Wytrzymałość szafki
Wytrzymałość szafki
Chciałbym zapytać Was jak oceniacie wytrzymałość takiej szafki:
http://brw.com.pl/pl/produkt/1199-szafk ... nny/v/1142
Szafka wykonana z płyty 16mm (4 pionowe elementy, blat i spód też z 16mm + cokół)
Planuje postawić na niej akwa o wymiarach 95x34x39 ze szkła 8mm.(ok. 27kg samo szkło) po zalaniu wraz z aranżacją akwa będzie ważyć coś około 175-180 kg (tak sobie wyliczyłem)
Zastanawiam się czy jakoś ją wzmacniać czy dać sobie spokój i nic nie robić?
http://brw.com.pl/pl/produkt/1199-szafk ... nny/v/1142
Szafka wykonana z płyty 16mm (4 pionowe elementy, blat i spód też z 16mm + cokół)
Planuje postawić na niej akwa o wymiarach 95x34x39 ze szkła 8mm.(ok. 27kg samo szkło) po zalaniu wraz z aranżacją akwa będzie ważyć coś około 175-180 kg (tak sobie wyliczyłem)
Zastanawiam się czy jakoś ją wzmacniać czy dać sobie spokój i nic nie robić?
Szafka się nada,ale zdejmij cokół,szafka ma stać na jej dolnym blacie całą powierzchnią.
Można dołożyć sztywne plecy i w środku przykręcić płaskie kątowniki dla usztywnienia komody.
Można dołożyć sztywne plecy i w środku przykręcić płaskie kątowniki dla usztywnienia komody.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Dziwną grubość ma ta płyta ,ale może BRW oszczędza.... standard jest 18mm
Szafka wytrzyma ,ma sporo przegród ....ale pod warunkiem że wstawisz "plecy " z płyty 18mm(podejrzewam że oryginalnie jest pilśnia) i przykręcisz ją do wszystkich elementów ,czyli pionów i poziomów. Inaczej może się chwiać na boki , a plecy wszystko usztywnią i dodatkowo wzmocnią
Nieduży koszt (płyta z docięciem + wkręty) jakieś 30zł, a będziesz spał spokojnie.
No właśnie ...tak jak Łukasz napisał ,zdejmij cokół ,albo do dna przykręć regulowane nóżki ,tylko z metalowym gwintem! 4 na rogach i 2 pod środkowymi pionami, tyle że to już znacznie podniesie koszt (ok. 60zł )
Szafka wytrzyma ,ma sporo przegród ....ale pod warunkiem że wstawisz "plecy " z płyty 18mm(podejrzewam że oryginalnie jest pilśnia) i przykręcisz ją do wszystkich elementów ,czyli pionów i poziomów. Inaczej może się chwiać na boki , a plecy wszystko usztywnią i dodatkowo wzmocnią
Nieduży koszt (płyta z docięciem + wkręty) jakieś 30zł, a będziesz spał spokojnie.
No właśnie ...tak jak Łukasz napisał ,zdejmij cokół ,albo do dna przykręć regulowane nóżki ,tylko z metalowym gwintem! 4 na rogach i 2 pod środkowymi pionami, tyle że to już znacznie podniesie koszt (ok. 60zł )
Ostatnio zmieniony 2012-04-26, 08:14 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.
Zalecam klejenie.Pabian pisze: "plecy " z płyty 18mm(podejrzewam że oryginalnie jest pilśnia) i przykręcisz ją do wszystkich elementów ,czyli pionów i poziomów.
Sam robiłem,to u siebie na płycie 18mm.
Wkręcić się nie da, płyty w komodzie się po prostu rozchodzą po próbie umieszczenia w nich wkrętów

Filmy
Szafka z 16 bo BRW nie robiło tego pod akwaria 
Ze zdjęciem cokołu będzie problem. Szafka ma taką ramkę dookoła i jaj dolna cześć lekko wychodzi poza obręb.
Nie pozostaje nic innego jak założyć "plecy" z 18mm tak by były do samej podłogi. Słusznie twierdzicie że tam sama pilśnia
A te pionowe środkowe przegrody nie dadzą rady??
Czy to co pisał Łukasz, jest bardzo konieczne. A jeśli tak to czy po jednym kątowniku na środku wystarczy? Musi być bardzo gruby??

Ze zdjęciem cokołu będzie problem. Szafka ma taką ramkę dookoła i jaj dolna cześć lekko wychodzi poza obręb.
Nie pozostaje nic innego jak założyć "plecy" z 18mm tak by były do samej podłogi. Słusznie twierdzicie że tam sama pilśnia

A te pionowe środkowe przegrody nie dadzą rady??
Czy to co pisał Łukasz, jest bardzo konieczne. A jeśli tak to czy po jednym kątowniku na środku wystarczy? Musi być bardzo gruby??
Ostatnio zmieniony 2012-04-26, 08:38 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.
Uzbrojenie w kątowniki nie jest konieczne,ale to moja podpowiedź na przyszłość Twojej komody.
Ja tego nie zrobiłem od początku i po 1,5 roku zauważyłem,że moja komoda trochę się przekrzywiła.
Gdybym zamontował kątowniki od razu byłoby cacy.
Weź pod uwagę,że pomimo ''tylko'' 180kg bo zbiornik nie będzie na całej powierzchni,to siły nie równo się rozłożą i obciążeniu zostaną poddane dwie środkowe pionowe płyty,które są wykonane tylko z 16mm.
Kątownik u mnie ma grubość 2-3mm.
Ja tego nie zrobiłem od początku i po 1,5 roku zauważyłem,że moja komoda trochę się przekrzywiła.
Gdybym zamontował kątowniki od razu byłoby cacy.
Weź pod uwagę,że pomimo ''tylko'' 180kg bo zbiornik nie będzie na całej powierzchni,to siły nie równo się rozłożą i obciążeniu zostaną poddane dwie środkowe pionowe płyty,które są wykonane tylko z 16mm.
Kątownik u mnie ma grubość 2-3mm.
Ostatnio zmieniony 2012-04-26, 08:44 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
Chyba stalowe są.
Filmy
-
Tosia&Tymek ,nie mieszaj chłopakowi ,bo sobie tylko kłopotu narobi. KONFIRMATY ciężko wkręcić jeżeli się nie ma doświadczenia w płytę 18mm a co dopiero w 16-tkę, albo się rozlezie ,albo wyjdzie bokiem.TosiaiTymek pisze:Da sie wkręcić ale śróby konfilibrantki trzeba tylko specjalne wiertlo do nich i gitara .
Już lepsza jest opcja ze zwykłymi wkrętami do drewna (gr. 4 mm)tyle że przed tym musi nawiercić wiertłem 2-2.5 mm
PS. "śróby konfilibrantki"....chyba że to są jakieś inne "śróby" z którymi nie miałem do czynienia

Ostatnio zmieniony 2012-04-26, 12:56 przez Pabian, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki za pomoc.
Pozostanę przy płycie 18 i wkrętach do drewna.
Zastanawiam się czy od środka nie dać kątowników aluminiowych np 3mm zamiast metalowych.
Wymiar potrzebnej mi płyty to 151x94,5 - w kolorze wenge (przynajmniej okleina powinna być taka.) Jesteście to w stanie wycenić?
Inaczej muszę wybrać się do OBI.
Ta szafka ma śmieszny frez z tyłu na tą pilśnie
Pozostanę przy płycie 18 i wkrętach do drewna.
Zastanawiam się czy od środka nie dać kątowników aluminiowych np 3mm zamiast metalowych.
To tak na oko czy masz do czynienia z takimi płytami.Nieduży koszt (płyta z docięciem + wkręty) jakieś 30zł, a będziesz spał spokojnie
Wymiar potrzebnej mi płyty to 151x94,5 - w kolorze wenge (przynajmniej okleina powinna być taka.) Jesteście to w stanie wycenić?
Inaczej muszę wybrać się do OBI.
Ta szafka ma śmieszny frez z tyłu na tą pilśnie

Płyta to koszt ok. 30zł m2 (z docięciem) w hurtowni ,nie wiem jak w OBI, okleina PCV 3zł mb.
Ten rant pod pilśnię to jaki masz wystający czy jest nacięcie?
sorrki za ostatnie szacowanie kosztów ....nie wiedziałem że aż tak duży kawał płyty potrzebujesz
Ten rant pod pilśnię to jaki masz wystający czy jest nacięcie?
sorrki za ostatnie szacowanie kosztów ....nie wiedziałem że aż tak duży kawał płyty potrzebujesz
Ostatnio zmieniony 2012-04-26, 17:29 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sluchaj Pabian nic nie mieszam jesli uważasz że jest to taki kłopot z wkręceniem to szczerze ci gratuluje zebys mial tylko takie kłopoty . Zresztą zaproponowałem pomoc więc nie wiem po co .................i wiskasz kocobały. Gwarantuję ci że bedzie lepiej trzymać niż na wkrętach do drewna sam zbudowałem kilka szafek i nie widzę problemu z nawierceniem otworu ,szczególnie ze jest do tego specjalne wiertło.Pabian pisze:Tosia&Tymek ,nie mieszaj chłopakowi ,bo sobie tylko kłopotu narobi. KONFIRMATY ciężko wkręcić jeżeli się nie ma doświadczenia w płytę 18mm a co dopiero w 16-tkę, albo się rozlezie ,albo wyjdzie bokiem.TosiaiTymek pisze:Da sie wkręcić ale śróby konfilibrantki trzeba tylko specjalne wiertlo do nich i gitara .
Już lepsza jest opcja ze zwykłymi wkrętami do drewna (gr. 4 mm)tyle że przed tym musi nawiercić wiertłem 2-2.5 mm
PS. "śróby konfilibrantki"....chyba że to są jakieś inne "śróby" z którymi nie miałem do czynienia

Pozdrowionka....
Słuchaj ,nie jestem konfliktowy ale teraz mnie zdrzażniłeś....
Po pierwsze: napisałem ,że ktoś bez doświadczenia może sobie nie poradzić z konfirmatami ,bo są to dość specyficzne śruby ,które należy wkręcać centralnie i równolegle do płaszczyzny płyty....inaczej to psu w du...e ,a z tym może mieć problem amator.
Po drugie: konfirmaty nie nadają się za bardzo do płyty 16mm,przynajmniej te standardowe.Nie wierzysz to specjalnie pojadę do Ciebie i Ci zademonstruję że śruba 4-5mm odpowiednio wkręcona będzie lepiej trzymała w płycie 16mm niż konfirmat
Po trzecie : to ,że skręciłeś kilka szafek jeszcze nic nie znaczy. Nie robisz tego codziennie i dla klienta, tylko raz kiedyś i dla siebie ,więc ewent. fuszerka i nie dokładne wykonanie nie pociągnie Cię za kieszeń
I wreszcie po czwarte: chciałeś zabłysnąć ,ale nawet się nie zajarałęś a już zgasłeś .... gościu ,nawet nie wiesz jak się te śruby nazywają , rozumiem to bo nie musisz wiedzieć .....ale jeżeli już udzielasz rad ,to rób to dobrze , bo przyjmijmy ,hipotetycznie ,że Blue idzie do sklepu by za Twoją namową kupić "konfilibrantki" .Wchodzi i pyta się o w/w ....i tu się zaczyna dramat! ,bo nie sądzę żeby personel miał bieliznę na zmianę , a pewnikiem by się wszyscy pojszczali ze śmiechu
,a Blue by poczuł się jak idiota
Dziękuję , skończyłem
Po pierwsze: napisałem ,że ktoś bez doświadczenia może sobie nie poradzić z konfirmatami ,bo są to dość specyficzne śruby ,które należy wkręcać centralnie i równolegle do płaszczyzny płyty....inaczej to psu w du...e ,a z tym może mieć problem amator.
Po drugie: konfirmaty nie nadają się za bardzo do płyty 16mm,przynajmniej te standardowe.Nie wierzysz to specjalnie pojadę do Ciebie i Ci zademonstruję że śruba 4-5mm odpowiednio wkręcona będzie lepiej trzymała w płycie 16mm niż konfirmat
Po trzecie : to ,że skręciłeś kilka szafek jeszcze nic nie znaczy. Nie robisz tego codziennie i dla klienta, tylko raz kiedyś i dla siebie ,więc ewent. fuszerka i nie dokładne wykonanie nie pociągnie Cię za kieszeń
I wreszcie po czwarte: chciałeś zabłysnąć ,ale nawet się nie zajarałęś a już zgasłeś .... gościu ,nawet nie wiesz jak się te śruby nazywają , rozumiem to bo nie musisz wiedzieć .....ale jeżeli już udzielasz rad ,to rób to dobrze , bo przyjmijmy ,hipotetycznie ,że Blue idzie do sklepu by za Twoją namową kupić "konfilibrantki" .Wchodzi i pyta się o w/w ....i tu się zaczyna dramat! ,bo nie sądzę żeby personel miał bieliznę na zmianę , a pewnikiem by się wszyscy pojszczali ze śmiechu

Dziękuję , skończyłem
No ten ostatni akapit mnie powalił
Dobre.
A tak na serio to jestem osoba, która lubi pomajstrować w domu. Szafek nie robiłem, ale za to mam za sobą 3 duże szafy ala'komandor. Tak, że jakąś tam wiedzę ze stolarki przyswoiłem i podstawowe pojęcia znam. A poza tym zawsze jak czegoś nie wiem to mam WAS.
Dajcie spokój Koledzy i uściśnijcie sobie grabule na zgodę.

Dobre.
A tak na serio to jestem osoba, która lubi pomajstrować w domu. Szafek nie robiłem, ale za to mam za sobą 3 duże szafy ala'komandor. Tak, że jakąś tam wiedzę ze stolarki przyswoiłem i podstawowe pojęcia znam. A poza tym zawsze jak czegoś nie wiem to mam WAS.
Dajcie spokój Koledzy i uściśnijcie sobie grabule na zgodę.