 padły :) (raz po nocy zostawiła mi zimniutką wodę i już nie ruszyła, a teraz /jak pisałem wcześniej/ szaleje)
dziś zanim dojechałą nowa, skręciłem ją na 22 (bo zaczęła ostro dogrzewać) a i tak zatrzymała się na 28... to, że ciepło "na zewnątrz" też nie zrobiło na niej żadnego wrazenia :)
dziś odebrałem jagera i już widzę różnicę :) nie macha stopniami 4 w tę 4 w tę :) a ta ręczna kalibracja, fajna sprawa; acha, no i nie tak droga jak mogłoby się wydawać, te wszystkie sery sporo droższe. hmm

każdy ma swoje doświadczenia (ta 11letnia to chyba bez termostatu (?)). ja się zraziłem do aq i już dziękuję tym grzałkom; pozorna oszcędność
Ostatnio zmieniony 2012-06-12, 23:31 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

padrem

Post autor: padrem »

czy ja wiem grzalkie aquaela i jaggera sa w podobnej cenie ja za 200W placilem na rownej 62 zl chyba nie wiem dokladnie, lecz wiecej niz 70 zl bym na pewno nie dal ;)

furious tomash

50w
aq comfortzone zaczynają się od trochę poniżej 40zł
jager od ok 60 do nawet 90
różnica jest, ale tak jak piszę, po opiniach jakie jager ma w sieci, to byłem przekonany, że trzeba będzie szykować koło 80zł nie licząc kuriera
(ceny z sieci oczywiście, jagera spawdziłem w jednym "zwykłym" sklepie, ale jak usłyszałem 100zł to podziękowałem :))
bla bla bla...

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Ta 11 letnie też z termostatem ;-) . I podobnie jak wszędzie sztuka sztuce nie równa. Wszyscy będą móić, że coś jest super a u ciebie się zepsuje :lol: cóż bywa...

furious tomash

pytanie do użytkowników jagera:
grzałka działa cud miód ale...
wyłączacie ją przy podmiach? w sieci na aukcjach chwalą sie, że ma jakiś tam czujnik i sama się odłącza, ale w instrukcji nic nie pisało... profilaktycznie wyłączam, a Wy?
bla bla bla...

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Nigdy w żadnym swoim akwa nie wyłączyłem grzałki na czas podmiany... Awarii grzałki jeszcze nigdy nie miałem, no chyba, że mówimy o kontakcie grzałki z glebą :-D
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”