Giełdy a nowelizacja ustawy o zwierzętach
- andrzej_vader
Giełdy a nowelizacja ustawy o zwierzętach
Męczy mnie pytanie, czy ryby akwariowe to zwierzęta domowe? Bo według nowelizacji ustawy, nie można nimi (domowymi) handlować na giełdach. Jakoś nie podchodzą mi pod zwierzątka gospodarcze. Wiecie może coś więcej na ten temat?
Definicja legalna "zwierząt domowych" znajduje się w art. 4 pkt 17 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt, zgodnie z którą "zwierzęciem domowym" są zwierzęta tradycyjnie przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim pomieszczeniu, utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza.
Jak to interpretować ?? ja nie wiem :)
Jak to interpretować ?? ja nie wiem :)
- andrzej_vader
- mario150375
Ihmo w ustawie jest wzmianka o zwierzętach domowych, a nie udomowionych.
A zwierzęciem domowym może być zarówno udomowione (np. pies, kot) jak i dzikie (m.in rybki).
Więc chyba będziemy jeżdzili po rybki do sklepów zoologicznych...., jeżeli będzie taka interpretacja przez władze...
Treść ustawy: http://sejmometr.pl/dokument/KCjVV
A zwierzęciem domowym może być zarówno udomowione (np. pies, kot) jak i dzikie (m.in rybki).
Więc chyba będziemy jeżdzili po rybki do sklepów zoologicznych...., jeżeli będzie taka interpretacja przez władze...
Treść ustawy: http://sejmometr.pl/dokument/KCjVV
Ostatnio zmieniony 2012-01-03, 12:47 przez mario150375, łącznie zmieniany 2 razy.
98l - Krewetkarium
No a sklepy gdzie kupią. Bezpośrednio na hodowlach. Po tą odmianę na śląsk, po tą do warszawki a po tamtą do Poznania.mario150375 pisze: Więc chyba będziemy jeżdzili po rybki do sklepów zoologicznych...., jeżeli będzie taka interpretacja przez władze...
Nie panikujmy wszystko będzie ok. Chodzi tu bardziej o targowiska nie zadaszone. Giełda na Równej to jedna z największych we wschodniej Europie. Raczej jej nikt nie zamknie. Zresztą kupcy i sprzedający na to nie pozwolą.
- Witek Miszczak
Ogłoszenie na Równej odnosiło się do zakazu sprzedaży psów i kotów. Kolejna głupota, masakra co to za kraj. Debile formułują określenia typu zwierzęta domowe jako udomowione? Czyli fretka trzymana w klatce to dzikie zwierze, którym można handlować, a taka oswojona, w kieszenie to pewnie już nie? Szop pracz, skunks, papuga, a sowa? A jak karp koi przypłynie, żeby go pogłaskać specjalną rękawiczka do tego celu hikari to będzie udomowiony czy nie? Karpie hoduje się w odmianach od tysięcy lat. Ustawa przewiduje zakaz hodowli psów i kotów "nierasowych" w celach zarobkowych. Czy ktoś będzie prowadził księgi, by wykazać, że jego hodowla nie przynosi zysków?
Bubel prawny jeszcze lepszy niż ustawa o lekach i receptach, tyle, że o mniejszej sile rażenia.
Bubel prawny jeszcze lepszy niż ustawa o lekach i receptach, tyle, że o mniejszej sile rażenia.
Co dalej ze Startem?
Czyli giełdę prawdopodobnie też zlikwidują jeśli do tego dojdzie...
Czyli giełdę prawdopodobnie też zlikwidują jeśli do tego dojdzie...